Ексдиректору київського “Міського магазину” Андрію Андрущенку загрожує до 8 років в'язниці

Ексдиректору київського “Міського магазину” Андрію Андрущенку загрожує до 8 років в'язниці
315120 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ексдиректор КП “Міський магазин” Андрій Андрущенко (на колажі) найближчим часом може піти під суд через ймовірне привласнення коштів. Нацполіція попередньо встановила, що він, будучи керівником вказаного підприємства, у 2020 році за сумнівних обставин нарахував собі доплати до заробітної плати на загальну суму 52,7 тис. гривень. Свою вину підозрюваний не визнає: неодноразово ігнорував виклики слідчих на допити та погрожував поліцейським, заявляючи про те, що ця справа “надумана”. Така поведінка призвела до того, що правоохоронцям довелось клопотати перед судом про тримання Андрія Андрущенка під вартою протягом півтора місяця. Таким чином одіозний експосадовець продовжує “колекціонувати” кримінальні провадження: найближчими тижнями служителі Феміди можуть розпочати розгляд справи щодо “бюджетних розпилів” при реставрації магазина “Сяйво книги”, у якій Андрущенко офіційно є обвинуваченим.

Як стало відомо, 17 серпня 2022 року Подільський районний суд Києва обрав у відношенні ексдиректора КП “Міський магазин” Андрія Андрущенка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в Київському слідчому ізоляторі до 29 вересня поточного року.

Відповідна судова ухвала була опублікована в Держреєстрі судових справ 29 серпня 2022 року. Згідно з цим документом, Андрущенко має право внести заставу в розмірі 208 тис. гривень та вийти на свободу. При цьому, якщо ексдиректор “Міського магазину” скористається (або вже скористався. – КВ) цією можливістю, протягом двох місяців він повинен з'являтися до слідчих Нацполіції, прокурора Подільської окружної прокуратури Києва або Подільського районного суду за першим викликом, не відлучатися без дозволу правоохоронців та служителів Феміди зі столиці тощо.

Андрія Андрющенка “відправили до СІЗО” у зв'язку з тим, що він є офіційним підозрюваним в рамках кримінального провадження №12021100120000088, яке було відкрито слідчими Подільського управління Нацполіції Києва 4 серпня 2021 року. Правоохоронці інкримінують “екскомунальнику” скоєння злочинів, передбачених ч.3 ст. 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб) та ч.2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки) КК України. Санкції цих статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 8 років.

Що встановило слідство

Як попередньо встановили правоохоронці, Андрій Андрущенко, будучи директором КП “Міський магазин”, протягом жовтня-грудня 2020 року, при нарахуванні собі заробітних плат неправомірно здійснив доплату за інтенсивність праці в розмірі 50% та надбавку за виконання особливо важливої роботи в розмірі 70% від посадового окладу. На думку слідства, він міг це робити лише за умови дотримання погоджувальних процедур (ймовірно, потрібно було погодження Київської міськдержадміністрації (КМДА). – KВ). За висновком судової економічної експертизи, яка була проведена в рамках цього кримінального провадження, таким чином Андрущенко привласнив 52,7 тис. гривень.

Зазначимо, це порушення було виявлено Департаментом внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА в рамках планового аудиту на КП “Міський магазин”, який охопив період 2020 року – першого півріччя 2021 року. Тобто, фактично на Андрущенка “донесло” його тепер вже колишнє “начальство”.

29 липня 2022 року правоохоронці повідомили ексдиректору КП “Міський магазин” про підозру в скоєнні згаданих вище злочинів. 2 серпня Андрущенко разом зі своїм захисником з'явився до слідчих на допит, під час якого “підозрюваний здійснив погрози двом слідчим, які були сприйняті ними як реальна погроза службовій особі” (що саме він казав, в судових ухвалах не уточнюється). Після цього слідчі неодноразово викликали Андрющенка на допити та на засідання суду для обрання запобіжного заходу, але підозрюваний ці виклики ігнорував. 5 серпня 2022 року Подільський районний суд надав правоохоронцям дозвіл на затримання Андрія Андрющенка, після чого його нарешті було доставлено до служителів Феміди.

