Хабарі за преференції: “транспортному” посадовцю з КМДА загрожує до 12 років позбавлення волі

Хабарі за преференції: “транспортному” посадовцю з КМДА загрожує до 12 років позбавлення волі
336339 ПЕРЕГЛЯДІВ

Найближчим часом заступник директора Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Віктор Сасін (на колажі праворуч) може отримати обвинувальний вирок. Державне бюро розслідувань (ДБР) попредньо встановило, що цей посадовець “розвів” ПП “Універсал-Транс”, яке займається пасажирськими перевезеннями в Києві, більш ніж на 271 тис. доларів. Саме стільки це підприємство заплатило чиновнику за укладання нових договорів на здійснення пасажирських перевезень, за пролонгацію діючих угод, за “непроведення” перевірок на маршрутах  та інші преференції. Під слідством наразі знаходиться і спільник Віктора Сасіна – в.о. генерального директора державного підприємства (ДП) “Київоблреклама” Олександр Ругаль (на колажі праворуч), який, за даними слідства, виконував роль посередника при передачі грошових коштів. Наразі їм обом інкримінується шахрайство: схоже, це пов'язано з тим, що вимагати “данину” посадовці почали ще тоді, коли не мали жодних повноважень у цій сфері.

Як стало відомо, наразі правоохоронці проводять слідство за фактами вимагання та отримання столичними посадовцями хабарів від одного з міських приватних пасажирських перевізників.

Дане розслідування здійснюється в рамках кримінального провадження №62021100010001107, яке було відкрито Територіальним управлінням ДБР у Києві 1 листопада 2021 року. На даний момент слідчі інкримінують фігурантам цього провадження скоєння злочинів, передбачених ч.4 ст.190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою; карається позбавленням волі на строк до дванадцяти років) та ч.3 ст.368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою; карається позбавленням волі на строк до десяти років).

Що з'ясували слідчі

Як вказано в одній із судових ухвал по цьому провадженню, улітку 2021 року в тодішнього завідувача сектору внутрішнього аудиту Державної служби України з безпеки на транспорті (“Укртрансбезпека”) Віктора Сасіна виникла ідея заволодіти грошовими коштами керівництва ПП “Універсал-Транс” – перевізника, який обслуговує майже два десятки столичних автобусних маршрутів. До цієї діяльності чиновник вирішив залучити свого знайомого – в.о. генерального директора ДП “Київоблреклама” Олександра Ругаля, який мав виступати в ролі посередника при передачі грошових коштів. 

8 липня 2021 року в “Арт-кафе "Будинок Бергоньє” (Київ, вул. Пушкінська, 17) Віктор Сасін зустрівся із заступником директора ПП “Універсал-Транс” та повідомив йому, що це підприємство-перевізник зможе безперешкодно працювати тільки тоді, якщо буде щомісячно платити йому хабарі. Розмір цієї неправомірної вигоди було розраховано за досить простою формулою – “200 гривень на день з кожного транспортного засобу”.

Керівництво ПП “Універсал-Транс” таку вимогу сприйняло насторожено: у підприємстві сумнівалися, що цей посадовець може щось вирішувати та якось впливати на пасажирські перевезення, адже це – повноваження Київської міськдержадміністрації (КМДА). У зв'язку з цим перевізник спочатку відмовився сплачувати “данину”. Проте фігуранти цього провадження продовжували тиснути. Наприклад, 3 листопада 2021 року, під час зустрічі в більярдному клубі “Тріумф” (Київ, бульвар Кольцова, 14), в.о. гендиректора ДП “Київоблреклама” повідомив заступнику керівника підприємства-перевізника, що вони з Сасіним мають вплив на прийняття столичною владою рішень у цій сфері, зокрема – у питаннях щодо проведення перевірок на маршрутах та щодо пролонгації договорів на здійснення пасажирських перевезень.

Врешті-решт, у грудні минулого року керівництво ПП “Універсал-Транс” таки погодилось на вимоги згаданих осіб. При цьому, розмір “данини” було зменшено до 180 гривень на день з одного автобусу, але сплачувати ці хабарі підприємство-перевізник мало кожні 25 днів. Надалі, у січні та у лютому 2022 року, заступник директора “Універсал-Трансу” двома “траншами” передав згаданому вище посереднику неправомірну вигоду на загальну суму 51,5 тис. доларів США (1,48 млн гривень за тодішнім курсом валют).

