Безкарність злочинів Росії у Сирії призвела до повтору звірячого сценарію і в Україні

Безкарність злочинів Росії у Сирії призвела до повтору звірячого сценарію і в Україні
275105 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відсутність належної реакції та відповідного покарання Росії за жорстоку війну у Сирії призвела до рішень російського президента Путіна застосувати ті самі підходи в Україні - такі висновки експертів були озвучені під час дискусії "Справедливість для України: переслідування російських воєнних злочинів", що відбулася з ініціативи Центру аналізу європейської політики (CEPA) 28 лютого.

“Росіяни, підтримуючи режим Асада, бомбардували у Сирії цілі житлові квартали, це був не лише один житловий будинок, а саме цілі квартали, де вони провадили тактику випаленої землі, а пріоритетними цілями були цивільні особи, житлові будівлі, школи. Ви знаєте, у нас є школа для сиріт у Сирії, у яку вони поцілили багато разів, убивши учнів, вчителів. Крім того, було намагання надати ООН перелік координат із розташуванням лікарень, щоб показати росіянам - ось тут лікарні, не бомбардуйте. А згодом Росія обстріляла саме ці локації, кожну з них!” - зауважив Муаз Мустафа, виконавчий директор Сирійської оперативної групи з надзвичайних ситуацій.

Зараз в Україні, на його думку, росіяни діють, як і в Сирії, у тому числі дії "Групи Вагнера" та інших терористичних груп: “Це через безкарність, якою Росія користувалася в Сирії та інших місцях, де світ наче дивився убік, дозволивши цьому статися і дозволивши Путіну думати, що він може просто іти далі і робити те саме.

Якщо люди дозволять цим злочинам продовжуватись в Україні, то далі й інші країни стануть жертвами російських методів війни. Ви бачите напади на лікарні, ви бачите пропаганду та дезінформацію. Як результат - бомбардування, знущання з тисяч людей, що включає масові зґвалтування. Це ми також бачимо в Україні”.

“Садистські злочини показують природу і суть російської армії, незалежно від того, чи це «Вагнер», чи хтось інший. Це просто дуже, дуже жахливо бачити, як повторюється сценарій Сирії в Україні. Сирійський народ відчуває потужну солідарність з Україною, тому що там скоєні настільки схожі злочини, це просто та сама війна”, - каже Муаз Мустафа.

“Безкарність у Сирії була сигналом Путіну, що він зможе уникати відповідальності за масові злочини, здійснювані його військами й найманцями”, - підтверджує і Стівен Рапп, колишній посол США з особливих доручень з питань воєнних злочинів в Офісі глобального кримінального правосуддя Державного департаменту США (у минулому – генпрокурор Міжнародного трибуналу щодо Руанди та Спеціального суду у справах Сьєрра-Леоне).

Про те, що російська агресія щодо України стала можливою через непокарання злочинців, які вчинили попередні злочини проти людяності та воєнні злочини, говорили й учасники міжнародної конференції Українського наукового інституту Гарвардського університету. Зокрема, як писав Голос Америки, на прикладі геноциду у Сребрениці, який стався майже 30 років тому.

Натомість Стівен Рапп провів паралелі між вторгненнями у Сирію та в Україну, застосуванням росіянами в обох країнах однакових підходів “які Путін і КДБ знають так добре” – тортур, вбивств, бомбардування лікарень та іншої цивільної інфраструктури.

“Бути лікарем або гуманітарним працівником в Сирії [під час вторгнення 2015 року] було, чесно кажучи, більш небезпечно, ніж бути терористом ІДІЛ”, - каже Рапп. Тому що нападники, за його словами, цілилися саме у людей, які мали надію на демократичне майбутнє Сирії.

Стівен Рапп висловив сподівання, що Міжнародний кримінальний суд, на відміну від ситуації з Сирією, допоможе Україні притягнути до відповідальності росіян (зокрема, й за геноцид), винних у масовій загибелі українців та викраденні тисяч українських дітей. 

Муаз Мустафа додав, що через активну підтримку Росією режиму Башара Асада, до постраждалих від землетрусу регіонів Сирії не так давно навіть не могла надійти міжнародна допомога: “Це просто ганебно, що у час найсильнішого землетрусу в історії Сирії російські військові продовжували літати над північно-західною Сирією, жахаючи людей, що опинилися просто на вулиці, і забезпечуючи прикриття та розвідку для режиму Асада, який бомбив ці території щонайменше 4 рази з того часу”.

Джерело: Голос Америки

Теги: Сирія, війна в Україні,війна в Сирії,росія, окупанти, путин