Нетиповий злочинець Андрій Приз

Нетиповий злочинець Андрій Приз
313281 ПЕРЕГЛЯДІВ

У перші дні нового, 2023 року, СБУ спільно з Прокуратурою ліквідувала корупційну схему в Територіальному управлінні БЕБ у Закарпатській області.

Виявилося, що до організації злочинної схеми причетний старший детектив Бюро Економічної Безпеки регіону Іван Грубінко, який створив механізм незаконного отримання грошей від місцевих підприємців.

Грубинко вимагав, щоб комерсанти платили йому по $2 з кожної проданої електронної сигарети і намагався залучити до схеми якнайбільше продавців.

У рамках слідства було відсторонено від виконання службових обов'язків безпосереднього начальника затриманого, керівника територіального управління Бюро Економічної Безпеки в Закарпатській області Андрія Андрійовича Приза.

Ця подія викликала хвилю інтересу до минулого прокурорського працівника. У публікаціях, що з'явилися, Приза звинувачують у корупції та кумівстві, пригадують йому роботу на Януковича, декілька затримань і невідповідність зарплати і витрат.

За всієї поваги до колег, їх викриття виглядають наївно і не мають нічого спільного з реальним життям. Вважати А.Приза типовим корумпованим чиновником довоєнного зразка це те ж саме, що називати Гітлера погано вихованою людиною.

Андрій Приз

 

Перетворивши службові повноваження на інструмент особистої наживи, прокурор Приз крав і краде постійно, безкарно і зовсім не в тих скромних масштабах, які згадуються в статтях, що його викривають.

Лише закриття справи стосовно повернення ПДВ Альперіна Вадима принесло Призу Андрію Андрійовичу один мільярд доларів США. Гроші, до речі, перераховувалися йому через сім'ю Кавуна, чиновника часів Януковича та колишнього прокурора.

Від відомого одеського підприємця, сирійця Аднана Ківана, Приз отримав один мільйон доларів та квартиру з видом на море за те, що дозволив йому без жодного дозвільного документа збудувати будинки в елітній Аркадії.

Ще один мільйон дали Андрію Призу Кауфман та Грановський як відкупні за передачу їм в оренду будівлі центру послуг «Фінбанк» в Одесі.

Після того, як прокурор вивів з-під застави одеський автовокзал і мережу заправок «Веста», що належать Сурену Сардаряну, сім'я Приза разом із сім'єю фігуранта відкрито полетіла святкувати маленьку перемогу спочатку в Дубай, а потім на Мальдіви, анітрохи не побоюючись розголосу та службового розслідування. .

Віра у власну безкарність у Андрія Приза є абсолютною. Він обманює не лише чесних людей та державу, а й своїх спільників у прокурорських погонах. Навіть Даниленку та колишньому Генеральному прокуророві Яремі, які влаштували його на ключову посаду, розраховуючи на злочинні бариші, Приз не передав жодної гривні.

Говорити про розмір державної платні у випадку із Призом безглуздо. Йому, чиновнику дуже середнього рівня, належить квартира в Одесі, три квартири в Києві та розкішні будинки в Дубаї, Буковелі та елітній Бельгравії на околиці столиці.

Їздить Приз Андрій лише на автомобілях Lexus (570 та 350), а за кордон літає виключно чартерними рейсами та без митного огляду, що дозволило йому вивезти з України партію перлів на суму в три мільйони доларів США.

Традицію переписувати майно та підприємства на родичів Приз Андрій також вивів на новий рівень. Його рідні належить найбільший у країні кар'єр з видобутку щебню Ракитянський та 7 тисяч гектарів землі (з них одна тисяча гектарів у Київській області), а на ім'я рідної сестри прокурора, Тетяни Пінаєвої, було придбано 8 рибальських трайлерів, кожен з яких незаконно виловлював по 6 тонн камбали.

Намагаючись повністю відповідати способу життя по-справжньому заможних людей, український прокурор Приз відправив сина вчитися до Лондона та купив собі 14-метрову яхту, давши їй ім'я «Принцеса».

Тож говорити про типовість злочинів Андрія Приза не доводиться. Він впевнено входить до десятки найнебезпечніших державних злочинців у прокурорських погонах, які зробили беззаконня нормою життя українського суспільства, а особистому збагаченню надали вигляду природного процесу.

Можливо, РНБО та Офіс Президента звернуть увагу на одіозного чиновника. У ході кампанії з очищення апарату судовий процес над ним став би необхідною і показовою подією, яка б підтверджувала серйозність намірів сьогоднішньої української влади.

Але розраховувати при цьому на прогресивність методів роботи Бюро Економічної Безпеки точно не варто. Керівник БЕБ Вадим Мельник є кумом Андрія Приза, і це виводить їхні стосунки за межі слідства і законодавства, як такого.

Втім, вирішувати питання з Призом і йому подібними все ж таки доведеться. Вступ до ЄС передбачає певні вимоги до країни-кандидата, і поки такі персонажі, як Андрій Приз, сидять не у в'язниці, а в кабінеті, Україна не зможе влитися до сім'ї європейських народів.

Теги: Андрій Приз,БЕБ ,Андрій Андрійович Приз, Бюро економічної безпеки,Андрій Приз БЕБ,Приз БЕБ,Вадим Мельник,Андрій Приз новини,Андрій Приз компромат