«Укрзалізниця» без торгів придбала сервери у фігуранта кримінальних справ

«Укрзалізниця» без торгів придбала сервери у фігуранта кримінальних справ
320114 ПЕРЕГЛЯДІВ

Філія  «Головний інформаційно-обчислювальний центр» АО «Укрзалізниця» опублікувала звіт про укладений договір з ТОВ «ВМ Констракшн Україна» про придбання програмно-апаратних засобів інформаційної безпеки. Про це стало відомо з інформації на ProZorro.

Згідно з договором компанія-підрядник ТОВ «ВМ Констракшн Україна» до 31 грудня 2023 року поставить програмно-апаратні засоби інформаційної безпеки та захисту інформації. Серед придбаного два міжмережевих екрани FG-1100, пристрій моніторингу FAZ-800G, 8 оптичних модулів 10GE SFP+ та 8 оптичних модулів 25GE/10GE. Також «УЗ» придбала два пристрої захисту веб-додатків FWB-2000F та інше обладнання. Загальна сума контракту склала 36,64 млн гривень.

Підрядник ТОВ «ВМ Констракшн Україна» зареєстрований в Києві у 2014 році. Компанія спеціалізується на будівництві споруд електропостачання. Її власником зазначений Сергій Мороз.

Протягом 2017-2020 років столичне КП «Київтелесервіс» у рамках тендерів з «Білінтех Україна» та «ВМ Констракшн Україна» купило обладнання та програмне забезпечення вартістю, що перевищує вартість продажу такого обладнання та програмного забезпечення в офіційних імпортерів та дистриб’юторів на території України на загальну суму 143,7 млн гривень.

Слідчі СБУ та ГПУ також встановили, що «Київтелесервіс» у 2017-2019 роках купив у «Білінтех України» та «ВМ Констракшн Україна» неідентифіковане програмне забезпечення чи імпортні програмні продукти Fortinet та HewlettPackard, які, згідно з даними ДФС, не закуповувалися вказаними фірмами чи їх постачальниками території України у нерезидентів або резидентів на загальну суму 44,9 млн гривень.

Суд надав слідчим доступ до документації із закупівель у «Білінтех України» та «ВМ Констракшн Україна», які перебувають у КП «Київтелесервіс». Засновником та директором «Білінтех України» є Віктор Шахов, який свого часу був радником Сергія Рибки — ексголови правління АТ «Гіпрозв’язок» Держспецзв’язку. Раніше співзасновником був Владислав Бібік, до того — Олег Дерев’янченко, а ще раніше — Віктор Бєлов, заступник Рибки на колишній посаді у «Гіпрозв’язку».

Бєлов також був першим заступником колишнього в. о. директора ДП «Український науково-дослідний інститут зв’язку» Держспецзв’язку Сергія Мороза. З 2018 року саме Сергій Мороз керує та володіє столичною «ВМ Констракшн Україна». У держреєстрі з 2013 року він вказаний в. о. директора ДП «Український науково-дослідний інститут зв’язку» (УНІІС) Держспецзв’язку.

368.media

Теги: АТ «Укрзалізниця», головний інформаційно-обчислювальний центр,ВМ Констракшн Україна,Київтелесервіс,Білінтех України,Сергій Мороз