"Буде одна з найкращих армій у світі": президент Латвії оцінив перспективи вступу України в НАТО і ЄС

"Буде одна з найкращих армій у світі": президент Латвії оцінив перспективи вступу України в НАТО і ЄС
284905 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна має стати членом НАТО після завершення війни з Росією. Українські Збройні сили вже підтвердили, що можуть вважатися однією з найкращих армій у світі, тож від членства України Північноатлантичний альянс лише виграє.

Водночас, Україна, незважаючи на війну, проводить реформи для подальшого вступу до Європейського Союзу, прискорити процес бажають і в Києві, і в європейських столицях. Про це заявив президент Латвії Егілс Левітс в інтерв’ю Radio Free Europe/Radio Liberty.

На думку латвійського президента, зараз Україна не стане членом НАТО, проте після перемоги у війні з Росією приєднання Української держави має повернутися до порядку денного, адже українське військо лише посилить цей оборонний альянс.

"Я думаю, що після війни ця дискусія відновиться. Я дійсно бачу Україну як державу-член НАТО, тому що, як ви правильно сказали, вона матиме одну з найкращих армій у світі, і це буде реальним внеском у силу НАТО", - відповів він. Левітс на запитання журналістки, яка підкреслила міць Збройних сил України та назвала їх "однією з найкращих армій світу".

Також Левітс розповів, що потрібно зробити Києву для вступу до Європейського Союзу. Євроінтеграція передбачає низку реформ, частину з них Україна проводить, незважаючи на гарячу фазу війни з Росією.

"Для цього є певні реформи, які Київ має запустити в дію. І ці реформи вимагають часу. Наприклад, у Латвії ми брали участь у цьому процесі протягом семи років від початку процесу членства в ЄС. Звичайно, Україна зараз зосереджена на війні, але у водночас вони вже зараз проводять реформи... Тому я сказав би, що це не дуже довго, але не наступного року", – зазначив президент Латвії.

Він наголосив, що війна суттєво гальмує європейську інтеграцію України. Втім, у Європі переважна більшість держав хочуть бачити Українську державу серед країн-членів ЄС у майбутньому.

"Це можна було б прискорити. Однак під час війни це може бути складніше. Тому я не можу сказати, коли, але можу сказати, що є серйозне бажання з боку держав-членів, щоб це сталося якнайшвидше", - зазначив Левітс.

antikor.com.ua

Теги: президент Латвії,НАТО ,ЄС,Армія України