Справа на мільярд, а застава – на копійку: як проросійський банкір Олексій Омельяненко уникнув правосуддя?

Справа на мільярд, а застава – на копійку: як проросійський банкір Олексій Омельяненко уникнув правосуддя?
298856 ПЕРЕГЛЯДІВ

Чудодійна сила молитви чи корупція? Ексрегіонал Олексій Омельяненко підозрювався у змові з метою виведення сотень мільйонів державних гривень з "Укргазбанку", але розмір застави для нього спершу зменшили в 30 разів, а потім – взагалі відпустили банкіра з-під варти безкоштовно. Обійшлося навіть без електронного браслету. Як промосковському діячу допомогли друзі-священники? Та де Омельяненко ховається від санкцій тепер?

Деталі справи і подробиці російського "шлейфу" Омельяненка дослідила журналістка "СтопКору" Наталія Дігтяр.

За часів Януковича Олексій Омельяненко входив до наглядової ради "Укргазбанку" та очолював провладну фракцію "Партії регіонів" у Київській міськраді. Крім цього, банкір займався благодійністю – підтримував здебільшого церкви Московського патріархату.

Ймовірно, Омельяненко щедро спонсорував "російське православ'я" за державний кошт: як з'ясували правоохоронці, протягом 2008-2010 років діяч за попередньою змовою з керівником однієї з дирекцій "Укргазбанку" організував схему виведення бюджетніх коштів.

За даними слідства, кошти надходили у якості кредитів на рахунки фіктивних підприємств, які належали самому Олексію. Далі гроші виводилися з цих кишенькових структур в офшори. При цьому кредити банку ніхто не повертав.

Олексія Омельяненка підозрювали у виведенні державних коштів через ''Укргазбанк''

У 2018 році прізвище Омельяненка фігурувало у кримінальному провадженні про крадіжку 100 мільйонів гривень з "Укргазбанку". У листопаді 2018 року Генпрокуратура завершила розслідування. А у лютому 2019 року банкіра взяли під варту на два місяці з заставою у 90 млн гривень.

Та дивним чином за декілька місяців розмір застави зменшився у 30 разів. А потім Омельяненка взагалі відпустили "під особисте зобовʼязання", без сплати жодної копійки застави. При цьому на нього навіть не вдягали електронного браслета, а паспорт не вилучили на зберігання.

Подейкують, що швидким звільненням Омельяненко завдячує молитвам друзів-священників з Московського патріархату. Невипадково саме на території одного з монастирів ексрегіонал заснував громадську організацію проросійського характеру.

Обійстя ексрегіонала на Печерських пагорбах у столиці

Нагадаємо, нардеп Павло Халімон у розпал війни придбав розкішний особняк на 500 квадратів у колишнього секретаря покійного владики Московського патріархату Володимира Сабодана. А його сусідом і частим гостем виявився Олексій Омельяненко, який свого часу дивом уник відповідальності за привласнення сотень мільйонів бюджетних гривень.

stopcor.org

Теги: Павло Халімон,Олексій Омельяненко,Олексій Омельяненко банкір,Укргазбанк