В судовій ухвалі повідомляється, що зміна рішення керівництва “Універсал-Трансу” була пов'язана з тим, що ці посадовці переконали його в можливості впливати на столичну міськдержадміністрацію. Проте, можна припустити, що насправді справа в іншому. Ймовірно, головним аргументом стало те, що саме у листопаді 2021 року Віктор Сасін зайняв посаду заступника директора Департаменту транспортної інфраструктури КМДА та начальника управління транспорту та міської мобільності цього ж департаменту, і в підприємстві-перевізнику, схоже, вирішили, що з чиновником такого високого рангу “жартувати не варто”.

У подальшому, впродовж лютого-червня 2022 року, керівництво ПП “Універсал-Транс” не сплачувало хабарі – начебто через війну контакт між посадовцями та перевізником було втрачено. Проте, наприкінці червня Олександр Ругаль повідомив заступнику директора цього ПП про необхідність сплати грошових коштів у розмірі 180 тис. доларів США. Це мала бути “данина” за те, що столична влада погодилась укласти з “Універсал-Трансом” 6 нових договорів на здійснення пасажирських перевезень та пообіцяла пролонгацію 4 діючих на той час договорів. 

Скріншот однієї з судових ухвал по цьому провадженню

Невдовзі після цього усі вказані “папери” були підписані. 26 липня 2022 року заступник керівника підприємства-перевізника передав в.о. гендиректора ДП “Київоблреклама” грошові кошти у розмірі 220 тис. доларів США (чому сума була збільшена, в судових ухвалах не уточнюється. – KВ за укладення вищезазначених угод. Того ж дня Олександр Ругаль та Віксор Сасін були затримані правоохоронцями. Чи встиг посередник передати грошові кошти цьому посадовцю Департаменту транспортної інфраструктури КМДА, наразі інформації у відкритих джерелах немає.

Затримання фігурантів справи (фото – пресслужба Офісу Генерального прокурора України)

Зазначимо, увечері 26 липня 2022 року міський голова Києва Віталій Кличко підтвердив факт затримання свого підлеглого та засудив його вчинок. При цьому, очільник міста заявив, що столична влада “і надалі готова співпрацювати з правоохоронними органами задля запобігання та боротьби з корупцією”.

27 липня поточного року слідчі повідомили Ругалю та Сасіну про підозру у вчиненні злочину, передбаченого згаданою вище ч.4 ст. 190 КК України. Наступного дня, 28 липня, Печерський районний суд Києва обрав міри запобіжних заходів для цих осіб. В.о. гендиректора ДП “Київоблреклама” суд відправив під варту на термін до 23 вересня 2022 року із правом внесення застави в розмірі 4,9 млн гривень. У свою чергу, заступник директора Департаменту транспортної інфраструктури КМДА отримав більш м'який запобіжний захід – домашній арешт у нічний час (з 21:00 до 06:00) на той же період. При цьому, слідчі клопотали перед судом стосовно того, що Віктор Сасін також має “поїхати на СІЗО”, але слідча суддя Світлана Гречана вирішила, що такий запобіжний захід є занадто суворим для цього підозрюваного.

10 серпня 2022 року Печерський районний суд за клопотанням слідчих ДБР відсторонив Олександра Ругаля від виконання обов'язків гендиректора ДП “Київоблреклама” на термін до 28 вересня поточного року. Чи було вжито відповідні заходи по відношенню до Віктора Сасіна, в держреєстрі судових рішень інформація відсутня. Також наразі достеменно невідомо, чи була вручена комусь із фігурантів цього провадження підозра за вказаною вище ч.3 ст.368 КК. Але за логікою її міг отримати (чи вже отримав) саме заступник директора Департаменту транспортної інфраструктури КМДА – як посадовець, який може приймати рішення, що стосуються пасажирських перевезень в столиці.