Під час засідання суду, на якому розглядалося питання стосовно запобіжного заходу, Андрій Андрющенко заперечував свою причетність до скоєння вказаних злочинів та намагався довести судді Наталії Ларіоновій, що ця підозра є надуманою. При цьому, своє ігнорування вимог правоохоронців щодо допитів він пояснював госпіталізацією до лікарні у зв'язку із захворюванням на коронавірус. Також підозрюваний переконував суд, що у зв'язку з цією хворобою йому не можна “сидіти” в слідчому ізоляторі, тому максимально суворим запобіжним заходом, мовляв, повинно бути особисте зобов'язання (т.зв. “підписка про невиїзд”). 

Але Наталія Ларіонова усі ці доводи не сприйняла як переконливі. Зокрема, вона погодилась із аргументами правоохоронців, що озвучені Андрущенком погрози на адресу слідчих можуть свідчити про те, що, будучи на свободі, підозрюваний може перешкоджати розслідуванню. Також суддя вказала на те, що “наявність у підозрюваного позитивного тесту [на коронавірус] не виключає можливість його тримання в умовах СІЗО, оскільки там є окремі камери для таких осіб”.

Скріншот ухвали суду від 19 серпня 2022 року

Зазначимо, предметом даного розслідування спочатку були зовсім інші правопорушеннями. Так, з серпня 2021 року правоохоронці намагалися встановити, чи справді посадовці Департаменту промисловості та розвитку підприємства КМДА і КП “Міський магазин” протягом 2019-2020 років при проведенні публічних закупівель забезпечували перемогу в тендерах підконтрольним підприємствам, а також – чи неналежним чином контролювали обсяги, якість та вартість виконаних робіт. Метою таких дій, на думку слідчих, було одержання неправомірної вигоди. Проте надалі правоохоронці дещо звузили “горизонти розслідування” та вирішили “обмежитися” лише “завищеними” зарплатами Андрія Андрющенка.

Чим запам'ятався Андрущенко

КП “Міський магазин” було створено в 2011 році. Це підприємство за профілем своєї діяльності займається організацієї в Києві пересувної та сезонної вуличної торгівлі, облаштуванням ярмаркових заходів, розміщенням атракціонів та торгівлею книгами в магазині “Сяйво книги” на вул. Великій Васильківській, 6. Андрій Андрющенко керував “Міським магазином” з 18 травня 2018 року по 9 грудня 2020 року (до цього протягом майже двох років він виконував обов'язки директора цього КП), і його робота на чолі цього КП супроводжувалася різноматними скандалами.

Так, у квітні 2017 року стало відомо, що голова “Асоціації мобільних кав'ярень” Олексій Бусаєв через суд вимагає від Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА розсекретити інформацію про доходи та витрати КП “Міський магазин”. Підприємець припускав, що від впровадження системи “псевдопрозорих аукціонів” із продажу цим КП місць під розміщення торгових точок на колесах столичний бюджет за два роки, ймовірно, втратив мінімум 18 мільйонів гривень.

Ще один гучний скандал мав місце на рубежі 2019-2020 років. Тоді ексголова профспілки КП “Міський магазин” Віктор Тімаков звинуватив Андрія Андрущенка та його заступницю Ірину Ящук у вчиненні ряду порушень. Зокрема, він повідомив про те, що керівництво КП займалося поборами зі співробітників, нараховувало влаштованій на підприємство мамі Ящук колосальні премії, не помічало фактів крадіжок тощо. 

