“Київзеленбуд” і амброзія: Нацполіція розслідує проєкт Мамояна з ліквідації бур'янів

“Київзеленбуд” і амброзія: Нацполіція розслідує проєкт Мамояна з ліквідації бур'янів
314966 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нацполіція розслідує факти можливого привласнення бюджетних коштів при боротьбі з амброзією на території столиці в 2021 році. За інформацією правоохоронців, “Київзеленбуд”, перевівши своєму підряднику ТОВ “Еско-Інжинірінг” більше 34 млн гривень, суттєво переплатив. Зокрема, слідчі встановили, що ця компанія оцінила свої послуги для Києва у 4 рази дорожче, ніж для Полтави. Ще раніше журналісти з'ясували, що при реалізації цього договору підряду вартість препарату “Амбростоп”, яким обприскують шкідливі рослини, могла бути завищена навіть вдесятеро. Цікавим є і той факт, що фактичні власники ТОВ “Еско-Інжинірінг” входять до оточення депутата Київради Сергія Мамояна (обирався від нині забороненої “ОПЗЖ”, на колажі ліворуч), за ініціативи якого столична влада і затвердила відповідну Концепцію з ліквідації карантинних бур'янів.

Як стало відомо, наразі правоохоронці розслідують факти можливих “бюджетних розпилів” при реалізації комунальним об'єднанням (КО) “Київзеленбуд” проєкту з ліквідації у столиці карантинних бур'янів.

Слідство здійснюється в рамках кримінального провадження №42021102010000159, яке було відкрито Головним управлінням Нацполіції Києва 27 серпня 2021 року. Попередня правова кваліфікація злочинів, які були вчиненні фігурантами даної справи – ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб).

Що саме інкримінується фігурантам цього провадження та які впливові особи мають зв'язок з цією історією.

Як столиця боролася з амброзією

30 червня 2021 року між КО “Київзеленбуд” і ТОВ “Еско-Інжинірінг” було укладено договір щодо надання послуг з ліквідації карантинних бур’янів хімічним методом. Згідно з угодою, вказане ТОВ мало обробити ці рослини спеціальним препаратом на основі природного мінералу бішофіт на території 630 га. Дана обробка повинна була “здійснюватися на ранній стадії в фазі активного зростання за допомогою дрібнодисперсного обприскувача або спеціальної техніки”, і це повинно було б призвести до того, що рослини зав'януть протягом 14 днів (при необхідності підрядник мав би повторити обробку).

Згідно з договором, вартість цих послуг складала 34,77 млн гривень (5,5 гривень за 1 кв.м.). Угодою було передбачено, що вона розрахована на термін до 31 грудня 2021 року. Врешті-решт, за інформацією системи Prozorro, ТОВ “Еско-Інжинірінг” отримало грошові кошти за надані в рамках цього договору послуги.

Тут важливо розуміти, що вказані роботи виконувалися в рамках “Концепції по ліквідації карантинних бур'янів у Києві”, яка була затверджена рішенням столичної міськради №414/455 від 11 березня 2021 року. Відповідно до неї, керівництво столиці доручило “Київзеленбуду” здійснювати заходи “із локалізації та ліквідації вогнищ амброзії полинолистої та борщівника (отруйна рослина, сік якої викликає опіки. – KВ) шляхом їх обробки хімічними речовинами задля зменшення кількості випадків захворювань на алергію серед населення”. А ідейним натхненником цієї Концепції виступив депутат Київради Сергій Мамоян (нині позафракційний, обраний від нині забороненої проросійської партії “Опозиційна платформа – За життя” (“ОПЗЖ”), є заступником голови комісії з питань транспорту, зв'язку та реклами). Саме він 2 березня 2021 року зареєстрував у столичній міськраді відповідний проєкт рішення щодо її затвердження.

У ході розслідування правоохоронці звернули увагу на те, що вартість обробки амброзії, яка здійснювалася у Києві вказаною компанією в рамках згаданого договору за допомогою препарату “Амбростоп” (на основі бішофіту), була майже в 4 рази вище від ціни аналогічних послуг, які у квітні 2020 року замовляла в неї ж Полтавська міськрада. Мова йде про те, що за обробку 1 га бур'янів КО “Київзеленбуд” платив 55,2 тис. гривень, тоді як його “колеги” з Полтави усього 13,6 тис. гривень. На думку слідчих, цей факт може свідчити про завищення ціни закупівлі, здійсненої столицею.

Зазначимо, влітку 2021 року ЗМІ повідомляли, що вартість “Амбростопу”, яка була закладена в договір з “Київзеленбудом”, взагалі могла бути завищена майже вдесятеро. Зокрема, полтавські журналісти з'ясували, що в 2020 році вартість одного літра цього препарату складала 19 гривень, для Полтави ТОВ “Еско-Інжинірінг” встановило ціну на рівні 45,5 гривень, а для Києва – 184 гривні.

