Нацкомісію з цінних паперів звинувачують у допомозі виведенню російського бізнесу в Україні з під санкцій

Нацкомісію з цінних паперів звинувачують у допомозі виведенню російського бізнесу в Україні з під санкцій
330156 ПЕРЕГЛЯДІВ

ТОВ “НВП “Магістр” (компанія, що здійснює облік акцій різних акціонерних товариств) звинувачує Нацкомісію з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) у сприянні виведення бізнес-активів російських бізнесменів з України до Європи. Посадовці вказаної комісії фактично легалізували передачу італійським бізнесменам акцій ПрАТ “ДКСУ”, співвласниками якої є резиденти країни-агресора. Слідство вже попередньо встановило, що бенефіціари ПрАТ “ДКСУ” фактично фінансують російське вторгнення, сплачуючи на своїй “батьківщині” податки з бізнесу в Україні, а також намагаються уберегти від конфіскації виробничий комплекс на Київщині вартістю 60 млн доларів. Також відомо, що ця компанія є “дочкою” DKC Internationale, яка обслуговує Міністерство оборони (МО) рф і підприємства військово-промислового комплексу (ВПК) рф, а можливо і Ірану. 

Як стало відомо, у період з жовтня 2022 року по січень 2023 року включно до Ради національної безпеки та оборони (РНБО) і Верховної Ради (ВР) надійшла низка звернень ТОВ “НВП “Магістр” та його екскерівника Володимира Левіна стосовно дій посадових осіб НКЦПФР.

ТОВ “НВП “Магістр” є приватною депозитарною установою – тобто компанією, яка обліковує цінні папери (зберігання акцій різних акціонерних товариств, перехід прав власності на них тощо). Керівництво цього ТОВ вимагає від українського парламенту і Ради нацбезпеки надати оцінку діяльності НКЦПФР у ситуації з намаганням виведення активів ПрАТ “Діелектричні кабельні системи України” (“ДКСУ”), співвласниками якого є громадяни російської федерації (рф), у безпечну юрисдикцію. Мова йде про намір вказаного ПрАТ “переписати” свої акції на громадян Італії, у чому його керівництву, як впевнені у ТОВ “НВП “Магістр”, явно сприяють посадовці вищезгаданої комісії.

У зверненнях зазначається, що ПрАТ “ДКСУ” є дочірнім підприємством компанії DKC Internationale  (“ДКС”), яка здійснює виробництво продукції, пов’язаної з управлінням кабелями, розподілом електроенергії та автоматизації. А “ДКС” обслуговує Міністерство оборони (МО) рф і підприємства військово-промислового комплексу (ВПК) рф, а можливо і Ірану. 

“Цієї компанією розроблений Центр обробки даних МО рф, Центральний архів МО рф, Координаційний центр уряду рф. Компанія обслуговує суднобудівний комплекс “Звєзда” рф, роботу прокуратури рф, ПАТ “УМПО” (виробник турбін для літаків повітряно-космічних сил рф), АТ “НПО “Сплав” (виробник ракет для реактивних системи залпового вогню “Град” та “Смерч”) тощо. Також компанія з 2014 року працює в Ірані та, ймовірно обслуговує, його ВПК, зокрема і виробляє деталі для “Шахедів”, ракетних комплексів тощо”, – зазначено у зверненнях ТОВ “НВП “Магістр”.

Як розвивалися події

8 березня 2022 року НКЦПФР прийняла рішення №144 “Про упорядкування проведення операцій на ринках капіталу на період дії воєнного стану”, згідно з яким було зупинено майже всі операції з цінними паперами та значно звужено операції депозитарних установ. Зокрема, комісія вирішила, що низка операцій з цінними паперами (у тому числі й акціями) можуть здійснюватися учасниками цього ринку виключно після отримання письмового дозволу НКЦПФР. 

Тобто, якщо власники якоїсь компанії, наприклад, хочуть продати її акції, вони повинні пояснити НКЦПФР, чому вони це роблять, на яких підставах тощо. Таке рішення було прийнято, зокрема, для того, щоб профільним державним органам було простіше шукати бізнес-активи, пов’язані з країною-агресором, та обмежити можливості таких компаній вести свою діяльність в Україні.

При цьому, 17 червня 2022 року НКЦПФР своїм рішенням № 662 надала дозвіл ПрАТ “ДКСУ” на внесення змін до системи депозитарного обліку акцій. Такі рішення виносяться комісією, зокрема, коли акціонерні товариства планують змінити депозитарні установи, у яких обліковуються їхні акції. Найчастіше це робиться для того, щоб у подальшому перепродати такі активи.

