Біла Церква може залишитись без опалення на зиму через зупинку заводу "Росава": подробиці

Біла Церква може залишитись без опалення на зиму через зупинку заводу "Росава": подробиці
344708 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зима-2022 буде найважчою для українців: на тлі постійних російських обстрілів підприємств критичної інфраструктури очікуються перебої зі світлом і водою. Однак у Білій Церкві на Київщині до цих факторів додаються ще й дії рейдерів, які можуть залишити 200-тисячне місто без опалення.

До чого тут шинний завод "Росава" та російсько-український бізнесмен Фукс? Деталі заплутаної історії – у новому сюжеті журналістки "СтопКору" Олександри Сербін.

Білоцерківський завод "Росава" відомий як український виробник шин №1. Промисловий комплекс з виробництва шин та гумово-технічних виробів розташований за 74 км від Києва. Потужності виробництва досягають близько 6 млн шин на рік. Компанія постачала продукцію споживачам у всі країни світу.

Однак наразі містоутворююче підприємство можуть розпродати за ціною металобрухту. Все – через фірму Інвестохіллс Веста, яка кілька років тому викупила у банку "Фінанси і кредит" пул у 25% активів заводу. Після чого створила умови для встановлення контролю над фінансово-господарською діяльністю підприємства.

За інформацією журналістів, Інвестохіллс Веста входить до сфери інтересів олігарха російського походження – Павла Фукса. Пов'язані з ним структури мають незвичне "хоббі": скуповувати борги стратегічних українських підприємств і банкрутити їх.

Своєю чергою, ПрАТ "Росава" є акціонером Білоцерківської ТЕЦ, та операційні процеси обох підприємств тісно взаємопов'язані.

Директор ТЕЦ Ігор Вигулярний

"Під час вироблення шин "Росавою" виробляється велика кількість тепла. Це тепло направляється на Білоцерківську ТЕЦ, яке далі йде на опалення квартир жителів міста Біла Церква, це впливає на вартість послуг. Ми бачимо що зараз приймаються заходи, спрямовані на те, щоб не працювало ані підприємство "Росава", ані ТЕЦ", – пояснює новопризначений керівник Білоцерківської ТЕЦ Ігор Вигулярний.

Відтак припинення роботи шинного заводу водночас паралізує й теплоцентраль. А отже, й позбавить тисячі білоцерківців тепла в оселях у складний зимовий період.

Нагадаємо, фірма "Інвестохілс Веста" з орбіти Павла Фукса стягує майно українських підприємств через судові позови – у багатьох випадках суддею виступає Марина Барсук, яку торік помітили на вечірці олігарха.

stopcor.org

Теги: Росава,завод Росава,Білоцерківська ТЕЦ,Біла Церква,Фукс,Павло Фукс,зима,опалення