Київрада заважає нардепу від ОПЗЖ Ісаєнко добудувати скандальний ЖК “Woodstory”

Київрада заважає нардепу від ОПЗЖ Ісаєнко добудувати скандальний ЖК “Woodstory”
316837 ПЕРЕГЛЯДІВ

Через позицію столичної влади підпорядкована Міністерству оборони України установа намагається в судовому порядку поновити договір оренди землі на вул. Миколи Хвильового (раніше - вул. Поліська, територія військового містечка №87, Рембаза, Дарницький район Києва). В цій локації компанії із орбіти нардепа Дмитра Ісаєнка (обирався від “ОПЗЖ”, на колажі) вже побудували один житловий комплекс (“Поліський”) та добудовують другий (“Woodstory”). Відомо, що раніше в цих будинках Міноборони розраховувало, але не отримало квартири для військових. Дивно, але чомусь розпочате з цього приводу слідство зайшло в глухий кут. Немає поки що успіхів в судових процесах і у Київради, яка відмовляє забудовникам в продовженні оренди землі, зокрема, через несплату пайового внеску до міського бюджету. 

Як стало відомо, на 11 жовтня 2022 року заплановано засідання Касаційного господарського суду, на якому служителі Феміди мають розглянути касаційну скаргу Київради по справі №910/12590/21. 

В рамках даного провадження установа “28 управління начальника робіт” (28 УНР) Міністерства оборони України намагається добитися визнання укладеним договору оренди двох земельних ділянок на вул. Поліській (з 2012 року – вул. Миколи Хвильового) площею 5,59 га. Ця угода була укладена з столичною міськрадою 13 листопада 2006 року, термін її дії завершився 16 лютого 2021 року. Наприкінці 2020 року “28 УНР” звернулося до столичної влади із клопотанням про поновлення договору оренди землі. Відповіді на таке звернення установа не отримала, через що і було подано позов до суду. 

Столична міськрада під час розгляду цієї справи не визнавала претензії позивача, зокрема вказуючи на те, що він порушив умови сплати пайової участі до міського бюджету. Але, 28 жовтня 2021 року Господарський суд Києва повністю задовольнив вимоги “28 УНР”, визнавши договір оренди землі укладеним на 5 років. Північний апеляційний господарський суд, до якого Київрада звернулася з апеляційною скаргою, 21 червня 2022 року виніс аналогічний вердикт. Саме тому столична міськрада подала скаргу до касаційного суду.

Історія будівництва квартир для військових

На початку 00-х років Міністерство оборони України запланувало будівництво житла для військовослужбовців на вул. Поліській – на території військового містечка №87. Для цього чиновники вирішили залучити інвесторів, але спочатку їм потрібно було узгодити усі земельні питання.

Так, 24 листопада 2005 року Київрада рішенням №473/2934 погодила передачу двох земельних ділянок загальною площею 5,59 га (4,72 га і 0,87 га, кадастрові номери – 8000000000:63:389:0004 та 8000000000:63:389:0025 відповідно) на вул. Поліській в оренду “28 УНР” для будівництва ЖК з підземними паркінгами. Термін оренди мав скласти 5 років, але після цього продовжувався і врешті решт закінчився в 2021 році. При цьому, столична влада позбавила Київське квартирно-експлуатаційне управління (КЕУ) Міністерства оборони України права користування на ці ділянки (відповідний землевідвід здійснювався ще в 1948 році. – KВ), а також віднесла ці ділянки до земель запасу житлової та громадської забудови. 

За даними реєстру судових рішень, протягом 2005-2010 років “28 УНР” проводило організаційну підготовку до забудови орендованої землі. Для цього була використана достатньо складна схема із залученням сторонніх юридичних осіб. 

Зокрема, у цей період вказана структура Міноборони уклала з ТОВ “ИССО” договір про інвестування будівництва житлового мікрорайону за вказаною адресою, а з ПрАТ “Фінансова компанія “Княгиня Ярославна” – угоду щодо організації будівництва житла на цій локації. Даними угодами (вони діяли одночасно) було передбачено, що обидві компанії зобов'язуються бути інвесторами, замовниками та генпідрядниками будівельних робіт, за що отримають певну кількість квартир у побудованому ЖК. Про яку саме кількість квартир в цих угодах йшла мова, у відкритих джерелах не уточнюється. Але відомо, що у 2014-2017 роках, “28 УНР” передало у власність низки фізичних та юридичних осіб, у тому числі ТОВ “ИССО” і ПрАТ “ФК “Княгиня Ярославна”, 304 квартири на вул. Поліській загальною житловою площею 1471 кв.м. При цьому, Міністерство оборони України за вказаними договорами так і не отримало жодної квартири.

Надалі “28 УНР” провело конкурсні торги на визначення нового інвестора, який мав будувати житло за вказаною адресою. 12 серпня 2016 року за результатами цих торгів між вказаною установою та переможцем конкурсу – ТОВ “Бориспільміськбуд” – було укладено договір про будівництво ЖК. Згідно з цим документом вказане ТОВ отримало право забудовувати ділянку площею 4,72 га, а у якості оплати мала передати у власність “28 УНР” квартири загальною площею 1550 кв.м. 

