Бахмутський напрямок: окупанти захопили Благодатне і намагаються перерізати трасу Т0504, – DeepState

Бахмутський напрямок: окупанти захопили Благодатне і намагаються перерізати трасу Т0504, – DeepState
350569 ПЕРЕГЛЯДІВ

Бахмутський напрямок на Донеччині продовжує залишатись суцільною "гарячою точкою". Росіяни мають незначне просування і намагаються створити "котел" для українського гарнізону в Бахмуті, перерізавши "трасу життя" Т0504. Утім, наразі оточення немає, а взяття Соледару і кількох невеликих населених пунктів може перетворитись для окупантів на Піррову перемогу через брак ресурсів для подальшого наступу.

На жаль, на Бахмутському відтинку під контроль ворога перейшов ще один населений пункт – Благодатне. В бік цього села росіяни тиснули протягом тривалого часу, аби перекрити шляхосполучення та взяти під фізичний і вогневий контроль трасу, що сполучає Бахмут, Соледар і Сіверськ. Присутність противника у Благодатному на основі фото- та відеоматеріалів підтвердила 29 січня моніторингова ініціатива DeepState.

 

За оперативною інформацією проєкту станом на початок доби 30 січня, ворог також атакує Сакко і Ванцетті, Красну Гору та східну частину Бахмута. Гаряче й на захід від Кліщіївки. Однак результати боїв поки невідомі.

На думку військово-політичного оглядача групи "Інформаційний спротив" Олександра Коваленка, напрямок російських атак на Донеччині – цілком прогнозований.

"Як і очікувалося, російські окупаційні війська продовжили свій рух після виходу на Кліщіївку не на північ, безпосередньо до Бахмута, а на північний захід, до Іванівського та Часового Яру. Оточення Бахмута з півдня та перерізання Т0504 для росіян має ключове значення щодо зменшення постачання Бахмуту. І цим завданням зараз зайняті вже не стільки ПВК "Вагнер", скільки десантники, що їх витісняють. Зокрема, в районі Бахмута вже активно діють підрозділи 106-ї ВДД, 57 ОМСБр та 217-го ПДП", – зазначає аналітик.

Утім, на його думку, подальше просування ворога до Іванівського й Часового Яру буде ускладненим через брак сил, оскільки розтягнуті лінії фронту вимагають більше ресурсів, та ймовірний "снарядний голод".

Цю думку поділяє і військовий аналітик, співголова ГІ "Права справа" Дмитро Снєгирьов. Він наголосив, що головна мета противника – відрізати постачання для українського гарнізону в Бахмуті.

"На мою думку, не виключено, що українські війська з часом відійдуть і з Бахмута. А надалі оборонна лінія вибудується на ділянці Часів Яр-Костянтинівка-Краматорськ-Слов'янськ. А вони, за оцінками самої російської сторони, є неприступними фортецями. Враховуючи кількість втрат росіян в боях за Бахмут, окупація Соледара, — м'яко кажучи, Піррова перемога", – коментує Снєгирьов.

Він також нагадав, що свого часу російські командувачі запустили "вагнерівців" в Соледар по так званому "коридору" для вуличних боїв. І в цей же час з обох боків підрозділи повітряно-десантних військ рф заблокували місто, фактично не даючи їм можливості вийти.

"Показово, що така російська спільнота, як "Русь сидящая", яку важко запідозрити в симпатіях до України, заявила, що загальні втрати ПВК " Вагнера" в боях за Бахмут і Соледар становлять приблизно 40 тисяч. У своєму підрахунку вони виходять з того, що було 50 тисяч найманців з числа в'язнів, а зараз залишилося не більше 10 тисяч. Донецька область — це велика агломерація, і якщо вони з такими втратами будуть кожен маленький населений пункт брати, то людей не вистачить", – резюмує експерт.

stopcor.org

Теги: Бахмут, війна в Україні,росіяни, окупанти,Соледар,Благодатне ,Т0504