Лукашенко створює білоруський аналог ПВК "Вагнера"

Лукашенко створює білоруський аналог ПВК "Вагнера"
283424 ПЕРЕГЛЯДІВ

Приватне охоронне підприємство "ГардСервіс", якому самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко дозволив мати вогнепальну зброю, готується до участі у бойових діях.

Тим військовим, які підпишуть так званий договір з "ГардСервіс", обіцяють до 10 тисяч білоруських рублів, а це близько 3700 євро в еквіваленті. Вишкіл перших військових вже проводять на кількох білоруських полігонах. Про це німецькому виданню DW розповів Валерій Сахащик – представник з оборони й нацбезпеки Об'єднаного перехідного кабінету опозиціонерки у вигнанні Світлани Тихановської. За його інформацією, солдати "ГардСервіс" тренуються вже кілька місяців.

"Я знаю, що офіцери 5-ї бригади спецпризначенців тренують працівників "ГардСервіс" на своєму полігоні. Крім того, компанія забрала собі базу колишнього центру спеціальної підготовки "Динамо", там також відбуваються активні дії", – повідомив представник Об'єднаного перехідного кабінету.

Кажуть, з серпня 2022 року їх тренують самі військові російського ПВК "Вагнера".

За словами Сахащика, наразі це приватне військо нараховує близько тисячі військових. Їх можуть використовувати в диверсійно-розвідувальних групах, а далі – для штурмів, як найманців російської приватної військової компанії "Вагнера".

За неперевіреними даними, Валерій Сахащик каже, що цілком ймовірно, фінансує "ГардСервіс" сам путін. Бо, за його словами, є попередня інформація, що російський президент "інвестував дуже серйозну суму" і створює "білоруський аналог Вагнера".

До слова, саме приватне охоронне підприємство "ГардСервіс" з'явилося в Білорусі у червні 2020 року. Тоді ж Олександр Лукашенко особистим указом дозволив його працівникам носити, зберігати й застосовувати службову і цивільну зброю, а також спеціальні засоби й фізичну силу "в порядку, встановленому законом для воєнізованої охорони". Такі привілеї компанія отримала невипадково. "ГардСервіс" створили на базі приватної компанії "Глобалкастом-менеджмент", однією з власників якої була цивільна дружина тодішнього голови управління справами президента Білорусі Віктора Шеймана.

Крім того, потрапити в "ГардСервіс" може не кожен військовий – лише обрані. Перед вступом їх ретельно перевіряють.

А 2021 року білоруське МВС опублікувало списки зброї, яку має "ГардСервіс". У списку, зокрема, пістолети, автомати, снайперські рушниці.

stopcor.org

Теги: ГардСервіс,Олександр Лукашенко,пвк вагнера,Білорусь, війна в Україні