Крім того у Нацполіції встановили, що ТОВ “Еско-Інжинірінг” протягом 2020-2021 років активно надавав підрядні послуги з будівельно-монтажних та інших робіт різним “бюджетним структурам” Дніпропетровської, Запорізької та інших областей, хоча кількість робітників цієї компанії “не відповідала об'єму необхідних для виконання робіт у передбачені строки”. Також, за інформацією слідчих, вказане ТОВ має взаємовідносини з підприємствами, що мають ознаки фіктивності. Очевидно, таким чином правоохоронці натякнули на те, що виконання договору “з ліквідації амброзії” у Києві точно мало “певні ризики”.

Далі ще цікавіше. У липні 2022 року Голосіївська окружна прокуратура звернулася до КО “Київзеленбуд” з листом стосовно надання копій документів щодо його фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ “Еско-Інжинірінг”. Через тиждень керівництво комунального об'єднання відмовило правоохоронцям у задоволенні їхніх вимог. З яких саме причин, в судових ухвалах не уточнюється, але найчастіше у таких випадках столичні  “комунальники” мають декілька аргументів: що вони, мовляв, не зобов'язані надавати ніякі документи; що ці документи необхідні для господарської діяльності тощо.

З цієї причини прокуратура звернулася до Голосіївського районного суду Києва з клопотання щодо надання дозволу до згаданих документів, і 21 вересня 2022 року таке прохання правоохоронців було задоволено.

Скріншот однієї з судових ухвал по цьому кримінальному провадженню

Надалі, 18 листопада 2022 року, юристи КО “Кивїзеленбуд” направили до Голосіївського управління Нацполіції Києва клопотання про закриття цього кримінального провадження (в судових ухвалах також не вказано, з яких причин правоохоронці мали це робити. – KВ). Але відповіді від слідчих в комунальному об'єднанні не дочекалися, у зв'язку з чим звернулися до Голосіївського райсуду з вимогою, щоб служителі Феміди зобов'язали правоохоронців розглянути вказане клопотання та надати комунальному об'єднанню відповідь. 21 грудня 2022 року суд задовольнив вимогу “Київзеленбуду”.

На початку 2023 року юристи цього КО вже звернулися до Київського апеляційного суду з клопотанням щодо оскарження вищезгаданої ухвали Голосіївського райсуду від 21 вересня 2022 року, відповідно до якої правоохоронцям було надано дозвіл на доступ до документів “по амброзії”. Таке прохання обгрунтовувалося тим, вилучення цих документів  мовляв, позбавить "Київзеленбуд" можливості здійснювати свою діяльність. 11 січня 2023 року апеляційний суд відмовив у відкритті такого провадження через те, що комунальне об'єднання не навело доводів чому без цих “папірців” воно не зможе працювати.

Варто зазначити, що керівництво “Київзеленбуду” не вперше перешкоджає правоохоронцям у здійсненні їхньої роботи. Наприклад, в рамках розслідувань щодо зловживань при здійсненні в столиці капремонту парку “Перемога” (Дніпровський район) та реконструкції парку “Наталка” (Оболонський район) юристи цього КО також намагалися оскаржити в суді вилучення документів. Більш того, під час слідства щодо парку “Перемога” з'ясувалося, що проєкт його капремонту був сильно пошкоджений внаслідок якогось "підтоплення", через що судові експерти і не змогли перевірити весь обсяг виконаних робіт на відповідність проектній документації.

Полтавський слід та скандальні бенефіціари

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “Еско-Інжинірінг” було зареєстроване у липні 2019 року. Керівником, засновником та кінцевим бенефіціаром цієї компанії з лютого 2022 року є киянин Дмитро Затовка. До нього, з квітня 2020 року ці посади поєднувала мешканка Полтави Людмила Нечитайло.

Вказана компанія, як і зазначали правоохоронці, є активним учасником тендерів, які проводять різні комунальні та державні структури з різних куточків України. Усього за час свого існування ТОВ “Еско–Інжинірінг” уклало 35 договорів підряду. Але, саме угода з “Київзеленбудом” стала “найбільш грошовою” – на усіх інших договорах ця компанія заробила менше 3 млн гривень.

Зазначимо, “Київзеленбуд” закупав вищезгаданий “Амбростоп” ще до затвердження Концепції по ліквідації карантинних бур'янів та самостійно здійснював обробку територій. Зокрема, у 2020 році комунальному об'єднанню цей препарат поставляло полтавське ТОВ “Бішофіт ТМ”, яке протягом 2019-2020 років надавало аналогічні послуги КП "Декоративні культури" Полтавської міської ради. Примітно, що єдиним конкурентом цієї компанії під час відповідних торгів було ТОВ “Еско–Інжинірінг”.

ТОВ “Бішофіт МД” і ТОВ “Еско–Інжинірінг” мають більш ніж очевидний зв'язок. Так, один із співвласників ТОВ “Бішофіт МД” Костянтин Стотика (мешканець міста Переяслав Київської області) до грудня 2019 року був одноособовим кінцевим бенефіціаром ТОВ “Еско–Інжинірінг”. У свою чергу, керівником ТОВ “Бішофіт МД” наразі є мешканка Полтави Олена Чугуївець, яка нетривалий час, протягом квітня 2020 року, була офіційною власницею ТОВ “Еско–Інжинірінг”.

