Повістки у громадських місцях: хто може вручати і чи можна відмовитись

Повістки у громадських місцях: хто може вручати і чи можна відмовитись
345508 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні продовжили воєнний стан, а разом із ним – і терміни загальної мобілізації. На цьому тлі роздача повісток у громадських місцях і на вулицях спричинила нову хвилю питань та обговорень. Чи законно вручати повістки в кав'ярнях і на зупинках транспорту? Чи може цим займатись представник ОСББ? І нарешті, чи має призовник право відмовитись від отримання повістки?

Ці та інші нагальні питання, що стосуються мобілізації, "СтопКор" обговорив із юристом – адвокатом Сергієм Руденком.

Отже, за словами правника, практика роздачі повісток у громадських місцях не суперечить українському законодавству: нормотворцем не передбачено конкретне місце, де має бути видана повістка, відтак, її можна вручати будь-де, де це не заборонено законом. Утім, сам факт отримання повістки ще не означає автоматичної мобілізації.

Руденко наголошує, що усі повістки умовно можна поділити на чотири види:

  • повістки, які вручають, щоб уточнити дані призовника: його місце проживання, іншу інформацію тощо;
  • повістки, якими призовника скеровують на проходження медичної комісії;
  • повідомлення про призов;
  • мобілізаційне розпорядження, за яким призовник має прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки ("військкомат") протягом доби.

Юрист також пояснив, хто саме має право видавати повістки призовникам.

"Окрім представників центру комплектування, повістки можуть вручати як органи місцевого самоврядування, так і представники керуючих компаній чи ОСББ. Якщо буде відповідне розпорядження представників територіального центру комплектування, і воно буде направлено до керуючої компанії, тоді її уповноважений представник зможе вручити повістку", – зауважив Руденко.

При цьому призовник в деяких випадках має законне право відмовитись від отримання повістки.

"Якщо повістка не заповнена заздалегідь і її заповнюють при вас, таку повістку можна не отримувати. Про даний факт можна сповістити поліцію, якщо є необхідність – викликати на місце слідчо-оперативну групу. Комісари не можуть силою затягувати людину до територіального центру комплектування", – підкреслив адвокат.

stopcor.org

Теги: військкомат,повістка ,мобілізація,призовники