Трохи менше ніж через місяц один із акціонерів вказаної компанії, громадянин України Олександр Горбачев, звернувся до ТОВ “НВП “Магістр” з проханням перевести належні йому цінні папери ПрАТ “ДКСУ” до іншої депозитарної установи. Втім, під час опрацювання отриманих від Горбачева документів ТОВ “НВП “Магістр” стало відомо, що бенефіціарними власниками ПрАТ “ДКСУ” є громадяни російської федерації – Дмітрій Колпашніков (на колажі ліворуч) та Свєтлана Колпашнікова. У відкритих джерелах прямо вказувалося, що станом на 24 лютого 2022 року дана компанія мала власників з росії.

Після цього ТОВ “НВП “Магістр” звернулося до Олександра Горбачева з вимогою здійснити т.зв. “ідентифікацію та верифікацію”. Такими є вимоги Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”. Але, як зазначено у зверненнях, вказаний громадянин “ухилився від здійснення заходів перевірки і про причини ухилення не повідомив”.

Надалі ТОВ “НВП “Магістр” стало відомо, що бенефіціари ПрАТ “ДКСУ” вчиняють дії, спрямовані “на виведення кінцевих бенефіціарних власників компанії з громадян росії та на заміну їх громадянами Італії”. Зокрема, як з'ясувалося, ще 23 травня 2022 року Олександр Горбачев повідомив НКЦПФР про фактичну зміну бенефіціарних власників зазначеного акціонерного товариства. При цьому, за даними “НВП “Магістр”, в Італії було вчинено ряд угод, спрямованих на продаж акцій ПрАТ "ДКСУ" особам-резидентам Італії та, відповідно – виведення підприємства з-під санкцій чи можливої конфіскації активів. 

Тобто, російські власники вказаної компанії явно вирішили "переписати" її на людей, які мають громадянство цивілізованої європейської країни, задля того, щоб уникнути українських санкцій. 

В ТОВ “НВП “Магістр” звертають увагу на те, що, приймаючи рішення від 17 червня 2022 року, НКЦПФР мала інформацію стосовно російських бенефіціарів зазначеного акціонерного товариства. Врешті-решт, ТОВ “НВП “Магістр” не провело операцію з цінними паперами ПрАТ "ДКСУ", адже в даному випадку, через відмову вищезгаданого Олександр Горбачева, “не була проведена належна перевірка та ідентифікація клієнта, а також встановлення належності кінцевих бенефіціарних власників компанії до рф”.

“Однак, НКЦПФР почала здійснювати тиск на ТОВ “НВП “Магістр” за наслідком виконання ним свого законного обов’язку щодо вжиття заходів з фінансового моніторингу та непроведення фінансової операції, стосовно якої виникають підозри. Своїм листом від 16 серпня 2022 року НКЦПФР вимагає від ТОВ “НВП “Магістр” пояснень щодо невиконання рішення НКЦПФР №662 від 17 червня 2022 року щодо акціонера ПрАТ “ДКСУ” Горбачева. Листом від 13 вересня 2022 року НКЦПФР взагалі запросила майже всі документи депозитарної установи за період її діяльності, в тому числі і ті, яких фізично не може існувати, включаючи ті, що стосуються того ж акціонера Горбачева”, – зазначено в одному зі звернень ТОВ “НВП “Магістр”.

Також депозитарна установа повідомляє, що 14 грудня 2022 року НКЦПФР рішенням №1416 зобов’язала ТОВ “НВП “Магістр”  “перевести всі свої рахунки у цінних паперах на сегрегований рахунок у підконтрольному НКЦПФР Центральному депозитарії (ПАТ “НДУ”)”. Тобто, Нацкомісія вирішила повністю перевести діяльність ТОВ “НВП “Магістр” під свій тотальний контроль. Таке рішення офіційно було обґрунтовано саме тим, що “НВП Магістр” не виконало вердикт комісії стосовно переведення акцій ПрАТ “ДКСУ” до іншої депозитарної установи. У ТОВ “НВП “Магістр” вважають, що насправді це було зроблено лише для того, щоб накласти на цього депозитарія жорсткі санкції.

