Рф концентрує "ударний кулак" на Запоріжжі: готує наступ на Оріхів з трьох флангів, – "Інфоспротив"

Рф концентрує "ударний кулак" на Запоріжжі: готує наступ на Оріхів з трьох флангів, – "Інфоспротив"
275482 ПЕРЕГЛЯДІВ

Окупаційна армія не відмовляється від ідеї просунутись на Запорізькому напрямку. Уздовж ключових територіальних автодоріг Щербаки – Оріхів і Токмак – Оріхів сконцентровано масивний "ударний кулак", що складає третину від усього угруповання рф на Запоріжжі. Кінцева мета атаки очевидна – український укріпрайон Оріхів, утім, вороже командування може виношувати й фантастичні амбітні плани щодо виходу на Павлоград і Дніпро.

Оріхів – прифронтове містечко в Запорізькій області, де практично не вщухають обстріли і звуки боїв. Як виглядає і живе населений пункт сьогодні, показав у своєму бродкасті 26 лютого журналіст Грег Террі: жодної вцілілої будівлі, місцеві мешканці звикли до постійних вибухів та відголосків боїв.

 

27 лютого репортаж з Оріхова оприлюднив і IWPR (Інститут дослідження війни та миру). "Тут вам пощастило, нас сьогодні не обстрілюють, – сказала репортерам 59-річна Любов Ярова, членкиня ради, яка координує гуманітарну допомогу в Оріхові. – Але це мовчання нас лякає, тому що тиша означає, що вони знову спробують наступати".

Понівечений ворожими обстрілами Оріхів у Запорізькій області

Чи дійсно росіяни готують нову спробу штурму? Поточну ситуацію на Запорізькому фронті прокоментував військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

За його інформацією, станом до середини лютого окупанти сконцентрували на ділянці вздовж трас Т0812 (автошлях територіального значення у Запорізькій області, що проходить територією Пологівського та Василівського районів через Оріхів і Лугове до перетину з трасою М18) і Т0408 (автошлях територіального значення у Дніпропетровській та Запорізькій областях, що пролягає територією Павлоградського, Синельниківського, Запорізького та Пологівського районів через Павлоград, Васильківку, Новомиколаївку та Оріхів на Токмак) до 9 БТГр.

"Це говорило про недостатній розподіл наявного ресурсу фронтом до 10 км, і яскравим прикладом тому був Вугледар, де навіть концентрація 3 БТГр на 1 км у наступі не допомогла окупантам захопити містечко. Своєю чергою, окупанти не стали робити різких рухів після досягнення концентрації в 9БТГр на даній ділянці, а продовжили його насичувати, розміщуючи так само по трасі Т0815 додаткові сили та засоби, тим самим готуючи на Оріхів наступ з трьох сторін", – наголошує аналітик.

Окупанти концентрують ''ударний кулак'' у бік Оріхова

Таким чином, наразі у напрямку Оріхова вже сконцентровано до 11 БТГр ворога, що є, по суті, третиною від усієї армії рф у Запорізькій області. Крім того, формується резерв, який максимально може досягати 6-7 БТГр, що вже становитиме до 50% від усієї Запорізької групи російських військ.

"Це все наштовхує на думку, що командування російської армії не відмовляється від планів наступати на Оріхів, формуючи ударну групу, яка разюче відрізняється від того, що було застосовано під Вугледаром", – підсумовує Коваленко.

Водночас, його колега та співкоординатор "Інформаційного спротиву" Костянтин Машовець зазначає, що у теорії, концентруючи сили на даному напрямку, російське командування може виношувати плани просування до Дніпра по лівому березі річки без взяття власне Запоріжжя – шляхом його блокування зі східного напрямку та завдання удару основними силами в обхід міста.

"Однак це передбачає дві речі: виділення для цих цілей спеціального угруповання військ, здатного до швидкого створення у східних, південно-східних та північно-східних околицях міста підготовленої оборони, а також глибокого прориву оборони Сил оборони України на Оріхівському напрямку... На сьогоднішній день це поки видається малоймовірним", – підкреслив він.

У випадку глибокого прориву на Оріхівському напрямку росіяни можуть піти на Павлоград і Дніпро без взяття Запоріжжя

Зауважимо, за даними моніторингової ініціативи DeepState, станом на початок доби 28 лютого змін лінії фронту на Запорізькому відтинку немає. Водночас декілька днів тому укладачі мапи звертали увагу на те, що ворог продовжує атакувати так звану "Маріупольську трасу" (Т0815) в бік Оріхова. Як повідомили у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ, протягом останньої доби на Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів. Серед них – Комишуваха, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Оріхів та Новоандріївка.

stopcor.org

Теги: Оріхів ,Токмак , окупанти, війна в Україні, Запоріжжя,наступ росіян