На будівництві Київського метро вкрали сотні мільйонів: Хомутиннік, Maybach та десятки фіктивних компаній

На будівництві Київського метро вкрали сотні мільйонів: Хомутиннік, Maybach та десятки фіктивних компаній
59656 ПЕРЕГЛЯДІВ

Екснардепа Віталія Хомутинніка підозрюють у крадіжці близько 530 млн грн. У його будинку провели обшуки, а рахунки пов'язаних із ним компаній заарештували. Правоохоронці з'ясували: Київський метрополітен заплатив близько 4 млрд гривень нібито за будівельні роботи. Проте самі роботи провели лише частково, а мільйони гривень через фіктивні компанії вивели та розтратили. Наприклад, за 9,8 млн грн купили Mercedes-Maybach S 580 4MATIC.

Як із "Київського метрополітену" вивели мільярди. Покрокова інструкція

  • Крок перший – "Київський метрополітен" підписав із "Київметробудом" договір на будівництво ділянки Сирецько-Печерської лінії метро. Загальна сума – 5,9 млрд грн, профінансована на 4 млрд грн. Документи оформили ще 2018-го року (договір №744-ДБМ-18).

Конкурс на вибір компанії-будівельника пройшов із порушеннями вимог, активісти та борці з корупцією одразу почали заявляти про оборудки. Проте якщо в тендерному комітеті "свої люди", підписати договір можна з будь-якою компанією.

  • Крок другий – створити активну видимість будівництва та у потрібний момент вивести гроші. Роботу виконали лише на 60%, а 2022-го гроші почали активно виводити з "Київметробуду". Усього за тиждень, з 20 по 28 жовтня цього року, 140 млн грн відправили "Позитив-В", "Київметротонельбуду" – ще 389 млн грн;

Видимість робіт необхідна для того, щоб у правоохоронців одразу не з'явилися підозри. Крім того, з моменту підписання договору до реалізації схеми потрібен час для того, щоб траншами отримувати нібито перекази "на будівництво".

  • Крок третій – привласнити свої сотні мільйонів. Правоохоронці з'ясували, що це фіктивні компанії: вони оформлені на українців, які за гроші дозволили використовувати свої паспортні дані. До того ж, наприклад, "ТРК ТЕХ", отримавши від "Позитив-В" грошовий переказ, купило Mercedes-Maybach S 580 4MATIC за 9,8 млн грн.

Як заволоділи грошима

Поліція провела 34 обшуки в офісних приміщеннях десятків компаній, через які вивели понад 500 млн. грн. Також прийшли і до заступника директора "Київметробуду" Ігоря Газіна. Виявилося, що Газін живе в будинку Хомутинніка (у Голосіївському районі Києва). Ба більше, Хомутиннік 27 жовтня, одразу після переказу грошей з рахунків "Київметргобуду", оформив на нього довіреність поповнювати свої банківські рахунки.

"Наразі досліджується факт можливого заволодіння та легалізації організаторами оборудки 530 млн грн, які були сплачені за будівельні роботи. Крім того, для запобігання подальшим сумнівним операціям із бюджетними коштами за ініціативи Нацполіції Державною службою фінансового моніторингу України заблоковано 160 млн грн, які були на рахунках залучених до протиправної схеми підприємств", – додали в Нацполіції.

Правоохоронці намагаються довести, що головним бенефіціаром схеми є Хомутиннік. Вони перевірили десятки телефонних розмов між екснардепом та Газіном і встановили, що менеджер "Київметробуду" виводив гроші на рахунки олігарха. Однак це ще належить довести у суді.

 

Крім того, відношення до "Київметробуду" також має і Павло Фукс. Екснардеп Максим Микитась заявляв, що саме Фукс організував схеми крадіжки коштів із компанії. "Не Фукс, а справжній Фунт! Такий собі кримінально-російський агент впливу в нашій столиці... Сьогодні дізнався багато нових подробиць про його проєкти з "урвати та роздеребанити", – написав екснардеп.

За деякими даними, Павло Фукс виїхав до Лондона ще до початку повномасштабної війни, а Віталій Хомутиннік приєднався до нього вже після 24 лютого. При цьому вину скандальних олігархів у десятках описаних OBOZREVATEL схемах досі не довели. Наприклад, раніше ми писали:

– про те, як пов'язана з ним компанія заднім числом зажадала у Київського метрополітену штраф, пеню та "коефіцієнт коригування" на загальну суму майже 2 млрд грн;

– про те, як нафтогазовий бізнес оточення експрезидента-втікача Віктора Януковича опинився в руках Павла Фукса і держкомпанія "Надра України" фактично "подарувала" олігарху родовища і як він став захоплювати галузь;

– а також про спецрозслідування радника ФБР Роберта Мюллера щодо Фукса, який нібито намагався запропонувати "мирні" плани та інші угоди, які збігаються з інтересами Росії.

Джерело

Теги: Віталій Хомутиннік,Хомутиннік,Київ,Київське метро,метро,Україна,будівництво,корупція,фіктивні компанії,фіктивна компанія, Maybach,Правоохоронці ,метрополітен,Київський метрополітен,Mercedes-Maybach S 580 4MATIC,Mercedes-Maybach S 580,Mercedes-Maybach ,Mercedes,Київметробуд,Сирецько-Печерська лінія метро,лінія метро,Позитив-В, Київметротонельбуд,ТРК ТЕХ, Нацполіція, Нацполіція України, Національна поліція, Національна поліція України,Державна служба фінансового моніторингу України,Державна служба фінансового моніторингу ,Газін,Павло Фукс,Фукс,Фукс Вікіпедія,Павло Фукс Вікіпедія,Микитась, Максим Микитась,Максим Микитась Вікіпедія, Микитась,Микитась Вікіпедія, укрбуд, укрбуд девелопмент,Укрбуд,Укрбуд Максим Микитась,Укрбуд Микитась,Росія,Віктор Янукович Вікіпедія,Янукович Вікіпедія, Віктор Янукович,ФБР Роберт Мюллер,ФБР Мюллер,ФБР ,Роберт Мюллер,Мюллер
Автор: wikibazacom