Надалі прогноз керівництва “НВП “Магістр” справдився – 19 січня 2023 року НКЦПФР порушило проти цієї компанії відразу чотири справи про правопорушення на ринках капіталу, дві з яких безпосередньо стосуються ситуації навколо ПрАТ “ДКСУ”. Одна з цих справ стосувалася того, що ТОВ “НВП “Магістр”, мовляв, не повідомило НКЦПФР про наявність в його системі депозитарного обліку акцій, що належать росіянам. Наразі ці справи ще розглядаються. Максимальними санкціями, у випадку визнання “НВП “Магістр” винним у вчиненні порушень, може бути анулювання ліцензії на здійснення профільної діяльності.

Зазначимо, 8 листопада 2022 року, після першого звернення ТОВ “НВП “Магістр” до РНБО з приводу описаної ситуації, Нацполіція України відкрила кримінальне провадження №12022000000001104. Слідство було розпочато за фактом вчинення правопорушень, предбачених двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки), ч. 4 ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади).

У ході слідства правоохоронці встановили, що вищезгадані громадяни Колпашнікови сплачують податки на території рф, у тому числі з отриманих прибутків від підконтрольних підприємств на території України, таким чином фінансуючи воєнне вторгнення в нашу державу. Також слідчим стало відомо, що ПрАТ ДКСУ" протягом 2021-2022 років сформувало податковий кредит на суму 10,1 млн гривень від підприємств, які, згідно до затверджених українським законодавством критеріїв, віднесені до переліку "ризикових". 

У зв'язку з цими та іншими обставинами правоохоронці зробили попередній висновок, що власники ПрАТ “ДКСУ”, за участі посадових осіб НКЦПФР, намагаються номінально змінити бенефіціарів вказаної компанії з метою уникнення кримінального відповідальності та виведення з-під можливої конфіскації виробничо-логістичного центру приблизною вартістю 60 млн доларів. Вочевидь, мова йде про комплекс загальною площею 12 тис. кв.м., який розташований на території села Іванків Бориспільського району Київської області (на колажі).

Надалі, 24 листопада 2022 року, Печерський районний суд Києва своєю ухвалою в рамках цього кримінального провадження наклав арешт на всі акції ПрАТ “ДКСУ” у депозитарній установі ТОВ “НВП “Магістр” та заборонив останньому виконувати будь-які операції з цими цінними паперами та правами на них (переведення, списання, переказ тощо). 

Незважаючи на увагу з боку правоохоронців, у ТОВ “НВП “Магістр” мають перестороги стосовно подальшого розвитку подій. Зокрема, у компанії підозрюють, що у майбутньому НКЦПФР може отримати доступ до важливих документів ТОВ “НВП “Магістр” – за рахунок анулювання його ліцензії та введення у компанії тимчасового адміністратора, який буле підконтрольним Нацкомісії (за аналогією з “вмираючими” банками, у яких Нацбанк вводить тимчасові адміністрації. – КВ). Наслідком цього може бути знищення первинних документів, які необхідні правоохоронцям для слідства, а також ліквідація ТОВ “НВП “Магістр”, що у свою чергу призведе до зняття арешту з акцій ПрАТ “ДКСУ” та їхнього подальшого переведення у безпечну юрисдикцію.

До речі, у кінці січня поточного року ТОВ “НВП “Магістр” отримало лист від Міністерства економіки України стосовно даної ситуації (це була відповідь на відповідний лист від РНБО, який Рада з питань безпеки у свою чергу направила після отримання звернення від ТОВ “НВП “Магістр”. – КВ). У документі зазначено, що Мінекономіки готове опрацювати матеріали, які можуть підтвердити "вчинення вищевказаними особами такої діяльності" та підготувати проєкт рішення Кабінета Міністрів України про внесення на розгляд РНБО пропозицій щодо застосування санкцій. Посадовці вказали, що при прийняття рішень Мінекономіки візьме до уваги інформацію, викладену у зверненні ТОВ "НВП "Магістр". 

Тобто, незважаючи на те, що пройшов вже майже рік з моменту повномвсштабного військового вторгнення, Мінекономіки та НКЦПФР досить не розробили нормативні документи, здатні пришвидшити процес вилучення в Україні будь-яких активів в компаній, пов'язаних з країною-агресором.

Російський слід

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ПрАТ “ДКСУ” було зареєстроване в Києві у липні 2000 року. Власниками крупних пакетів акцій цієї компанії станом на IV квартал 2021 року були італійська компанія “Adventus International s.r.l” (75%) та громадянин України, мешканець Києва Олександр Горбачев (25%), який також є керівником “ДКСУ”. Кінцевими бенефіціарами даного ПрАТ є той же Горбачев (частка статутного капіталу – 25%), громадянка Італії Сільвія Реперторіо (25,54%), а також двоє громадян Росії – згадані вище мешканці Москви Дмітрій та Свєтлана Колпашнікови (по 12,82%).

