Юрій Рогоза: «Поліна Мізрах майбутнє української літератури»

Юрій Рогоза: «Поліна Мізрах майбутнє української літератури»
284485 ПЕРЕГЛЯДІВ

Метр художньої літератури, автор багатьох творів та книг, український сценарист, в тому числі «День народження Буржуя» Юрій Маркович Рогоза високо оцінив знання та творчість юної письменниці, учениці вінницького ліцею №6 Поліни Мізрах.

Зовсім випадково Юрій Маркович познайомився з юним даруванням в цей нелегкий час на творчій зустрічі в Посольстві Ізраїля в Україні на зібранні, присвяченому підготовці до свята  Рош ха-Шана в Києві.

Після спілкування з Поліною Мізрах метр літератури дізнався про те, що дівчина мріє стати письменницею, та подарувала Юрію Марковичу есе, яке нещодавно сама написала по завданню шкільної вчительки української літератури, заступниці директора ліцею Шинкевич Віри Іванівни, яка також високо оцінила творчість Поліни, та поставила найвищий бал.

Учениця 10-Б класу Вінницького ліцею №6 Мізрах Поліна

Ми вирішили надрукувати шедевр юної письменниці, який вона надала згоду показати всій Україні:

«Сьогодні багатьом здається, що всі наявні слова вже давно зібрані, сказані та вивчені, що потреба у зберіганні та використанні тисячі хитромудрих і складних термінів відпала, проте, на мою думку, подібне судження помилкове і обмежене.  Мова - це невичерпне джерело національної душі, невід'ємний атрибут та символ її життя. Він таїться у старих книгах і фоліантах, іскриться у простонародних фразах, дзвенить, б'є прибоєм, розтікається по землі, а слід його майже завжди приводить до дверей свого надійного та незмінного охоронця та оберегу – словника.  Тут в алфавітному порядку криється ціла історія мови - від далеких неясних витоків до наших днів: придивись - число слів неухильно зростає і зараз, поповнюється з кожною хвилиною!  Саме тому лексичний збірник – наш вірний помічник та путівник у часі;  щоб не відставати від епохи, необхідно встигати за мовою.

Чи помічали ви, що слова так часто можуть «витікати з-під пальців», не даватись до рук, обпалюючи своєю незрозумілістю?  Сотні тезаурусів і довідників з радістю підкажуть, як підпорядкувати собі ту чи іншу лексичну одиницю, додатково  люб'язно розповівши про її походження та належне вживання.

Майже кожен із нас хоч раз у житті звертався до словника.  Наприклад, мені дуже яскраво запам'ятався момент, коли у третьому класі на уроці української ми вперше познайомилися зі збірником синонімів та антонімів. Саме він вперше відкрив нам ціле різнобарв'я і могутність мови, показав нам природу її неповторності і, більше того, він досі залишається надійним оплотом у збагаченні лексичного запасу, розширенні всебічного пізнання і не перестає доводити унікальність та нескінченність нашої рідної мови.

Відомі всьому світу оратори, видатні політики, знамениті громадські діячі та віртуози слова – всі вони зобов'язані своїм вмінням захоплювати маси та риторикою глосарію, адже саме він є запорукою красномовства та витонченості, що так високо цінуються споконвіку.

А отже, любіть, читайте словники, не бійтеся їх страшної, на перший погляд, багаторядковості, бо саме в них вам відкриється мова, відкриється  світ».

Український відомий письменник Рогоза Юрій Маркович

Юрій Маркович Рогоза висловив особисту  подяку директорці Вінницького ліцею №6 Тітовій Наталіі Анатоліївні, заступниці директора ліцею Шинкевич Вірі Іванівні за навчання дітей, за їх особистий внесок в розвиток української літератури та державності, та в виховання підростаючого покоління.

Директор Вінницького ліцею №6 Тітова Наталія Анатоліївна

Заступник директора Вінницького ліцею №6 Шинкевич Віра Іванівна

А наприкінці зустрічі Поліна Мізрах подарувала всім запрошеним гостям віртуозну гру на скрипці.

Член НСЖУ,

Іван Піддубний

Теги: Поліна Мізрах,Юрій Маркович,Тітова Наталія Анатоліївна,Шинкевич Віра Іванівна,Вінницький ліцей №6