Окупанти завезли в Крим партію іранських дронів Mohajer-6, – "Інфоспротив"

Окупанти завезли в Крим партію іранських дронів Mohajer-6, – "Інфоспротив"
294469 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ворог готує нову масовану атаку українських міст дронами з території тимчасово окупованого Криму? На півострові зафіксовано присутність іранських безпілотників Mohajer-6 та їхніх операторів – наразі тривають "навчання". Утім, українські сили ППО вже готові дати відсіч.

Про появу нової партії іранських БПЛА Mohajer-6 в анексованому Криму повідомив 21 грудня військовий оглядач групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець.

"Фіксуються прольоти даних БПЛА у повітряному просторі півострова (ймовірно, з тренувальною метою). Партія цих дронів була доставлена на одну з російських авіабаз у Криму декількома літаками ВТА типу Іл-76МД трохи раніше. Ймовірно, найближчим часом, противник спробує застосувати ці дрони (разом із БПЛА типу "Герань-2") на полі бою", – коментує аналітик.

Він зауважив, що іранські дрони типу Mohajer-6 є багатозадачними БПЛА широкого спектру, здатними до виконання як розвідувально-коректувальних, так і ударних завдань – безпілотник може нести до чотирьох високоточних боєприпасів типу КАБ або КР.

Захоплений українськими силами іранський безпілотник “Mohajer-6'', жовтень 2022

Дальність дії цього БПЛА, за одними даними 200 км, за іншими – до 500 км, максимальна швидкість – 200 км\год ("крейсерська" – до 155 км\год), а висотна "стеля" складає десь до 5,5-6 км. У повітрі дрон може перебувати, за твердженням свого виробника, не менше як 12 годин.

Подібні апарати вже застосовувались росіянами в ході нинішньої війни. Так, 23 вересня 2022 року зенітний підрозділ повітряного командування "Південь" уперше збив Mohajer-6 у повітряному просторі України біля узбережжя Чорного моря поблизу Одеси. Оприлюднені з місця збиття фотоматеріали свідчать про те, що окупанти спорядили дрон іранськими керованими авіабомбами (КАБ) типу "Ghaem-5" .

Обладнання спостереження іранського безпілотника Mohajer-6"Іншими словами, це такий собі перський аналог "Байрактара", здатний ефективно діяти лише в умовах слабої, або не боєготової ППО. Про що росіяни сьогодні можуть лише мріяти, однак, вперто тренують свій персонал до їх бойового застосування у Криму, і навіть час від часу пробують посилати цих "мохаджерів" у бойові рейди", – зазначає Машовець.

Експерт припускає, що з серпня рф зуміла своїми "Іл"-ами перевезти від 10 до 15 таких БПЛА.

Зауважимо, оглядач не уточнює, з якої саме авіабази у Криму противник здійснює "навчальні" запуски дронів-убивць. Утім, відомо, що ще у жовтні цього року міжнародна команда незалежних OSINT-розслідувачів (NLwartracker, Чак Пфарер, Трент Теленко, Деф Мон, Ендрю Перпетуа, Тім Ерхарт та інші), базуючись на повідомленнях від партизанів, WEBINT та інших відкритих джерел розвідки, склали та ретельно проаналізували перелік локацій, де були помічені іранські інструктори.

stopcor.org

Теги: БПЛА,Крим,Іранські дрони, дрон,Mohajer-6, окупанти