Підрядник будівництва метро у Києві намагався привласнити 530 млн гривень

Підрядник будівництва метро у Києві намагався привласнити 530 млн гривень
300639 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нацполіція відкрила кримінальну справу проти підрядника з будівництва продовження Сирецько-Печерської гілки Київського метрополітену. За даними правоохоронців, посадові особи ПАТ «Київметробуд» намагались привласнити та легалізувати 530 млн гривень, які отримані як оплата за будівельні роботи.

У 2018 році Київський метрополітен уклав договір на будівництво метро на Виноградар з переможцем тендеру ПАТ «Київметробуд». У рамках першої черги робіт на ділянці у майже 4 км передбачається спорудження двох станцій — «Мостицька» та «Проспект Правда» — і відгалуження у бік станції «Виноградар» для подальшого продовження лінії.

Договір уклади на 5,9 млрд гривень, а профінансували на 4 млрд гривень. Проте заплановані роботи були виконані тільки на 60%, зазначені у договорі строки порушені, а стан будівництва і досі не змінився.

Надалі, у жовтні 2022 року, на рахунки підконтрольних підприємств як попередня оплата за будівельні роботи перераховано ще 530 млн гривень, попри те, що вони не мали відповідних кваліфікованих працівників і власної спецтехніки.

Для попередження подальших сумнівних операцій із бюджетними коштами за ініціативи Нацполіції Державною службою фінансового моніторингу України заблоковано 160 млн гривень, які знаходилися на рахунках задіяних у протиправній схемі підприємств.

Досудове розслідування  ведеться за ч. 5 ст. 191 КК.

368.media

Теги: Київметробуд,Київський метрополітен, Корупція,будівництва метро у Києві