У 2018-2020 роках одним із співвласників та керівником ТОВ “”Бішофіт МД” був Валерій Прядко. Він відомий, зокрема, як депутат Полтавської облради минулого VII скликання (у 2015-2020 роках), до якої його було обрано від “Партії простих людей” Сергія Капліна. Разом з ним до цього ж органу місцевого самоврядування від цієї ж політичної сили тоді пройшов і автор “антиамброзійної Концепції Києва” Сергій Мамоян. 

Валерій Прядко і Сергій Мамоян у Полтавській облраді (фото – “Наші гроші”)

Примітно, що у 2020 році Валерій Прядко отримав 4,5 роки позбавлення волі в рамках справи за надання у 2019 році неправомірної вигоди у сумі 35 тис. гривень працівникам Нацполіції. Слідство довело, що Прядко, який на той час виконував обов'язки керівника КП “Полтавафарм”, разом зі своїм підлеглим “за гроші” намагались пришвидшити надання правоохоронцями спеціальних дозволів, пов’язаних з обігом в аптеках наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Наразі бізнес-справами Валерія Прядка займається його донька Анна – зокрема, їй належить найбільша частка в статутному капіталі вищезгаданого ТОВ “Бішофіт МД” (в розмірі 45%).

Вищезгаданий Сергій Мамоян в гучних публічних скандалах раніше не фігурував. Разом з тим, у ЗМІ регулярно згадується його брат Суто Мамоян – народний депутат діючого IX скликання Верховної Ради (обирався від тієї ж “ОПЗЖ”). 

Наприклад, у 2019 році підприємець Валерій Шевчик звинувачував Суто Мамояна і Михайла Бродського (відомий бізнесмен, народний депутат у 1998-2002 роках, депутат Київради у 2006-2008 роках) у тиску на його діяльність – мовляв, ці особи вимагали від нього грошові кошти за видобуток і реалізацію піску. У 2020 році нардеп Мамоян вніс до своєї щорічної декларації відомості про придбання автомобілів Toyota Land Cruiser 200, вартість яких була значно нижче ринкової – усього по 20 тис. гривень кожна. Сам нардеп пояснював таку ціну тим, що автомобілі, мовляв, бути “битими”. 

Крім того, на початку 2023 року “Українська правда” повідомляла, що Суто Мамоян регулярно літає до Об'єднаних Арабських Еміратів, де зустрічається з власниками великої букмекерської компанії задля того, щоб вирішити її проблеми і отримати посередництво між нею та українською владою.

Корупція у “Київзеленбуді”

Як неодноразово повідомлялось, діяльність КО “Київзеленбуд” супроводжується регулярними скандалами із “кримінальним підтекстом”.

Наприклад, у Національному антикорупційному бюро припускають, що група осіб, до якої входять у т.ч. колишні посадовці “Київзеленбуду”, могла в 2016-2018 роках привласнити понад 115 млн гривень під час проведення цим КО закупівель спецтехніки. За даними слідства, бюджетні кошти привласнювалися шляхом сумнівного подорожчання техніки вже після укладання договорів на її постачання, а надалі фігуранти даної справи вкладали ці фінансові ресурси у будівництво житла в Італії. Втім, станом на сьогоднішній день ніхто з чинних чи колишніх “керівних кадрів” КО “Київзеленбуд” не отримав обвинувального вироку.

Другий приклад. З липня 2020 року Державне бюро розслідувань здійснює слідство за фактами надання “бюджетних відкатів” посадовим особам КО “Київзеленбуд”. За інформацією правоохоронців, один із посадовців цього комунального об'єднання у 2021-2022 роках отримав від трьох компаній-підрядників близько 1,6 млн гривень “відкатів” з проєктів, які виконувалися за кошти столичного бюджету. Зазначається, що до схеми отримання хабарів було долучено “кур'єра” та працівника Бюро економічної безпеки. На першого була покладена функція “транспортування грошей”, а другий мав робити так, щоб нікого “не спіймали на гарячому”. Наразі фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі.

КО “Київзеленбуд” з 16 липня 2019 року керує Олексій Король (на колажі праворуч). До 10 грудня 2020 року він був виконувачем обов'язків генерального директора, а з 11 грудня 2020 року був призначений гендиректором. 

Це комунальне об'єднання підпорядковане Управлінню екології та природних ресурсів КМДА, яким із 11 січня 2021 року керує Олександр Возний. Діяльність цього управління вже більше восьми років контролює заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

КиївВлада

Теги: новини києва, КМДА, київрада, тов, ко, київзеленбуд, петро пантелеєв, олександр возний, ко київзеленбуд, олексій король, управління екології та природних ресурсів, суто мамоян, сергій мамоян, тов бішофіт мд, еско-інжинірінг, тов еско-інжинірінг, дмитро затовка, валерій прядко, бішофіт мд, бішофіт