Останній аргумент путіна: чи буде ядерний удар по Україні і куди його можуть нанести

Останній аргумент путіна: чи буде ядерний удар по Україні і куди його можуть нанести
339582 ПЕРЕГЛЯДІВ

Програючи на полі бою в Україні й стрімко перетворюючись на вигнанця на світовій арені, путін підвищує ставки: псевдореферендуми, мобілізація, анексія і зрештою – ядерний шантаж. І, хоча реальної готовності до нанесення росією ядерного удару міжнародна розвідспільнота поки не вбачає, більшість експертів погоджується: від загнаного в кут скаженого щура можна очікувати будь-яких неадекватних дій. Отже, яка ймовірність ядерного удару по Україні, коли і куди його може бути завдано?

Офіційні особи США вважають, що можливість застосування президентом рф володимиром путіним тактичної ядерної зброї у війні в Україні є, мабуть, найвищою з тих пір, як рф вторглася в лютому, але це все ще малоймовірною. Про це, зі слів CNN, повідомили декілька чиновників, ознайомлених із останніми даними розвідки.

Похмурі результати росії та відносний успіх України у контрнаступальних діях на сході насправді залишають Москві небагато варіантів для маневру, вважає американський генерал Девід Говелл Петреус.

"Путін перебуває у дуже відчайдушній ситуації, яка для нього є незворотною, якщо США та інші члени НАТО продовжуватимуть надавати Україні підтримку", – заявив він у коментарі Deutsche Welle.

Коли путін може віддати наказ про застосування "ядерки" і який саме тип зброї використати?

"Важко точно відстежити, чи/коли він віддасть такий наказ", – стверджують джерела CNN у Пентагоні. "Або як розгортається його власний розумовий розрахунок".

На думку керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, "часткова мобілізація" в рф може дещо відтермінувати рішення про завдання ядерного удару: "Аналізуючи дії путіна, ми бачимо, що він ще перебуває в стані невизначеності. З одного боку, він демонструє готовність "захищати" анексовані через фейкові референдуми території. З іншого боку оголошує "могілизацію". Навіщо призивати величезну кількість росіян, якщо є рішення про нанесення ядерного удару?".

З ним погоджується і військовий аналітик Дмитро Снєгирьов: "Російський диктатор ще остаточно не визначився щодо самого ядерного удару. Про це свідчать його останні заяви. Зокрема, наголошується на можливості використання всіх наявних засобів. Ця начебто невизначеність створюється штучно, залишаючи путіну можливість для дипломатичного маневру й пресингу на Захід".

При цьому ймовірність, що рф використовуватиме так звану "стратегічну" ядерну зброю – боєголовки, які мають вибухову потужність від 500 до 800 кілотонн і призначені для знищення цілих міст – більшість експертів розцінює як мізерну.

Менше оптимізму – стосовно "тактичних" або "бойових" боєголовок – також відомих як "низькопотужні" боєголовки, призначених для використання на полі бою. Вони мають вибухову потужність від 10 до 100 кілотонн динаміту, але все одно можуть бути неймовірно смертоносними: бомби, скинуті на Хіросіму та Нагасакі в Японії в 1945 році, були еквівалентні від 15 до 21 кілотонни відповідно.

"На рахунок тактичної ядерної зброї. Так, певна вірогідність її застосування противником є. Однак, при цьому слід врахувати певні нюанси: це "просто так" противнику не минеться. Сам факт застосування кремлем ядерної зброї проти неядерної країни, коли територіальній цілосності та суверенітету самої рф нічого не загрожує, до самого фундаменту руйнує гласну (законну) та негласну систему ядерного стримування та безпеки, яка поки що існує у світі", – зазначає військовий оглядач, координатор групи "Інформаційний спротив", експерт з питань оборонного планування Костянтин Машовець.

Які об’єкти можуть стати ціллю, якщо путін таки натисне на кнопку?

Більшість військових оглядачів називають три або чотири ймовірні варіанти:

  • удар по морю або острову Зміїний;
  • удари з артилерії по найбільших скупченнях українських сил по лінії фронту (радіус 100 км) – у такому випадку під ударом також можуть опинитися великі прифронтові міста (Миколаїв, Одеса, Запоріжжя, Дніпро, Харків);
  • удар по центрах прийняття рішень (Київ);
  • удар по Яворівському полігону як акт залякування країн Європи.

"Якщо й буде використана ядерна зброя (у чому я досі сумніваюся) це буде не стратегічна, а тактична ядерна зброя малої потужності (до 100 кілотонн). І вона буде використана швидше десь на лінії фронту чи десь поблизу, а не у великих містах. Де? Скоріш за все, Миколаївський напрямок, де багато сел на лінії розмежування вже існують тільки на мапі, а фізично їх вже нема давно. Одночасно з цим можливе повторення сценарію по північних кордонах – від Київської до Волинської областей", – припускає політолог, оглядач проєкту "Тверезий погляд" Дмитро Левінський.

Решта варіантів, на його думку, неминуче призведе до початку Третьої світової, до чого російський диктатор наразі неготовий.

Звідки можуть бити?

На сьогодні загалом росія має близько 6 тисяч ядерних боєзарядів, півтори тисячі з яких – встановлені, решта – перебувають на зберіганні. Ядерний арсенал кремля налічує понад 150 міжконтинентальних ракет "земля-земля", 160 ракет підводного базування "Булава" і "Синева" та 68 реактивних бомбардувальників.

Олександр Мусієнко припускає, що рф могла розмістити тактичну ядерну зброю у Криму, на збудованому у 1950-х урочищі "Феодосія 13". Ще одна ймовірна локація – Калінінград, де розміщено ракети "Іскандер" і де у травні цього року проходили навчання з моделювання завдання ядерних тактичних ударів.

Чи вплине застосування тактичної ядерної зброї на театр військових дій?

Костянтин Машовець наголошує: з військової точки зору підрив ядерного боєзаряду до 1 кілотони (максимальний обсяг до 1.5-2 кілотони) не змінить загальної стратегічної ситуації у війні одразу, але безперечно змінить її в подальшому. І явно не на користь рф.

Цієї ж думки дотримується і генерал Петреус: "Застосування тактичної зброї насправді не змінило б успіх росії на полі бою. Воно було б дуже руйнівним, дуже смертельним у певній зоні на цьому полі бою, але це не змінить тієї реальності, з якою стикається росія".

Загалом, більшість експертів схиляються до думки: ядерний шантаж з боку рф – це відчайдушна спроба утримати захоплені території, зупинити контрнаступ ЗСУ і таким чином перевести дух та взяти паузу в активній фазі війни.

Отже, остаточного рішення натиснути на ядерну кнопку наразі немає. Адже навіть цей крок не гарантує путіну бажаної перемоги, навпаки – може стати початком кінця росії як держави.  І навіть у випадку появи такого наказу – не факт, що він буде виконаний.

stopcor.org

Теги: ядерний удар по Україні,путін, війна в Україні,псевдореферендуми, Мобілізація,анексія,ядерний шантаж,ядерна зброя,Контрнаступ ЗСУ