Перший одеський пологовий будинок під час війни: Європейські стандарти, професіоналізм і вдосконалення

Перший одеський пологовий будинок під час війни: Європейські стандарти, професіоналізм і вдосконалення
268355 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Перший пологовий будинок в Одесі є одним із лідерів за кількістю пологів вже понад 15 років. Він  розрахований на 130 ліжок, тут 12 індивідуальних пологових залів та 6 реанімаційних місць для новонароджених на випадок екстрених ситуацій. З року в рік у медичній установі відновлюється медичне оснащення, а з перших днів війни – створено бомбосховище. І це не просто територія для безпеки. В автономному сховищі обладнані повноцінні операційні, пологові зали та дитяча реанімація. Чим відрізняється життя пологового «до» та «під час» війни – з таким запитанням у гості до медичної установи приїхали наші кореспонденти.

Ірина Головатюк-Юзефпольська - директорка КНП «Пологовий будинок №1», Заслужений лікар України, асистент кафедри акушерства та гінекології Одеського національного медичного університету,  говорить, що стійка популярність закладу – це кропітка багаторічна праця усього колективу, кожного на своєму місці. А працює тут майже 350 осіб.

«Приймати пологи під час повітряної тривоги у бомбосховищі – це випробування на стійкість та професіоналізм. В цьому сенсі до нашого пологового будинку дуже висока довіра. Ми пройшли великий шлях, який дозволив нам стати такими, якими ми є зараз», - розповідає Ірина Головатюк-Юзефпольська. -  Це обумовлено ще й нашою спеціалізацією. Ми займаємось тими патологіями, які дуже часто призводять до невиношування. Порушення згортання крові – одна з основних причин втрати вагітності. Завмирання плода й перинатальні втрати зараз дуже часто зустрічаються. Ми знаємо, як вести таку вагітність. Після ретельного обстеження ми підхоплюємо цю ситуацію і вже в індивідуальному порядку доводимо вагітність до бажаного результату. Тому ми дуже цінуємо довіру жінок, які приходять до нас народжувати, з бажанням зберігати вагітність або завагітніти особливо в цей непростий час. Особливо тепер для нашої країни життя кожного малюка безцінне».

- Чітка та злагоджена робота всього колективу під час війни, це випробування на міцність?

«Так. А ще - це кропітка праця кожного фахівця в першу чергу над собою та своєю досконалістю. Професіоналізм є важливою складовою високої довіри до нас. У нашому пологовому будинку 70% лікарів вищої категорії, і ми постійно працюємо над підвищенням кваліфікації. Щодня ми проводимо розбір складних випадків. Такі консиліуми дозволяють усім фахівцям обґрунтувати свою точку зору та досягти розуміння подальших дій. Так ми приходимо до єдиного висновку, як вести ту чи іншу пацієнтку. Наші фахівці постійно, до початку війни, брали участь у виїзних конференціях, що проводяться в Одесі, Україні та за кордоном. Впевнені, що після нашої Перемоги, усі фахівці знов зможуть спілкуватися з колегами на міжнародному рівні за для підвищення свого досвіду. Окрім цього, ми проходимо спеціальні тренінги і так у бригад лікарів відпрацьовується до автоматизму, до розуміння з півслова та погляду всі дії в ургентних ситуаціях. Це дозволяє мінімізувати ризики для майбутньої матері та малюка. Патологій зараз багато, і це пов'язано з багатьма факторами: генетика, екологія та шкідливі звички. А зараз нашим жінкам доводиться виношувати вагітність та народжувати під час повітряної тривоги. Варто зазначити, що  екстрагенітальна патологія дуже помолодшала. Зараз у багатьох молодих жінок є хронічні захворювання різних органів та систем. У зв'язку з усіма цими факторами та реаліями ми постійно вдосконалюємося для того, щоб будь-який випадок, з яким ми зіткнемося, був для нас вже професійно відпрацьований».

- Ми всі знаємо, що відповідати європейським вимогам дуже складно. Як це вдається КНП «Пологовий будинок №1» міста Одеси?