Уся ця інформація була викладена у відкритому листі до міського голови Віталія Кличка, який був опублікований на сайті “Київвлади”. Оприлюднення даних фактів дуже засмутило Андрія Андрущенка і він подав до Солом'янського суду Києва позов до Віктора Тімакова та редакції КВ про “захист честі, гідності та ділової репутації, відшкодування моральної шкоди”. Андрущенко стверджував, що ніяких порушень не допускав, а публікація вказаної інформації призвела до того, що він відчував себе приниженим і переживав “постійний дискомфорт через оцінюючі погляди оточуючих як на роботі, так і в побуті”. Втім, пізніше Андрущенко за невідомих обставин відмовився від своєї ідеї “судитися” з журналістами та експідлеглими.

А у жовтні 2021 року аудитори КМДА оприлюднили результати згаданого вище аудиту, проведеного на КП “Міський магазин”. Тоді стало відомо, що з початку 2020 року по середину 2021 року підприємство допустило порушень та недоліків на загальну суму 6,3 млн гривень, що призвело до втрати 1,7 млн грн. У своєму звіті аудитори вказали, що підприємство недоотримувало кошти через непроведення аукціонів на право розміщення сезонних наметів, погано контролювало розміщення підприємцями об'єктів вуличної торгівлі та атракціонів, переплатило за купівлю автомобіля Toyota тощо.

При цьому, Андрію Андрущенку не звикати до уваги правоохоронців. Так, вже 19 вересня 2022 року Шевченківський районний суд Києва може розглянути обвинувальний акт у відношенні цього експосадовця у справі про можливі “розпили” бюджетних коштів при реставрації будівлі магазину “Сяйво книги”, яка проводилася у 2019-2020 роках. У ході досудового розслідування правоохоронці встановили, що попередньо мова може йти про розтрату та присвоєння 618,5 тис. гривень. Разом із Андрущенком під суд має піти і директор фірми-підрядника ТОВ “БМК “Вавілон” Анатолій Липа, у відношенні якого правоохоронці також вже підготували обвинувальний акт.

Зазначимо, в судовій ухвалі по провадженню щодо привласнення “зарплатних коштів” вказано, що наразі Андрій Андрущенко працює заступником генерального директора ДП “Чайка”. Ймовірно, мова йде про однойменне держпідприємство, яке підпорядковане Державному управлінню справами та займається виробом, реалізацією та переробкою сільськогосподарської продукції на території Київської та Чернігівської областей. 

Послідовники

На посаді керівника КП “Міський магазин” Андрія Андрущенка змінив Аман Моламов (із приставкою “в.о.”). Але довго пропрацювати на чолі цього підприємства “наступник Андрущенка” не зміг – у лютому 2022 року Віталій Кличко звільнив його. Наразі у відкритих джерелах немає інформації стосовно того, що послугувало причиною для його “вигнання”. Але можна припустити, що це було пов'язано у тому числі з тим, що Аман Моламов є фігурантом кримінального провадження за фактом отримання хабарів на суму 1,39 млн гривень за право розміщення на вулицях столиці засобів пересувної торгівлі. До речі, ще одним фігурантом цієї справи є депутат Київради Владислав Трубіцин (фракція “Слуга народу”).

Після звільнення Моламова, з 14 лютого 2022 року, обов'язки керівника КП “Міський магазин” були покладені на першого заступника директора цього КП Андрія Лаврука, а з 16 червня 2022 року в.о. директора даного підприємства став Вадим Ситник. 

Це підприємство підпорядковане Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА, яким з 1 грудня 2020 року тимчасово керує Володимир Костіков. Діяльність цієї структури контролює заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

kievvlast.com.ua

Теги: новини києва, кп, КМДА, Віталій Кличко, київрада, підозра, нацполіція, кримінальне провадження, валентин мондриївський, аман моламов, міський магазин, слідство, сізо, кп міський магазин, зловживання службовим становищем, володимир костіков, заробітна плата, запобіжний захід, бюджетний розпил, зловживання владою, андрій андрущенко, подільський районний суд, досудове розслідування, подільська окружна прокуратура, привласнення майна, посадовий оклад, київський слідчий ізолятор, міра запобіжного заходу, магазин сяйво книги