Приплив: Нацполіція підозрює ексдепутата Київради Сергія Паладія у захопленні ділянки в захисній смузі Дніпра

Приплив: Нацполіція підозрює ексдепутата Київради Сергія Паладія у захопленні ділянки в захисній смузі Дніпра
270248 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ексдепутат Київради Сергій Паладій (обирався від “ВО “Батьківщина, на колажі) найближчим часом може опинитися на лаві підсудних. Нацполіція підозрює, що його “сімейна компанія” – ТОВ “Фінінтелект-Плюс” – захопила земельну ділянку в захисній смузі Дніпра на вул. Будіндустрії (Голосіївський район столиці) і використовує її для комерційної діяльності з “перевалки” піску. Отримати обвинувальний акт має шанси і особа із оточення Паладіїв – керівниця ТОВ “ТПФ “Борисфен” Надія Бондар. На думку правоохоронців, ця компанія на сумнівних підставах побудувала на вказаній території причал та зареєструвала на нього право власності. Обом фігурантам цього кримінального провадження загрожує до 3 років позбавлення волі.

Як стало відомо, найближчим часом Подільський районний суд може розпочати розгляд матеріалів слідства щодо порушень законодавства при використанні земельної ділянки на вул. Будіндустрії, 9-А по суті. 

Мова йде про кримінальне провадження №12021105160000002, яке було відкрито відділом поліції в річковому порту “Київ” Головного управління Нацполіції Києва 9 квітня 2021 року. У ході досудового розслідування правоохоронці встановили, що директор ТОВ “Фінінтелект-Плюс” Сергій Паладій, діючи разом зі службовими особами ТОВ “Торгово-промислова фірма (ТПФ) “Борисфен”, безоплатно використовував згадану ділянку (обліковий номер – 90:114:0011, площа 0,28 га) для провадження своєї господарської діяльності, пов'язаної з погрузкою та вигрузкою піску. Як вважають слідчі, задля оформлення права оренди на цю землю вказані особи незаконно побудували на ній гідротехнічну споруду. 

Станом на сьогодні правоохоронці інкримінують фігурантам цього провадження вчинення злочинів, передбачених ч.4 ст.197-1 – самовільне будівництво будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці. Санкції даної статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 3 років.

Як встановили слідчі, на ділянці на вул. Будіндустрії, 9-А, відбувалося перевантаження піску, який ТОВ “Фінінтелект-Плюс” купує у ТОВ “Собі” відповідно до договорів поставки. Коли саме була зафіксована така діяльність та чи провадиться вона зараз, в судових ухвалах по даному провадженню не уточнюється. Де саме добувався цей пісок і навіщо він перевантажувався на цій локації, правоохоронці теж не вказують – можна припустити, що до вказаної ділянки його доставляли за допомогою баржі, яку слідчі бачили біля берега, а надалі пісок перевозили в інше місце вже автомобільним транспортом. При цьому, за інформацією громадської організації (ГО) “Стоп корупції”, станом на серпень 2020 року кінцевим покупцем цього піску виступав завод залізобетонних конструкцій ім. Світлани Ковальської, який знаходиться “по сусідству” – на вул. Будіндустрії, 7.

Зазначимо, ще у березні активісти згаданої вище ГО звинувачували Сергія Паладія у незаконному видобутку піску приблизно у тій же місцевості – недалеко від станції метро “Видубичі” і завода ім. Світлани Ковальської. Але будь-якого продовження ця історія не мала.

Виходячи з інформації в судових ухвалах по вказаному провадженню, для перевантаження піску, спочатку використовувалися бетонні блоки – вони були встановлені у воді біля берега та з'єднувалися з баржою металевим містком. Така конструкція була помічена правоохоронцями на початку літа 2021 року. Проте невдовзі після цього слідчі зафіксували, що на цій території проводиться будівництво гідротехнічної споруди (причальної стінки), яким займалися працівники ТОВ “Фінінтелект-Плюс”. І вже в середині червня того ж року причальна стінка була готова. 

Надалі правоохоронцям стала відома дуже цікава обставина: право власності на цю споруду було оформлене за ТОВ “ТПФ “Борисфен” ще задовго до її фактичного будівництва – у грудні 2020 року. Реєстрацію своїх прав на даний об'єкт компанія пояснила слідчим дуже просто – начебто вказана гідротехнічна споруда насправді була побудована ще у 1988 році. Не менше питань у слідчих викликав і той факт, на яких  підставах підприємці займали згадану ділянку: у грудні 2021 року Департамент земельних ресурсів Київської міськдержадміністрації (КМДА) повідомив Нацполіції, що ця земля (знаходиться в прибережній захисній смузі річки Дніпро), в порушення вимог Земельного кодексу України використовується без оформлення правовстановлюючих документів.

