"Неприпустимий вплив": експертний центр МОЗ очолив експомічник власника "Дарниці" Загорія

"Неприпустимий вплив": експертний центр МОЗ очолив експомічник власника "Дарниці" Загорія
28163 ПЕРЕГЛЯДІВ

"Успішний успіх" чи прихована монополія? Фармацевтична компанія "Дарниця", яка належить родині Володимира та Гліба Загоріїв, зуміла наростити свою частку ринку під час війни та, за оцінкою Forbes, є лідером на ринку ліків України. І це попри те, що препарати "Дарниці" – одні з найдорожчих з-поміж аналогів. Ба більше, у ЗМІ компанію та її власників пов'язують із низкою гучних скандалів.

У чому ключова перевага "Дарниці" Загоріїв перед конкурентами? І що насправді стоїть за лідерством компанії на фармацевтичному ринку? Дізнавалась журналістка "СтопКору" Діана Ловська.

Зауважимо, ціни на ключові ліки в Україні на тлі війни зросли: лише з березня по липень 2022 року середнє зростання склало 30-35%, зокрема на анальгін та цитрамон ціни підвищились на 29%, а на валідол – на 35,5%. При цьому, як показав моніторинг цін, найдорожчими серед вітчизняних медпрепаратів є продукти столичної фармкомпанії "Дарниця" Гліба Загорія.


Ціни на ліки "Дарниці" найвищі на ринку

За словами гравців ринку, аптечні мережі спонукають українців купляти дорожчі препарати, оскільки отримують за це бонуси та премії. Проте секрет успішності "Дарниці" – не лише у вдалому маркетингу.

Для отримання дозволу на реалізацію препаратів в аптечних мережах українським виробникам необхідний висновок від Державного експертного центру. Лише на підставі цього висновку Державна лікарська служба видає дозвіл на використання препарату та вносить його до держреєстру лікарських засобів.

"Усе це робить посаду керівника Державного експертного центру вельми "ласим" шматком. Адже саме від його рішень залежатиме, які ліки підуть у продаж, а які отримають відмову. Крім цього, він матиме доступ до безлічі секретних даних про інноваційні препарати, а також володітиме їхніми комерційними таємницями. Що вже тут казати – людина нереально впливова", – наголошує Діана Ловська.

І найцікавіше: 4 серпня 2015 року керівником ДП "Державний експертний центр" Міністерства охорони здоров'я України було обрано Івана Бавикіна. У зв’язку з цим "Центр протидії корупції" та БФ "Пацієнти України" заявили про конфлікт інтересів, адже до цього призначення Бавикін працював помічником народного депутата від БПП Гліба Загорія, який за дивним збігом обставин є власником фармацевтичної фірми "Дарниця".


У конкурсі на посаду голови ДЕЦ переміг колишній помічник Загорія Іван Бавикін.

"Неприпустимий вплив людини, яка раніше працювала на власника одного з провідних фармвиробників України, на рішення про допуск або не допуск ліків до вітчизняних аптек", – наголосила членкиня правління "Центру протидії корупції" Олександра Устінова.

Нагадаємо, нещодавно компанія "Дарниця" також стала переможцем премії HR-бренд Україна у номінації "Культурний код компанії" з кейсом "ФармОборона". І це – попри те, що виробника підозрюють у продовженні співпраці з рф. Ліки під брендом "Дарниці" помітили у продажу на російських сайтах.

Джерело


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

По всіх питаннях щодо опублікованого матеріалу звертайтесь на електронну пошту: Wikibazainfo@gmail.com

Теги: МОЗ , МОЗ України,МОЗУ,БПП ,Загорій,Гліб Загорій,Загорий, Загорий Википедия,Бенефициар фармкомпании “Дарница” Загорий,Глеб Загорий,Бенефициар фармкомпании “Дарница” Глеб Загорий,Глеб Загорий Википедия,фармкомпания “Дарница” Глеб Загорий,фармкомпания,фармкомпанія,Дарница,фармкомпания Дарница ,фармкомпания “Дарница” Загорий,Дарниця,НАБУ,Луценко, Національне антикорупційне бюро України, Національне антикорупційне бюро,Валентина Матвієнко,Дмитро Огньов,Огньов,Наталія Огньова, війна в Україні,Війна, Війна з РФ, Війна з Росією,Росія, Російська агресія , Російська Федерація, Війна Росії проти України, Війна проти Росії,війна з Росією, Війна проти України,Націоналізація російського майна ,російське майно,майно,екснардеп ,Корупція ,Націоналізація ,Олександра Устінова,Іван Бавикін,Бавикін,ДЕЦ ,Гліб Володимирович Загорій,Юлія Свириденко,ціни на ліки,ліки,препарати,ФармОборона,Таблетки Диазолин-Дарница,Диазолин-Дарница,Таблетки ,Диазолин,Пігулки для агресора,Пігулки ,агресор,Війна російський агресор,фармкомпанія "Дарниця" екснардепа Загорія,фармкомпанія "Дарниця" Загорія,фармкомпанія Дарниця
Автор: wikibazacom