Відмінності та особливості вибору акустичного кабелю

Відмінності та особливості вибору акустичного кабелю
285055 ПЕРЕГЛЯДІВ

Коли ми створюємо домашню чи професійну звукову систему, варто подбати про якісну комунікацію, а це неможливо без акустичного кабелю. Від звичайного акустичний кабель відрізняється структурою, екрануванням, ізоляцією. Використання акустичного кабелю покращує якість звуку, знижує кількість сторонніх шумів, звукових перешкод. 

gallery-image

Відмінності конструкції акустичного кабелю

В будь-якому проводі, в міру передачі електричного сигналу, виникають спотворення. Використання акустичного кабелю дозволяє знизити рівень спотворень, покращити чіткість сигналу, котрий передається від посилювача до гучномовця. Серцевина в такому кабелі виконується з використанням дорогих сплавів, покривається високоякісним діелектриком. 

Акустичні кабелі, котрі використовуються в студіях, концертних залах, часто згортаються та розгортаються. Тому для виробництва такої кабельної продукції використовуються матеріали, стійкі до розтріскування та механічних пошкоджень. 

Схема акустичного кабелю приблизно виглядає так: 

·        серцевина створюється з багатожильних провідників, переважно з безкисневої міді чи обмідненого алюмінію; 

·        гнучкий ізолюючий шар; 

·        екранування для поглинання перешкод — створюється з якісного металу, найчастіше, міді; 

·        фінальний шар — багатошарова чи одношарова гнучка ізоляція. 

 Для створення фінального шару найчастіше використовуються матеріали, стійкі до пошкоджень — поліпропілен, полівінілхлорид чи поліетилен. Якісна акустична продукція має між шарами екранування додаткове екранування, для створення якого застосовується алюмінієва фольга чи мідне плетіння. 

Багатожильні провідники, створюються з таких матеріалів:  

·        високоякісна безкиснева мідь (маркується OF-Cu або OFC); 

·        монокристалічна однорідна мідь підвищеного ступеня очищення (OCC); 

·        провідники з луженої міді; 

·        мідні жили зі срібним напиленням; 

·        алюмінієві провідники з додаванням міді (Copper Coated Aluminium) — така продукція відрізняється нижчою ціною, проте має удвічі більший опір.

Як вибрати акустичний кабель?

Щоби не помилитися з вибором кабельної продукції, важливо звертати увагу на ключові критерії. Серед них конструкція, перетин, матеріали жил, ізоляційного шару. Для забезпечення оптимальних акустичних характеристик потрібно обирати максимальний перетин при мінімально можливій довжині. 

Довжину акустичного кабелю найкраще обирати з запасом, враховуючи реальну відстань між підсилювачем та гучномовцями. Для якісної передачі звуку, кабель потрібно розташувати без натяжки. 

Silent Wire Platinum LS 3 перетин 2 x 1,5 mm2 1m 422908 фото

Матеріал провідникових жил — для якісного звуку в професійних системах оптимально обирати кабельну продукцію з мідними жилами. 

В бюджетній категорії привертає до себе увагу продукція бренду MT-Power. В кабелях виробництва цієї компанії багатожильні провідники виготовляються з безкисневої міді. Ізоляція виготовлена з високотемпературного м'якого полівінілхлориду та додаткового шару бавовняного матеріалу.

Теги: акустичний кабель