15 вересня того ж року сторони уклали додаткову угоду, згідно з якою ТОВ “Бориспільміськбуд”, зокрема, отримало право передати вказаній установі Міноборони квартири в інших об'єктах будівництва Києва та/або Київській області. При цьому, сторони встановили, що у випадку передачі квартир в будинках на території області має застосовуватися коефіцієнт площі 1,17. Тобто, 1 кв.м. квартири у Києві, яку мало отримати "28 УНР", дорівнював 1,17 кв.м. квартири на Київщині.

Потуги слідства

Протягом 2018 року “28 УНР” і ТОВ “Бориспільміськбуд” оформлювали дозвільні документи на проведення будівельних робіт. У цей же період будівництвом житла на вул. Миколи Хвильового зацікавилися правоохоронні органи – у вересні 2018-го Дарницьке управління Нацполіції Києва відкрило кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем з боку на той час вже екскерівника “28 УНР”. 

Скріншот однієї з ухвал по кримінальному провадженню

Слідчі припустили, що ця особа, будучи посадовцем, незаконно передала орендовані в Київради земельні ділянки під забудову ТОВ “ИССО” і ПрАТ “ФК “Княгиня Ярославна”. На думку правоохоронців, ексчиновник мав корисливі мотиви, бо керівницею ТОВ “ИССО” у період укладання згаданої угоди була його дружина. Також у Нацполіції перевіряли законність укладення договору між “28 УНР” і ТОВ “Бориспільміськбуд”: зокрема, з'ясували, що визначення цього інвестора було здійснено без погодження з “начальством” в особі Міністерства оборони. Втім, судячи з даних відкритих джерел, наразі ніхто з підозрюваних так і не отримав обвинувального вироку.

Судова тяганина

Зазначимо, впродовж 2017-2018 років оскаржити відведення ділянок на вул. Миколи Хвильового в оренду “28 УНР” через позови до судів намагалися військова прокуратура Центрального регіону України та… “28 УНР” (схоже, судовий спір ініціювало нове керівництво, яке було незгодне з діями “попередників”. – KВ). Їхні аргументи були схожими. Зокрема, позивачі вказували на те, що столична міськрада незаконно розпорядилась землями оборони, позбавивши Київське КЕУ права постійного користування на ці ділянки без погодження такого рішення з Міноборони. Проте, добитися результатів по цим судовим спорам позивачі також не змогли.

У лютому 2019 року військова прокуратура Центрального регіону України звернулася до Господарського суду Києва із позовом про визнання недійсним договору про будівництво житлового комплексу, який було укладено між “28 УНР” і ТОВ  “Бориспільміськбуд”. В обґрунтування позову правоохоронці, зокрема, вказали на відсутність у цієї установи повноважень на укладання таких угод. Втім, суди всіх трьох інстанцій відмовили військовій прокуратурі та Київському КЕУ Міноборони (долучилося до справи як третя особа на стороні прокурорів.- КВ) у задоволенні їхніх вимог. Кінцевий вердикт по цій справі 10 березня 2020 року виніс Касаційний господарський суд. Служителі Феміди прийшли до висновку, що Положення про “28 УНР” не містить обмежень щодо укладання господарських договорів.

“Корисна” плутанина

Зазначимо, до 2016 року ЖК на вул. Миколи Хвильового мав назву ЖК “Поліський”. Після цього стало відомо, що усі наступні комплекси на вказаній території будуть називатися ЖК “Вудсторія” (“Woodstory”). І хоча період ребрендингу плюс-мінус співпадає зі зміною забудовників (“ИССО” і “ФК “Княгиня Ярославна” були замінені “Бориспільміськбудом”), наразі немає точної інформації, де “закінчується “Поліський”, і де “починається “Вудсторія”. 

Житлові комплекси на карті

Так, одні джерела вказують, що ЖК “Поліський” складався з двох 10-поверхових будинків, а інші шість 10-14 поверхових будівель, зведених на вказаній землі (один будинок ще будується. – КВ), увійшли до складу ЖК “Вудсторія”. Інші ресурси повідомляють, що “Поліський” – це один будинок, а всі сусідні називаються ЖК “Вудсторія”. Плутанини додає і той факт, що “на папері” до зведення цих будинків начебто долучилися два різних девелопера: ЖК “Поліський” будувався під прапорами девелопера “Княгиня Ярославна”, а ЖК “Вудсторія” зводився і досі зводиться під брендом “Perfect Group”. При цьому, за даними порталу “ЛУН”, “Княгиня Ярославна” має у своєму портфелі 6 ЖК на території Києва і Київської області, але паралельно деякі з цих комплексів  (крім “Поліського” і “Вудсторія”) “Perfect Group” на своєму сайті називає своїми проєктами. 