Варто зазначити, що в ухвалах по цьому провадженню не вказано імена та прізвища згаданих фігурантів даного слідства. Але про затримання саме цих двох посадовців ще в липні поточного року повідомляли деякі ЗМІ. Крім того, інформація щодо можливої причетності Віктора Сасіна міститься в його офіційній автобіографії, яка ще недавно “висіла” на сайті КМДА. У цьому документі, зокрема, підтверджується факт того, що до листопада 2021 року цей посадовець працював на посаді завідувача сектору внутрішнього аудиту “Укртрансбезпеки”. Крім того, в судових ухвалах та автобіографії співпадають дані стосовно місця народження даної особи – місто Новояворівськ Львівської області. Примітно, що із сайту КМДА автобіографія наразі видалена, як і згадка про те, що згадана особа працює або працювала в Департаменті транспортної інфраструктури КМДА. 

Дійові особи

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ПП “Універсал-Транс” було засноване в липні 1998 року. Керівником цього підприємства вказано Сергія Криворучка, засновниками – мешканця села Пилипча Білоцерківського району Київської області Миколу Ярмолу, киян Олександра Карася та Олександра Шерстюка, а також мешканця Вінниці Анатолія Паламарчука. Двое останніх також є офіційними співвласниками даного ПП.

“Універсал-Транс” неодноразово фігурувало в кримінальних провадженнях через свої “неоднозначні” стосунки із владою Києва та Київської області. Зокрема, у червні 2018 року слідчі Нацполіції зацікавилися цілим рядом конкурсів на визначення перевізників на обласних маршрутах Київщини, які в 2017-2018 роках організовувало управління інфраструктури Київської облдержадміністрації (КОДА) та переможцем яких ставало це підприємство. За даними слідства, чиновники отримували винагороду за створення умов для того, щоб дане ПП перемагало в таких конкурсах. Також, за даними Нацполіції, “Універсал-Транс” був одним із перевізників, який протягом 2016-2019 років за сумнівних підстав і на “штучних умовах” отримало в своє обслуговування декілька маршрутів у Києві. Проте наразі жодна посадова особа цього ПП не була притягнута до кримінальної відповідальності за можливе скоєння таких порушень.

Як неодноразово повідомляла КВ, діяльність Департаменту транспортної інфраструктури КМДА у питаннях організації в столиці пасажирських перевезень неодноразово критикувалася громадськими діячами та депутатами Київради. Зокрема, чиновникам “діставалося” за те те, що, незважаючи на щорічні закупівлі рухомого складу для КП “Київпастранс” (автобуси, тролейбуси і трамваї) за бюджетні кошти, міський комунальний транспорт фактично програє конкуренцію приватним перевізникам. При цьому, протягом останніх п'яти років громадськість так і не дочекалася від КМДА відповіді на питання, чому склалася така ситуація.

Олександр Ругаль очолює ДП “Київоблреклама” з серпня 2021 року. Раніше ця особа вже потрапляла до поля зору правоохоронців. Так, у 2016 році Нацполіція відкрила кримінальне провадження за фактом вимагання Олександром Ругалем неправомірної вигоди в розмірі 15 тис. гривень за розміщення зовнішньої реклами в Києві від одного з підприємців – тоді цей чиновник працював на посаді головного спеціаліста відділу реклами Департаменту містобудування та архітектури КМДА. Проте, чи отримав Ругаль обвинувальний вирок, у відкритих джерелах інформація відсутня.

Департамент транспортної інфраструктури КМДА з 1 вересня 2021 року очолює Руслан Кандибор. Діяльність цієї структури з 9 листопада 2021 року особисто контролює Віталій Кличко.

kievvlast.com.ua

Теги: КМДА ,новини києва, КМДА, Віталій Кличко, київрада, тов, руслан кандибор, громадський транспорт, нацполіція, кримінальне провадження, пасажирські перевезення, хабар, офіс генерального прокурора, шахрайство, дп, державне бюро розслідувань, департамент транспортної інфраструктури, неправомірна вигода, перевізник, печерський районний суд, укртрансбезпека, домашній арешт, віктор сасін, організація перевезень, тримання під вартою, відсторонення від посади, київоблреклама, дп київоблрекрама, олександр ругаль, універсал-транс, тов універсал-транс, микола ярмола, олександр карась, олександр шерстюк, анатолій паламарчук, сергій криворучко