"Масове самогубство лемінгів": у боях за Вугледар рф втратила 5000 морпіхів, – Daily Mail

"Масове самогубство лемінгів": у боях за Вугледар рф втратила 5000 морпіхів, – Daily Mail
345663 ПЕРЕГЛЯДІВ

"Не російська рулетка, а масове самогубство лемінгів": елітна тихоокеанська бригада ЗС рф з 5000 морпіхів майже повністю розбита в одному з найжорстокіших боїв з початку війни – під Вугледаром на Донеччині.

Такого висновку дійшов автор британського видання Daily Mail Online Ян Біррелл (Ian Birrell), який проаналізував офіційні повідомлення української й російської сторін, репортажі з лінії фронту на Вугледарському напрямку та супутникові знімки з Донеччини.

"Росія зазнала одних із найважчих військових втрат в одній битві з початку війни після того, як елітні підрозділи неодноразово намагалися штурмувати укріплене шахтарське місто посеред білого дня", – зазначає журналіст.

За даними українських офіційних осіб, величезна кількість ворожих морпіхів була вбита, поранена та взята в полон під час невдалих спроб рф захопити донецьке містечко Вугледар.

За попередніми оцінками, принаймні одна бригада морської піхоти ЗС рф чисельністю 5 тисяч осіб була майже повністю знищена – вже втретє з тих пір, як Кремль розпочав повномасштабне вторгнення майже рік тому.

Безрозсудна бійня – і втрата щонайменше 130 броньованих машин – змусили російських прихильників "жорсткої руки" закликати до проведення публічних показових судів, щоб покарати некомпетентних генералів, відповідальних за масове знищення своїх солдатів на полі бою на Донеччині.

У битві за Вугледар росіяни позбулися 130 одиниць бронетехніки

"Деякі з них повні кретини – усі помилки, які були зроблені раніше, були повторені", – заявив терорист Ігор Гіркін, колишній офіцер російської розвідки, який допомагав організувати промосковські повстання 2014 року в Донецьку та Криму. Гіркін поскаржився, що російських військових косили, "як індиків у тирі", оскільки українці займали позиції на височині.

Остання спроба захопити Вугледар була розпочата наприкінці січня російським спецназом, бронетанковими батальйонами та піхотними військами, які атакували з кількох напрямків. Але вже у першій невдалій для росіян битві командир спецназу був убитий.

Євген Назаренко, речник одного з українських підрозділів, що оборонялися, зазначив, що наступ росіян було легко помітити з висотних будинків, коли вони перетинали відкриті поля в напрямку міста: "Ми на вершині, а вони внизу. Їх добре видно", – сказав він.

Український військовослужбовець веде вогонь з міномета по російських військах на передовій біля міста Вугледар

Том Купер, військовий історик, який досліджував битву, описує Вугледар як "велику високу фортецю посеред порожньої рівнинної пустелі".

Про "епік фейл" росіян стало відомо через кілька днів після того, як міністр оборони рф Сергій Шойгу похвалився "успішним наступом під Вугледаром". У відповідь Міноборони України оприлюднило відео знищення колони російських військ у цьому районі.

Українські військові безпілотники зняли на відео російські танки, які заїжджають на мінні поля, бомби, що скидаються на бронетехніку, війська, що бігають у паніці, і тіла солдатів, розкидані по землі. "Це вже навіть не російська рулетка – це як сезонне самогубство лемінгів", – коментує військовий аналітик.

Один з розтрощених російських танків під Вугледаром

За попередніми оцінками, найгірших втрат зазнала 155-та бригада морської піхоти Тихоокеанського флоту, одна з найелітніших військово-морських частин росії, яка базується у Владивостоці. Проте президент рф володимир путін усе ще наполягає, що його "морська піхота працює як слід".

Як доповів OSINT-аналітик та військовослужбовець ЗСУ, який працює у Твітері під псевдонімом Tatarigami_UA, станом на вечір 13 лютого в районі Вугледара ворог продовжував безрезультатні штурми. У цей район продовжують надходити підкріплення агресора – переважно зі складу "мобіків", проте поширювана росЗМІ інформація про начебто успіхи противника на захід від Вугледара є неправдивою.

stopcor.org

Теги: Вугледар , війна в Україні, окупанти,ЗСУ,втрати РФ