У зв'язку з наведеним вище, можна зробити висновок, що усі зміни забудовників та ребрендинги житлових комплексів були формальними, і до всіх скандалів навколо цього будівництва причетні одні й ті ж особи.

Хто за цим стоїть

За даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ “ИССО” було засноване в листопаді 1993 року. Наразі ця компанія зареєстрована в Києві – за адресою одного з будинків ЖК “Поліський”/“Woodstory”. Уповноваженими особами цього ТОВ вказано Анатолія Орлика і Сергія Маєвського, засновниками – мешканку Миколаєва Олену Лєпєхову та компанію з Сейшельських островів “Інкола Інвестментс ЛТД”. Кінцевим бенефіціаром вказаного ТОВ нібито виступає громадянка Кіпру Юлія Міна.

Зазначимо, до лютого 2015 року ТОВ “ИССО” було офіційно зареєстроване в місті Євпаторія (Автономна республіка Крим). Тобто, юридично дана компанія деякий час мала “прописку” на окупованій росією території. 

До 2016 року у складі засновників ТОВ "ИССО" значилася Альбіна Афонічева, яка до 2005 року мала прізвище Олейскер. За даними ЗМІ, вона є дружиною Ігоря Олейскера – тепер уже колишнього керівника вказаного вище "28 УНР". Хоча в судових ухвалах по згаданому кримінальному провадженню було вказано, що дружина фігуранта розслідування є керівницею ТОВ "ИССО", а не засновницею, цілком можливо, саме цей шлюбний союз мали на увазі слідчі Нацполіції, адже інші схожі співпадіння у відкритих джерелах не зафіксовані.

ПрАТ “ФК “Княгиня Ярославна” було засноване в Києві у червні 2004 року. Керівником цієї компанії вказано Олексія Коваля, а власником усіх 100% акцій – АТ “ЗНВКІФ “Княгиня Ярославна”. У свою чергу, останньою компанією через ТОВ “Спецбудінвест-17” володіють мешканець міста Стрий Львівської області Василь Шомонка та киянин Олег Тимошенко. Вони ж, разом з киянином Олександром Мариньохою, є кінцевими бенефіціарами ТОВ “Бориспільміськбуд”, яке було зареєстровано у вересні 2006 року. 

За даними ЗМІ, Шомонка і Тимошенко входять до близького оточення Дмитра Ісаєнка -  народного депутата діючого IX скликання Верховної Ради (обирався від партії “Опозиційна платформа – За життя”) та фактичного власника згаданої девелоперської компанії “Perfect Group”. Останній з 1999 року по 2007 роки почергово працював на посадах заступника начальника і начальника Центрального спеціалізованого будівельного управління Міноборони та директора Департамента будівництва та відчуження фондів цього ж міністерства. Саме за часів його роботи у цих структурах ”28 УНР” отримало можливість розпоряджатися в Києві землею на вул. Миколи Хвильового. 

Нагадаємо також, що з 2007 по 2015 роки Ісаєнко був заступником Міністра регіонального розвитку і будівництва України. Результат – девелоперська компанія “Perfect Group” має в своєму портфелі близько трьох десятків проєктів житлових комплексів, переважно у Києві та Київській області. Як неодноразово повідомляла KВ, будівництво цих об'єктів багато разів супроводжується скандалами. 

При цьому, виходець з ОПЗЖ Дмитро Ісаєнко наразі продовжує займати посаду секретаря комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та плідно співпрацює з головою партії “Слуга народу” Оленою Шуляк. Зокрема, нещодавно стало відомо, що Ісаєнко навіть примудрився продати Нацгвардії квартири за ринковою ціною на суму 54 млн гривень. 

Справка КВ“28 УНР” було створено Міністерством оборони України в жовтні 1997 року, з грудня 2019 року ця установа знаходиться у стані припинення. Наразі її керівником є Дмитро Баканьов. Спочатку “28 УНР” базувалося в Євпаторії, але у березні 2014 року, після окупації Криму, було перереєстроване у Києві. Згаданий вище Ігор Олейскер був керівником “28 УНР” протягом майже дванадцяти років – з листопада 2004 року по березень 2016 року. 

Міністерство оборони України з 4 листопада 2021 року очолює Олексій Резніков.

Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

kievvlast.com.ua

Теги: ЖК Woodstory,новини києва, КМДА, київрада, жк, валентина пелих, тов, олексій резніков, петро оленич, міноборони, земельна ділянка, департамент земельних ресурсів, земельне питання, міністерство оборони, житловий комплекс, прат, дмитро ісаєнко, міністерство оборони україни, ділянка, військове містечко, київське квартирно-експлуатаційне управління, олег тимошенко, василь шомонка, олександр мариньоха, альбіна афонічева, альбіна олейскер, жк вудсторія, установа 28 управління начальника робіт, жк woodstory, 28 унр, оренда земельної ділянки, дмитро баканьов, договір земельної ділянки, ігор олейскер, иссо, тов иссо, бориспільміськбуд, тов бориспільміськбуд, фк княгиня ярослава, прат фк княгиня ярославна, знвкіф княгиня ярославна