«Те, що пологовий будинок №1 є європейським, підтверджено європейським стандартом. Це важливо, тому що ми пройшли серйозний шлях, щоб отримати відповідні сертифікати та стандартизацію всіх окремих видів діяльності пологового будинку. Це стосується і лабораторії, господарської діяльності та адміністрування. Ми отримали стандарт якості ISO 9001: 2015 за результатами постійного моніторингу та оцінки надання медичних послуг. Нас це зобов'язує постійно вдосконалюватись. «Служба організації інфекційного контролю» та Асоціація медичних сестер України визначила наш статус як «Чиста лікарня, безпечна для пацієнта». Ми надаємо допомогу на найвищому рівні і навіть отримали від ЮНІСЕФ звання «Лікувальний заклад, доброзичливий до дитини».  До нас постійно велика увага зі сторони міжнародних організацій.  Нещодавно, у вересні, у нас в гостях знову перебувала делегація представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. З запитанням - як пологовий будинок №1 здійснює свою діяльність під час війни - медичну установу відвідали заступник голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Віра Мендонка, директор Департаменту планування та моніторингу ЮНІСЕФ (м. Київ) Антон Товченко та офіцер з питань здоров'я та харчування представництва ЮНІСЕФ в Одесі Іван Журавльов».

-  Що було на меті цього візиту?

«Запитань до нас було дуже багато.  Які вжиті заходи щодо енергоефективності будівлі? Яка оснащеність медичними препаратами? Які умови роботи під час повітряної тривоги у бомбосховищі? Чим може бути місія корисною на національному рівні, щоб допомогти функціонуванню  нашої медичної установи – цим напрямкам члени делегації приділили особливу увагу. Заступник голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Віра Мендонка відзначила високий рівень медичного обслуговування вагітних жінок та новонароджених, а також умови, створені у бомбосховищі пологового будинку. Також гостя запропонувала можливу допомогу жінкам-породжених зі статусом ВПО, які прибули до Одеси з інших регіонів, та надання їм допомоги та супроводу у вирішенні психо-соціальних проблем. Директор Департаменту планування та моніторингу ЮНІСЕФ (м. Київ) Антон Товченко зосередився на тому, що ми зберегли кадри та вчасно створили умови енергоефективності будівлі. А ще - готові до роботи в зимовий період року. У нас  є генератори, ємності запаси води, достатня кількість акумуляторів. Як керівник я хочу подякувати  ЮНІСЕФ – завдяки нашої співпраці з місією з початку року було встановлено 3 ємності запасу води по 1000 літрів. Наступним можливим етапом діалогу та співробітництва може стати удосконалення системи вентиляції будівлі»

Вагітні зі статусом ВПО до вас часто звертаються по допомогу?

«Чудо появи свого малюка на світ обирає більшість не лише одеські породілля, а й майбутні мами з інших регіонів України. Деякі з них надходять до пологового будинку навіть без елементарних речей. Адже часу на збори, щоб залишити рідну домівку під бомбардуваннями та артобстрілами – просто не було. Весь наш колектив розуміє, що за статусом ВПО – стоїть людський біль, втрати та страх невідомості. Саме тому ми першими відчинили свої двері для таких породіль із Харківської, Миколаївської, Луганської та Донецької областей і робимо все, щоб вони з перших хвилин материнства відчули повноту життя. Ми оточуємо їх турботою, людським теплом та затишком і простягаємо всім руку допомоги без винятку! У нас є все необхідне для мам та малюків. Крім цього наповнення бебі-боксів, а цей вид державної допомоги мами теж отримують у нас, дозволяє спочатку не перейматися засобами гігієни та догляду за малюком. Ми запрошуємо всіх жінок: у нашому медичному закладі ви отримаєте висококваліфіковану акушерську та гінекологічну допомогу європейського рівня. У нас безпечно і затишно, зроблено все, щоб ваше материнство з перших днів стало незабутнім, подарувало щастя усій родині. Перемога буде за нами, настане мир і заради майбутнього України в країні має звучати щасливий дитячий сміх», - акцентувала  директорка КНП «Пологовий будинок №1 м. Одеси» Ірина Головатюк-Юзефпольська.

 

Теги: Перший одеський пологовий будинок,одеський пологовий будинок,Ірина Головатюк-Юзефпольська,КНП «Пологовий будинок №1»