На офіційному сайті ПрАТ “ДКСУ” повідомляється, що “група компаній “ДКС” – міжнародна корпорація, яка має свій головний офіс в Італії”. Також у компанії уточнюють, що її продукція, мовляв, “має призначення виключно цивільного використання”. При цьому, керівництво ПрАТ “ДКСУ” на офіційному сайті навіть “освідчилось” у любові до України. На цьому інтернет-порталі зазначено буквально наступне: “Дата 24-те лютого 2022 року для всіх нас стала катастрофічною! Ніхто не очікував такого розвитку подій. Україна завжди була мирною та дружелюбною державою! Слава Україні! Героям Слава!”.

У росії з 1998 року функціонує майже однойменна компанія – ЗАТ “Діелектричні кабельні системи” (“ДКС”). У багатьох відкритих джерелах є інформація, що одним із співзасновників російського “ДКС” у кінці 90-х років минулого століття був італійський підприємець Марко Чекконі. При цьому, його партнерами тоді стали згаданий вище Дмітрій Колпашніков (досі є одним із співвласників російського ЗАТ "ДКС" та його генеральним директором) та ще один росіянин – Вадім Рибачук (наразі – член ради директорів вказаної російської компанії).

Останній є людиною більш ніж наближеною до влади країни-агресора. Так, у 2011 році він виконував обов'язки губернатора Твєрскої області, був депутатом позаминулого скликання міської думи Твєрі (з 2012 року) від партії президента рф владіміра путіна “єдіная росія”, а з 2019 року очолює так звану “общєствєнную палату Твєрской області” (це консультативно-дорадчі органи, які в росії створюються при місцевих адміністраціях. – КВ). 

Примітно, що у 2014 році обласне управління СБУ в Дніпропетровській області цікавилося фінансовими транзакціями декількох десятків клієнтів банку “Аксіома”, завдяки яким, зокрема, здійснювалося фінансування терористичних “ДНР” і ЛНР”. Тоді до переліку компаній, чиї транзації вивчали правоохоронці, потрапило і “українське” ПрАТ “ДКСУ”. Втім, довести причетність посадовців даної компанії до фінансування тероризму слідчі тоді не змогли. У тому ж році, до речі, Нацбанк України відніс банк “Аксіома” до категорії неплатоспроможних, оскільки ця установа проводила нелегальні операції з відмивання доходів, отриманих злочинних шляхом, або пов'язаних з фінансуванням тероризму. 

ТОВ “НВП “Магістр” було зареєстроване в січні 2006 року. Із грудня 2022 року його керівником є Олег Якобчук. Кінцевим беніфіціаром є Оксана Левіна, яка є одноосібною власницею “НВП “Магістр”.

З грудня 2021 року по грудень 2022 року офіційним керівником ТОВ “НВП “Магістр” був згаданий вище Володимир Левін – депутат Київради минулого VIII скликання. До столичного муніципалітету він був обраний по 86-му виборчому округу Святошинського району.

Секретарем РНБО з 3 жовтня 2019 року є Олексій Данілов. Головою РНБО, згідно з українським законодавством, є Президент України Володимир Зеленський. Усього до складу цієї Ради входять 22 особи – крім згаданих вище Данілова і Зеленського членами РНБО є очільники різних міністерств, правоохоронних органів тощо.

НЕЦПФР з 23 лютого 2021 року очолює Руслан Магомедов (на колажі праворуч). У своїй діяльності вказана комісія підпорядкована Президенту України та підзвітна Верховній Раді.

 

КиївВлада

Теги: Нацкомісія з цінних паперів,новини україни, агресія рф, Верховна Рада, тов, війна в україні, руслан стефанчук, санкції, кримінальне провадження, рнбо, андрій єрмак, олексій данілов, прат, верховна рада україни, володимир левін, національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, нвп магістр, економічні санкції, тов нвп магістр, депозитарій, дксу, бізнес-актив, прат дксу, нкцпфр, дкс, руслан магомедов, прат діелектричні кабельні системи україни, діелектричні кабельні системи, оксана левіна, зат дкс, олександр горбачев, сільвія реперторіо, дмітрій колпашніков, дмитро колпашніков, свєтлана колпашнікова, світлана колпашнікова, рада національної безпеки та оборони україни, вадим рибачук