Захід нарешті побачив в українцях спадкоємців Київської Русі: як путінська війна змінила бачення історії Росії

Захід нарешті побачив в українцях спадкоємців Київської Русі: як путінська війна змінила бачення історії Росії
318741 ПЕРЕГЛЯДІВ

Російська повномасштабна агресія проти України змінила уявлення світу як про саму Росію, так і про її історію. Рік повномасштабної війни змусив Захід переосмислити хибну думку про начебто історичний зв’язок між Російською Федерацією та Київською Руссю.

Історичну справедливість нині відновлено, саме Україну на Заході вважають спадкоємицею Русі, натомість історію Росії тепер відраховують із середини XIV сторіччя, зважаючи на її багатовікову експансію та безперервну експансію цієї агресивної держави на території сусідів і не тільки. На історичний подкаст ВВС, присвячений цій темі, звернув увагу український журналіст, блогер та громадський діяч Віктор Трегубов.

"На Бі-Бі-Сі вийшла програма про російську експансію впродовж історії. Причому історія Росії там починається від 1340-х, від Московського князівства як васала Золотої Орди. Це прямо монументальне зрушення в західному сприйнятті. До цього завжди починали з Київської Русі. Вже ні. Ми живемо в унікальні часи, коли ми забираємо в Росії образ та бренд середньовічного Києва. Коли ми – раптово, але дуже наочно – довели істинність нашого бачення розвитку Східної Європи. Що ми і є та сама Київська Русь, жива та дуже обурена", – наголосив Трегубов.

Він підкреслив: значення того переосмислення, яке відбулося на Заході, складно переоцінити. Адже Росія десятиліття за десятиліттям, століття за століттям присвоювала собі українську історію, водночас заперечуючи сам факт існування України та українців як окремої держави та народу. І відмовляючи нам у праві на існування.

"Як на мене, це наш головний здобуток. Ми перевідкрили Україну для Європи, що не вдавалося зробити буквально вісімсот років. Ми не просто довели власну суб’єктність, але й протягнули її на тисячу років назад. Довели, що ми – європейський народ не просто тут і зараз, і не з 1991 року, а що були ним завжди. А я вам казав, що ми крутіші за покоління пращурів", – зазначив журналіст.

Перший подкаст із серії розповідей на тему "Що таке Росія та звідки вона взялася" з’явився на сайті ВВС ще 9 січня. Втім, упродовж майже двох місяців він лишався майже непоміченим як в Україні, так і в державі-агресорці РФ.

У ньому експерти ВВС нагадують, що у велетенського монстра, який нині зветься Російською Федерацією, у різні часи були різні назви: Московське царство, Російська імперія, Союз Радянських Соціалістичних Республік, Російська Федерація. Усі ці утворення були імперськими по суті.

Водночас експерти починають розглядати історію Росії із середини XIV сторіччя – попри багатовікові спроби цього утворення привласнити собі права на історію Русі з центром у Києві.

"Росії як політичного утворення не існувало. Зараз багато росіян можуть не погодитися, але ми повернулися в XIV століття. Москва, лише одна з низки держав регіону. Є великий князь, але він навіть не господар на своїй землі, тому що він платить данину Золотій Орді, спадщині монгольської навали, яка прокотилася цими землями на своїх конях аж до Угорщини, Австрії та далі. Тож уявімо собі цю Москву. Північна фортеця з дерева, уразлива до вогню, часто дуже холодна. Вона розташована на річці (Волзі. – Ред.) на периферії того, що було відомо як Київська Русь", – зазначають експерти.

Вони ведуть відлік існування майбутньої Росії з 1340 року, з дуже маленької території, невеликого князівства, позбавленого виходу до моря. Згодом до складу Московії увійшла Новгородська республіка. А з XVI сторіччя, із завоюванням Іваном Грозним Казані, це державне утворення перетворюється на імперію, а параноя та безперервний пошук "ворогів" стають невіддільною частиною російського менталітету.

"Росія часто була агресором. Поділ Польщі був украй цинічним актом між Росією, Австрією та Пруссією, і він був спровокований тим, що Росія досягла успіху у своїх війнах проти Османської Туреччини. Тож я думаю, що це скоріше уявлення, ніж реальність, однак це дуже сильне уявлення про те, що Росія є постраждалою жертвою, а інші країни не оцінили цієї жертви", – зазначив один з експертів.

