Обшуки у Вадима Столара: кінець соратника Медведчука чи пилюка в очі українцям?

Обшуки у Вадима Столара: кінець соратника Медведчука чи пилюка в очі українцям?
359140 ПЕРЕГЛЯДІВ

Судячи з того, що відбувається з представниками колишньої ОПЗЖ, яка терміново перефарбувалась у «Відродження України», влада таки вирішила підчистити найодіозніших її представників.

Так, на початку лютого в одного із найцікавіших представників проросійської сили – Вадима Столара – Служба безпеки України провела низку обшуків. Вони пройшли у рамках справи про відмивання коштів Віктором Медведчуком та Тарасом Козаком. СБУ вважає, що структури Вадима Столара брали участь у цій схемі та причетні до виведення грошей у росію та білорусію.

Поки невідомо, чим закінчиться кримінальне переслідування – Столару до таких речей не звикати – проте симптоматичним є те, що після довгих «боїв» у батальйонах «Монако» та «Дубай» нардеп терміново повернувся до Києва – у січні він з’явився у Раді, явно намагаючись врятувати свій мандат та майно. І навіть проголосував за позбавлення депутатських повноважень своїх соратників з ОПЗЖ.

Чи допоможе йому чергова зміна прапора та чергова зрада? Цілком можливо, хоч і не факт. Хоча перефарбовуватись для Столара справа не нова. Для розуміння моральних принципів Вадима Столара коротко нагадаємо політичну біографію.

Поки президентом був Ющенко, Столар був у партії "Наша Україна". У 2010 році різко «покаявся» і вступив до партії Регіонів. Що характерно – коли у Януковича виникли проблеми і він почав втрачати популярність, Вадим Столар теж став дистанціюватись від «Баті».

Після того, як Янукович втік, Столар знову змінив прапор – у 2014 році взяв активну участь у роботі київського штабу УДАРу та потрапив до Київради, хоча і як самовисуванець – УДАР «злив» йому округ, виставивши як опонента нікому невідому дівчину.

2019 року Столар потрапив до Верховної Ради. Вже від ОПЗЖ. Але це не завадило йому стати своєрідним посередником у сфері будівельного бізнесу між київською владою та Банковою, де вже на повну силу правили «слуги». Столара навіть називали «смотрящим» від Офісу президента за будівельним бізнесом столиці. Нагадаємо, інститут «смотрящих», настільки розвинений за Януковича і, здавалося, що канув разом з ним у Лету, почав активно відроджуватися в Україні в 2019 році, з черговою зміною влади.

Щоправда, свій вплив на будівельний ринок столиці Столар отримав раніше, десь у 2017 році, коли фактично підім’яв під себе органи Київради, які мають дозволи на забудову столиці. А у 2019 році просто знову зумів пристосуватися до нової влади. Цьому не завадив факт фінансування партії ОПЗЖ на 1,6 мільярда гривень. Втім, можливо, завдяки саме цьому Вадим Столар і отримав титул «смотрящого» Києва від ОПУ за будівельним бізнесом – про те, що Банкову контролюють кадри Януковича, відомо всім, хто хоч трохи стежить за ситуацією в країні. І цілком можливо, що позбавлення мандатів членів ОПЗЖ та кримінальні справи проти них, у тому числі й проти Столара, - судомна спроба нинішньої влади позбутися токсичного російського сліду та зачистити найбрудніші зв’язки.

Але це здогади, як воно буде – побачимо. А поки що повернемося до Столара. Тому що за бажання посадити його є за що. Він, наприклад, причетний до скандального будівництва на Микільській Слобідці. На його рахунку – будівельна піраміда «Еліта-Центр». Вадим Столар був одним з акціонерів Конверсбанку (CityCommerceBank), який збанкрутував у 2014 році. Ще один з акціонерів «Конверсбанку», російський мільярдер, звинувачений владою Литви в розкраданні сотень мільйонів доларів, Володимир Антонов вважає, що «Столар і троє інших викрали з Конверсбанку 13,3 мільйонів євро».

З свіжих історій – 2020 року Вадим Столар засвітився у виведенні 1 мільярда гривень із компанії «Київметробуд», підрядника будівництва метро на Виноградар. Це сталося вже тоді, коли його відверто називали «дивлячим» за Києвом від Офісу президента. Чи згадають йому цю історію – невідомо, адже тоді можуть випливти зв’язки в ОПУ. Але гадати не будемо, майбутнє покаже.

У лютому минулого року Вадим Столар оперативно залишив Україну саме напередодні російського вторгнення. І оселився на узбережжі Середземного моря, у Сен-Жан-Кап-Ферра біля Ніцци, де він володіє скромною віллою:

20.02.23 столар

Виїхав з України Столар не пішки, а на своєму «Мерседесі», зареєстрованому в Україні, на якому і розкочував Лазурним узбережжям:

20.02.23 столар

Разом з ним у Сен-Жан-Кап-Ферра оселився його батько, який також розкочував на «Мерседесі», вивезеному з України заздалегідь:

20.02.23 столар

Ці факти говорять про одне – про вторгнення Росії в Україні Столар (як і інші колаборанти з ОПЗЖ) знали заздалегідь. Тому й поїхали з країни наперед, не поспішаючи.

До речі, поруч із віллою Столара у Сен-Жан-Кап-Ферра – садиба Ахметова, неподалік мешкають Костянтин Жеваго, Ігор та Григорій Суркіси, Юрій Хомутинник, Сергій Льовочкін.

Але «спекотними боями» у батальйоні Монако, як уже говорилося, Вадим Столар свою «війну за грошові знаки» не закінчив – напередодні Нового року Столара помітили у Дубаї у російському ресторані Suvoroff. За даними джерел «Української правди», яка й розслідувала діяльність усіх цих «батальйонів», український нардеп навіть оформив посвідчення водія в ОАЕ. На це мають право лише резиденти ОАЕ, а це означає, що він збирається жити у Перській затоці.

Втім, як уже говорилося, на початку року Столар терміново залишив теплі краї та повернувся до Києва. Яка причина повернення – достеменно невідомо. Але можна з упевненістю припустити, що чималу роль у цьому відіграють гроші – адже Столар недарма є фігурантом списку Forbes: у 2021 році він займав 64 позицію в переліку найбагатших українців з активами в 175 млн доларів.

З такою самою впевненістю можна припустити, що повертався Вадим Столар в Україну, де він є фігурантом розслідування за двома статтями Кримінального кодексу – 437 «Планування, підготовка, розв’язання та ведення агресивної війни» та 110-2 «Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади, зміни меж території чи державного кордону України» - явно не спонтанно, а маючи гарантії недоторканності.

Хто йому міг дати такі гарантії – можна лише здогадуватись, але зрозуміло, що це найвищий рівень. У зв’язку з цим однозначно спливає його недавній статус «смотрящого» від Офісу за будівельним ринком Києва.

Тож обшуки, які пройшли у нього першого лютого, можуть бути лише димовою завісою, покликаною заспокоїти суспільство, обурене діяльністю членів колишньої ОПЗЖ. Але можуть мати куди серйозніші наслідки. Тож чи кінець це Столара чи просто черговий пил у вічі українському народу – побачимо найближчим часом. А поки що народний депутат України від ОПЗЖ Вадим Столар виконує свої депутатські обов’язки у складі депутатської групи «Відродження України», яку оперативно створили «перефарбовані» колаборанти з ОПЗЖ.

antikor.com.ua

Теги: ОПЗЖ,Вадим Столар,Віктор Медведчук