Ексміністра інфраструктури Пивоварського викрили у зловживаннях на користь групи компаній TIS

Ексміністра інфраструктури Пивоварського викрили у зловживаннях на користь групи компаній TIS
330581 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ексміністра інфраструктури Андрію Пивоварському та його першому заступнику Володимиру Шульмейстеру висунули підозри у зловживанні впливом, що призвело до збитків понад 30 млн доларів. Про це повідомляє НАБУ.

За даними слідства, у липні 2015 року посадовці забезпечили прийняття наказу, за яким корабельний збір із суден в морському порту «Південний» разом із ДП «АМПУ» почали стягувати й приватні компанії (у пропорції 50:50). Тоді як за законом стягнення такого збору є виключною прерогативою ДП як користувача акваторії порту, що належить державі. Слідство встановило, що наказ ухвалили без належного економічного обґрунтування і всупереч зауваженням департаменту економіки та фінансів Мінінфраструктури та ДП «АМПУ».

Мова йде про групу стивідорних компаній ТІС (TIS) Андрія Ставніцера, Олега Кутателадзе, Єгора Гребеннікова та росіянина з угорським громадянством Олексія Федоричева. Про цю корупційну схему редакція 368.media   згадувала ще у 2016 році.  Тоді справу розслідували у СБУ.

Слідство встановило, що наказ ухвалили без належного економічного обґрунтування і всупереч зауваженням департаменту економіки та фінансів Мінінфраструктури та ДП «АМПУ».

Розслідування зловживань в Мінінфраструктури детективи НАБУ розпочали восени 2019 року, для чого витребували матеріали з СБУ і Нацполіції, коли ті намагались закрити відповідні провадження. Відтоді НАБУ неодноразово зверталося до Кабінету Міністрів, Міністерства юстиції, Міністерства інфраструктури, ДП «АМПУ», аби вони припинили дію незаконної схеми. Однак відомства не прислухались до аргументів Бюро, не скасували протиправний наказ та не подали позови про повернення приватними компаніями безпідставно отриманих сум корабельного збору.

За результатами експертизи, лише впродовж 2017-2021 років через незаконний наказ держава недоотримала понад 30 млн доларів, які наразі й інкримінують підозрюваним. Проте слідство досліджує наслідки дії схеми й упродовж наступних періодів.

Нагадаємо, що Федоричев перебуває розшуку та під санкціями РНБО. Його  підозрюють у корупції в ПАТ «ДПЗКУ».

368.media

Теги: Ексміністр інфраструктури,Андрій Пивоварський,Володимир Шульмейстер,АМПУ,TIS,ТІС