Ексдиректор Стрийського хлібокомбінату уник покарання за розтрату зерна

Ексдиректор Стрийського хлібокомбінату уник покарання за розтрату зерна
62302 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ексдиректор ДП ДАК «Хліб України» «Стрийське КХП №2» Василь Верхоляк уник покарання за привласнення зерна вартістю понад 5 млн гривень. Про це стало відомо з вироку Стрийського суду Львівської області за ч. 5 ст. 191; ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 358 КК.

За версією слідства, впродовж лютого-квітня 2010 року Василь Верхоляк привласнив зерно Аграрного фонду України, вартістю 5,3 млн гривень, котре було передано «Стрийському КХП №2» на зберігання.

Після отримання вказаного зерна обсягом 2,87 тис. тонн на зберігання, в силу технічних особливостей зернових елеваторів, воно зберігалось знеособлено, постійно переміщуючись та змішуючись із зерном інших постачальників та контрагентів хлібоприймального підприємства.

Як зазначає слідство, Верхоляк надав незаконні вказівки підлеглим працівникам щодо відпуску зерна пшениці ТОВ «Зерноекспорт», а також вмовив громадянина, на якого в подальшому поклав виконання функцій директора, у законності підписання від імені «Стрийського КХП №2» договору  з ФГ «Радалан-Ойл», щодо передачі на оновлення зерна пшениці наданого Аграрним Фондом України.

В перших числах березня 2010 року Верхоляк без відповідних дозволів надав вказівки відвантажити зерно на ТОВ «Зерноекспорт» в рахунок погашення заборгованості, а також переконав виконуючого обов’язки директора «Стрийського КХП №2» підписати з ФГ «Радалан-Ойл» договір, щодо передачі на оновлення зерна.

Разом з тим, суд, дослідивши надані сторонами кримінального провадження докази дійшов висновку, що є підстави для ухвалення виправдувального вироку, оскільки стороною обвинувачення не доведено, що в діяннях обвинуваченого є склад кримінальних правопорушень вчинення яких йому інкримінується.

Зокрема суд зазначив, що не вбачає у діях Василя Верхоляка ознак об’єктивної сторони привласнення та розтрати чужого майна, яке було йому ввірене, оскільки надані стороною обвинувачення докази у сукупності не доводять того, що обвинувачений діяв протиправно, внаслідок чого було безоплатно вилучене майно підприємства за обставин, викладених в обвинувальному акті.

Відтак суд Львівської області визнав Василя Верхоляка невинуватим, а також відхилив цивільний позов Аграрного фонду України про відшкодування збитків.

Джерело

Теги: ТОВ «Зерноекспорт»,ТОВ Зерноекспорт,Зерноекспорт,Україна,зерно,Розтрата зерна,Стрийський хлібокомбінат,хлібокомбінат,Аграрний фонд України,Аграрний фонд ,ФГ «Радалан-Ойл»,ФГ Радалан-Ойл,Радалан-Ойл,Верхоляк ,Василь Верхоляк
Автор: wikibazacom