БЕБ викрило постачальників продуктів, які не сплатили податків майже на 400 млн грн

БЕБ викрило постачальників продуктів, які не сплатили податків майже на 400 млн грн
287413 ПЕРЕГЛЯДІВ

Детективи Бюро економічної безпеки України викрили службових осіб декількох товариств в ухиленні від сплати податків на загальну суму майже 400 млн грн. Ці компанії, переможці державних закупівель, упродовж 2022 року постачали продукти харчування для державних структур.

Також, БЕБ перевіряє причетність до організації та діяльності злочинної схеми членів родини Народного депутата України, глави однієї з фракцій Верховної Ради.

Слідством встановлено, що постачальники, які зареєстровані та здійснюють свою діяльність, зокрема, на території Одеської області, купували продукти харчування за готівку. У подальшому, такі операції відображали у бухгалтерському та податковому обліках, як закупівля від інших підприємств, у тому числі таких, що мають ознаки фіктивності. Така протиправна схема, дала можливість підприємцям ухилитися від сплати податків до державного бюджету на загальну суму майже 400 млн грн.

Для забезпечення відшкодування завданої державі збитків накладено арешт на грошові кошти у розмірі понад 800 млн грн, які знаходяться на рахунках компаній-постачальників.

В межах досудового розслідування, детективи БЕБ, провели 20 обшуків та оглядів за місцем фактичного здійснення господарської діяльності фірм та за місцем проживання їх службових осіб. Фігуранти допитані, призначено 5 судових експертиз з метою підтвердження розміру збитків, оголошено понад 90 ухвал слідчих суддів про тимчасовий доступ до документів.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України (умисне ухилення від сплати податку на додану вартість, мита, що призвело до фактичного ненадходження до держбюджету коштів в особливо великих розмірах) здійснюють детективи Бюро економічної безпеки України за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо,  детективи БЕБ викрили громадянина України в ухиленні від сплати мита на 16 млн грн при імпорті спецтехніки. Детальніше

esbu.gov.ua

Теги: БЕБ , Бюро економічної безпеки,податки,ухилення від сплати податків