Вони чітко протиставляють Русь із центром у Києві та Новгород, а також Володимиро-Суздальське князівство на території нинішньої Росії. Та й Москву аж до XVIII сторіччя Європа не сприймала як могутню державу. На відміну від Києва, Москву до утворення Російської імперії навіть містом складно було назвати.

"У XIII столітті (Москва. – Ред.) була невеликою. У ній було не більше кількох кам’яних будівель. Дерев’яні будівлі вони регулярно спалювали. Вони були дуже бідні", – йдеться у подкасті.

Коли Київ після монголо-татарської навали у XIII сторіччі втратив свою вагу, а Русь змістилася на захід нинішньої України, у Галичину, князівства на території РФ розпочали "співпрацю" із Золотою Ордою – і аж до XVI століття платили монголам данину.

Історик Мішель Лейбович, який народився у Москві, зауважив: що більш впливовою ставала Російська імперія, то інтенсивніше там переписували історію, виставляючи Москву "третім Римом".

"З домінуванням Росії як великої держави... історію було переписано, щоб оповідь повністю зосередилася на Москві. І тоді з’являється ідея Москви як третього Риму. Але я припускаю, що з польської чи української точки зору Московія насправді була, можна сказати, другорядною європейською державою. І якщо ви український історик, ви можете стверджувати, що це було по суті відгалуження, в якомусь сенсі більш провінційне", – зазначив Лейбович.

Він також додав, що Росія посилено творила міф, що начебто саме Москва "зібрала руські землі" в єдину державу після монгольської навали.

"Існує (у російському суспільстві. – Ред.) також ідея, що Росія в певному сенсі врятувала Європу, пожертвувавши собою, воюючи з монголами. І тоді перші великі князі Московії, а потім і царі зібрали розрізнені землі Русі та побудували їх у сильну та стійку імперію, яка могла захистити себе від усіляких зовнішніх ворогів", – пригадав Лейбович історію, яку вбивали йому в голову за часів дитинства, проведеного у Росії.

Свою експансію, зокрема й на Київ, росіяни провадили під проводом реалізації вигаданої ними "місії".

"Місія полягала в тому, щоб зібрати всі землі, які раніше були під Києвом до приходу монголів, і представити світу справжню версію християнства. Я маю на увазі, одна річ, яка мені здається дуже вражаючою, ми були якось у селі під Москвою, і одна стара жінка підійшла до нас, селянка, і сказала: ви християни чи ви якісь католики? І це те, як Росія Путіна дивиться на світ. Вони не даремно називають себе православними. Вони православні, а всі решта – єретики, зокрема й католики. Тож це було частиною рушійної сили, коли Москва почала свою експансію", – зазначили експерти.

Також вони чітко зазначили: Росія свідомо присвоїла собі історію Русі – держави, що існувала на території сучасної України та мала центром український Київ. Це потрібно було московським князям та царям, аби обґрунтувати свої претензії на статус "третього Риму".

"Тепер Росія є останньою і третьою Римською імперією, єдиною законною спадкоємицею справжнього православ’я, і вся східнослов’янська історія була потім підлаштована під цей наратив так, що, наприклад, історія Київської Русі стала передісторією Московії, яка виникла згодом", – заявили учасники обговорення.

"Росіяни ніби привласнили собі всю історію Східної Європи. Поки не поспілкуєшся з українцем, литовцем чи кимось іншим, ти не усвідомлюєш, про що йдеться", – додають експерти.

І саме у цій історичній міфотворчості й беруть початок російська агресія та постійний пошук "ворогів" довкола. Росіянам змалечку розповідають, що постійне розширення російської імперії – це намагання захиститися від зазіхань на Росію з боку недругів. А Путін нині "відновлює історичну велич".

"Розповідь полягає в тому, що за дуже небагатьма винятками царі були хороші. Усі вони прагнули розширити межі імперії, щоб утримати державу на плаву від внутрішніх і зовнішніх ворогів. І була зрада. І все це призводить до славного приходу Путіна, який тепер, після багатьох, багатьох років принижень нарешті відновив російську велич і позбувся всіх цих ворогів або знайшов спосіб змусити їх боятися російської величі", – зазначив один з експертів.

Джерело

Теги: Київська Русь, війна в Україні, Україна,росія,Русь,Історія