Більше третини зареєстрованих учнівських міні-компаній Львівщини та Буковини розпочали випуск власної продукції та надання послуг

Більше третини зареєстрованих учнівських міні-компаній Львівщини та Буковини розпочали випуск власної продукції та надання послуг
339983 ПЕРЕГЛЯДІВ

Із 44 учнівських міні-компаній Львівщини та Буковини, які на початку грудня були зареєстровані та створені на базі 37 закладів професійно-технічної освіти та профільних коледжів цих областей, більше третини вже розпочали випуск власної продукції. Решта – в стадії запуску виробництва.

З 15 міні-компаній, які розпочали виробництво та продаж продукції на базі власних навчальних закладів 5 обрали сферу швейного виробництва і займаються виготовленням аксесуарів для одягу (сумочки, шопери, косметички, ремені, баски). Учні ще чотирьох міні-підприємств працюють у сфері харчування і виготовляють кондитерські вироби, енергетичні батончики, сушені напівфабрикати та вирощують мікрозелень.

Ще одним популярним напрямом діяльності молодих підприємців є виготовлення елементів декору (3 міні-компанії). Зокрема, у передріздвяний сезон учні змогли виготовити та вдало реалізувати власноруч зроблені новорічні колекції декору для дому.

На базі ДПТНЗ Чернівецький професійний ліцей автомобільного сервісу учні створили міні-компанію «Зігріймо Україну», що виготовляє турбо-пічки «Патріот».  А учні Золочівського професійного ліцею заснували автосервісну міні-компанію «Autonut».

Міні-компанія «EverДрук», створена на базі ВПУ №35 м.Стрий почала виконувати замовлення інших міні-компаній на друк візитівок, рекламок та іншої друкованої продукції, виготовленням якої займаються юні підприємці.

 - За умовами навчання за програмою «Компанія» випуск продукції має бути в кінці січна на початку лютого 2023 року, але наша підприємлива молодь наскільки захоплена ідею створення своєї учнівської міні-компанії, що навіть канікули та різдвяно-новорічні свята не можуть стримати їхнє бажання розпочати випуск власної продукції, - говорить Віра Другова, менеджерка програм Junior Achievement Ukraine.

Нагадаємо, 37 навчальних закладів  професійно-технічної освіти та профільних коледжів Львівської та Чернівецької областей беруть участь у цьогорічній навчальній програмі з розвитку підприємництва «Компанія» від ГО «Junior Achievement Ukraine». На початку грудня на базі цих навчальних закладів було зареєстровано та створено 44 учнівські міні-компанії. Найбільше - на Львівщині - 26, ще 18 - на Буковині.

Слід зазначити, що краща з українських учнівських міні-компаній в липні 2023 року представлятиме Україну та презентуватиме свої бізнес-ідеї на Європейскому фестивалі молодіжного підприємництва #GEN_E 2023  у Стамбулі.

- Хочу поділитися з учасниками нашої навчальної програми ще однією хорошою новиною - навчальна програма курсу Junior Achievement з підприємництва "Компанія" отримала гриф Міністерства освіти і науки України. За результатами розгляду експертною комісією з економіки, підприємливості та фінансової грамотності її було схвалено для використання в освітньому процесі. Радіємо тісній співпраці і підтримці з боку Міністерства освіти і науки, а також департаментів освіти місцевих державних адміністрацій у регіонах нашої роботи, - говорить СЕО Junior Achievement Ukraine Юрій Токарський.

Проєкт реалізується громадською організацією Junior Achievement Europe за підтримки німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, яка діє за дорученням уряду Німеччини.

Теги: Junior Achievement Ukraine,Юрій Токарський,Віра Другова,міні-компанії