Курахівська ВА на Донеччині провела тендер на закупку IPhone 13 на майже мільйон гривень

Курахівська ВА на Донеччині провела тендер на закупку IPhone 13 на майже мільйон гривень
279344 ПЕРЕГЛЯДІВ

Місто Курахове Донецької області знаходиться всього за 15 кілометрів від сумнозвісної Мар’їнки, де наші захисники роблять все можливе, щоб стримати російську орду. Але життя у прифронтовому місті кипить: про це, як мінімум, свідчать закупівлі Курахівської військової адміністрації.

На сайті державних публічних закупівель Prozorro з’явилося одразу два цікавих тендери від Курахівської ВА - чиновники вирішили для чогось замовити дорогі телефони IPhone 13. Загалом адміністрація придбала 20 телефонів.

У вересні адміністрація замовила 5 IPhone 13 на 128GB з очікуваною вартістю 210 тисяч гривень. Виходиться, що за один телефон вони готові були віддати 42 тисячі гривень. І закупили, бо тендер на Prozorro вже завершено.

закупівля айфонів

Все б нічого, але у вересні 2022 року середня ціна на такий девайс у великих українських техно-магазинах складала від 35 до 36 тисяч гривень. Виходить, що військова адміністрація не просто вирішила купити дорогі телефони за бюджетні кошти, а й ще переплатила за них від 6 до 7 тисяч гривень.

Динаміка цін

На цьому Курахівська ВА не зупинилася. У жовтні 2022 року історія повторилася, а ставки були підняті: чиновники оголосили тендер на закупівлю IPhone 13 вже на 256GB. Цього разу закупили 15 телефонів на загальну суму 760 480 грн.

Середня ринкова вартість вже цього девайсу - 40-41 тисяча грн у великих магазинах. А військова адміністрація віддала 50 698 грн за один телефон. Знову вийшло, що переплата за смартфон може сягати щонайменше 10 тисяч гривень.

Динаміка цін

Для чого чиновникам Курахівської військової адміністрації знадобилися смартфони від компанії Apple - невідомо, але українці вже звернули увагу на таку дивну закупівлю. На сторінці тендеру можна побачити, що було зареєстровано звернення до Держаудитслужби від Дениса Фатєєва, який вважає, що ВА переплатила та і взагалі купувати такі телефони - це нераціональне використання бюджетних коштів у період воєнного стану.

Звернення до Держаудитслужби

Станом на 12 грудня 2022 року Держаудитслужба досі не перевірила тендери Курахівської ВА, щоб дізнатися, для чого ж чиновникам військової адміністрації знадобилися нові айфони та й ще з переплатою у 10 тисяч гривень за кожен.

stopcor.org

Теги: Курахівська ВА,IPhone 13,тендер