Французька компанія постачає пальне для російських винищувачів, які бомбардують Україну, – ЗМІ

Французька компанія постачає пальне для російських винищувачів, які бомбардують Україну, – ЗМІ
321055 ПЕРЕГЛЯДІВ

Французький енергетичний гігант TotalEnergies постачає пальне для російських винищувачів, які бомбардують Україну, повідомляють західні ЗМІ.

TotalEnergies – єдина французька енергетична група, яка продовжує вести бізнес у росії, інформує Le Monde.

Через спільне підприємство з російською компанією "Новатек" під назвою "Тернефтегаз" TotalEnergies видобуває газ на родовищі в Сибіру та постачає пальне до росії. Його в подальшому використовують для російських винищувачів, які бомбардують Україну.

"Le Monde вдалося простежити ланцюжок поставок від термокарстового газового родовища в Сибіру до двох військових авіабаз (Морозовська і Мальчево), на кожній з яких розташовується ескадрилья багатоцільових винищувачів", – повідомила французька газета.

За даними Amnesty International та інших правозахисних груп, авіаудари по цивільному населенню, включно зі зруйнованим південним містом Маріуполь, ймовірно, були нанесені військовими літаками з баз у регіоні, включаючи Морозовську та Мальчево.

"Total не заперечує, що газовий конденсат з її спільного підприємства зрештою переробляється на реактивне паливо для російських ВПС", – коментує Луїс Вілсон, радник агітаційної групи Global Witness. "Незнання не є виправданням".

Тим часом помічник президента України Володимира Зеленського Олег Устенко зазначив: "Ми місяцями попереджали компанії, що, купуючи це паливо, вони фінансують вбивства мирних громадян України".

Генеральний директор Total Патрік Пуйанн заявив у червні, що "Наш партнер у росії [Новатек] є приватною компанією; якби вони були пов’язані з російською державою, наш аналіз точно був би іншим".

У липні французький гігант оприлюднив рекордний прибуток за 2 квартал 2022 року в розмірі 5,7 мільярда доларів США. За даними агентства Reuters, TotalEnergies має декілька багатомільярдних інвестицій у росію, включаючи частки в проектах Yamal LNG і Arctic LNG 2.

Офіс президента Франції Еммануеля Макрона відмовився коментувати звіт Le Monde та інвестиції TotalEnergies.

Нагадаємо, на думку британської розвідки, заяви кремля про те, що рф начебто з власної волі сповільнює темпи своєї військової кампанії в Україні, є "майже напевно навмисною дезінформацією".

stopcor.org

Теги: Total ,TotalEnergies ,винищувачі,Тернефтегаз,Новатек,Патрік Пуйанн,пальне , війна в Україні