Скріншот судової ухвали по цьому кримінальному провадженню

За даними правоохоронців, між ТОВ “Фінінтелект-Плюс” і власником причальної стінки ТОВ “ТПФ “Борисфен” існують цивільно-правові відносини – ще у червні 2020 року ці компанії уклали договір на зберігання майна (якого саме, в судових ухвалах не уточнюється).

17 червня 2022 року слідчі Нацполіції повідомили директору ТОВ “Фінінтелект-Плюс” Сергію Паладію про підозру у вчиненні правопорушення, передбаченого вищезгаданою ч.4 ст. 197-1 КК України. Через чотири дні, 21 червня, Подільський районний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання на термін до 17 серпня поточного року – це означає, що Паладій має здати свій закордонний паспорт до відповідних органів на зберігання, має за першою вимогою прибувати до правоохоронців тощо. Слідчі клопотали про більш суворий запобіжний захід (домашній арешт у нічний час), але переконати суддю Олену Ковбасюк у необхідності такої міри правоохоронці не змогли.

Приблизно у цей же період підозру у пособництві в скоєнні такого ж злочину (ч.5 ст. 27 ч.4 ст. 197-1 КК України) отримала директор ТОВ “ТПФ “Борисфен” Надія Бондар. Незабаром після цього, 29 липня 2022 року, до Подільського районного суду надійшов обвинувальний акт у відношенні даної особи. 

Крім того, ще 24 червня 2022 Київська міська прокуратура повідомила про те, що в рамках даного провадження Подільський районний суд наклав арешт на вказану ділянку. Правоохоронці уточнили, що її вартість складає 3 млн гривень. Крім того, прокуратура повідомила про те, що вона направила позовну заяву до Господарського суду Києва про скасування державної реєстрації права власності (ймовірно, мова йде про право власності на причал. – КВ) та повернення земельної ділянки водного фонду столичній громаді.

Фігуранти справи – хто вони?

Сергій Паладій був депутатом Київради минулого, VIII скликання – його було обрано по округу №16 в Дарницькому районі столиці від ВО “Батьківщина”. У столичній міськраді Паладій офіційно займався “проблемами гуманітарної сфери” – працював у постійній комісії з питань освіти, науки, сім'ї, молоді та спорту. Серед іншого, Паладій активно виступав за введення прозорих механізмів призначення керівників комунальних закладів середньої освіти. Але його основні бізнес-інтереси протягом останніх двох десятиріч були зосереджені у зовсім іншій площині. 

Ще у 2007 році Сергій Паладій став власником ТОВ “Гідробудшлях” – компанії, яка займається видобутком піску. У 2010 році громадськість звинувачувала цю компанію у псуванні питної води. Справа в тому, що “Гідробудшлях” видобував пісок в руслі Десни вище водозабірної станції, яка на 60% забезпечує прісною водою Київ, і розширення русла річки, на думку деяких осіб, могло призвести до підмивання берегів і потрапляння у воду ґрунтових порід. Проте, з часом про цей скандал усі забули.

У 2015 році Сергій Паладій претендував на посаду керівника державного підприємства “Укрводшлях”. Тоді деякі ЗМІ припускали, що основним мотивом такого “кар'єрного зростання” було бажання Паладія отримати в комерційне управління своєї компанії ТОВ “Гідробудшлях” усіх державних земснарядів (судна, які використовуються для поглиблення дна і видобутку нерудних корисних копалин). 

Директором столичного ТОВ “Фінінтелект-Плюс” (було зареєстроване в травні 2004 року) Сергій Паладій став у липні 2016 року. Незадовго до цього призначення, у березні 2016 року, одним із кінцевих бенефіціарів ТОВ “Фінінтелект-Плюс” стала його дружина – Тетяна Паладій. А вже через півтора роки, у серпні 2017 року, вона стала одноосібною власницею цієї компанії. Інша фігурантка вказаного кримінального провадження – Надія Бондар – керує згаданим ТОВ “ТПФ “Борисфен” з квітня 2017 року. З травня 2020 року вона також є офіційною власницею даної компанії. Надія Бондар очевидно входить до близького оточення сімї Паладіїв: наприклад, вона також наразі є керівницею ТОВ “Будпостач-Сервіс”, кінцевим бенефіціаром якого у 2006-2019 роках (з перервами) був Сергій Паладій.

Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

kievvlast.com.ua

Теги: Фінінтелект-Плюс,Надія Бондар,Сергій Паладій,Будпостач-Сервіс,Валентина Пелих,Петро Оленич,Департамент земельних ресурсів КМДА, КМДА