Слейт: мережа вільного слова від українців для світу

Слейт: мережа вільного слова від українців для світу
313562 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кого з нас не банили на Facebook чи Twitter за емоційні висловлювання? Політика поточних соцмереж все більше схиляється до “миру, дружби і жуйки”, застосовуючи для цього зовсім не мирні методи. Два роки тому українська команда криптостартапу Слейт (Sl8) вирішила покласти цьому край - і йде до мети попри війну.

Навіщо нова соцмережа?

Sl8 почався з простої концепції: люди - багатогранні. Мабуть, у всіх нас є випадки взаємного бану через незгоду з улюбленими авторами контенту, або через купу нецікавих постів. Жодна з існуючих соцмереж не вирішує цю проблему повністю.

Sl8 дозволяє публікувати пости у різних “розділах” - пластах. Можна створити пласт про політику, котиків чи астрономію та мати окремі групи підписників для кожного з них. Тепер не обов’язково підписуватися на всю людину цілком (бо в усіх проявах ми любимо тільки найближчих). Натомість можна створити для себе максимально комфортну стрічку без “баласту” нецікавих постів.

Поки соцмережа ще розвивається, існує багато незайнятих ніш, в яких можна створити свої пласти та залучати сотні підписників. Долучитися до Sl8 наразі можна за запрошенням, завантаживши застосунок з Google Play чи App Store, або використовуючи веб версію. Також існує активне комьюніті проекту де можна отримати підтримку, приєднуйтесь! 

Простір свободи слова

Інша “хвороба” великих соцмереж - алгоритми підбору постів і продаж даних рекламним компаніям. За гострі висловлювання можна отримати так званий “тіньовий бан”, коли ваш пост не побачать навіть друзі, а жарти про телефон, що підслуховує розмови, щоби показати потрібну рекламу, давно перестали бути смішними.

Sl8 дозволяє користувачам самим формувати свою стрічку - тож кожний написаний пост буде побачений всіма підписниками. Круті інфлюенсери мають стільки ж шансів заробити лайки, скільки й початківці з цікавим першим дописом.

Команда Sl8 не збирає особисті дані: для реєстрації потрібна тільки електронна адреса. У стрічці немає нав’язливої реклами, тож немає і потреби збирати інформацію про вподобання користувачів.

Iнтерфейс мережі Sl8 (обрати українську локалізацію можна у налаштуваннях)

Криптовалюта: “лайки”, що виводяться на картку

Слово “заробити” ми вжили навмисне: адже “лайки” у Sl8 можуть коштувати реальних грошей. Команда соцмережі створила кілька криптомонет, якими читачі можуть винагороджувати улюблених авторів: безкоштовні, подібні до “лайків” в інших мережах, SLX, що завжди прирівняні до 1 центу долару США, та SSLX - монети зі змінною ціною.

15 серпня 2022 року SSLX з’явилися для торгівлі на міжнародній біржі WhiteBIT (доречі, також заснованій українцями). Тепер зростання їх ціни - майже втричі від старту проєкту - пришвидшиться ще більше. Тож радимо “лайкати” монетами SSLX тих авторів, яких ви справді любите!

До кожного акаунту Sl8 створюється окремий криптогаманець. Вивести з нього зароблені кошти можна через будь-яку біржу - численні користувацькі відеоінструкції показують, як зробити це за лічені хвилини.

Такі можливості Sl8 можна використовувати для збору коштів на проєкти, аукціонів, створенням платного контенту (на кшталт Patreon) тощо.

Перша волонтерська криптомонета

Із початком повномасштабного вторгнення команда Sl8 випустила ще одну монету - токен UAF Coin (Ukrainian Armed Forces Coin). Продажі монеток із мультяшним медоїдом вже приніс Армії майже 2 млн гривень. Серед здобутків новоствореного благодійного фонду UAF Coin - куплені і привезені тепловізори, машини, дрони, турнікети для різних підрозділів та 500 000 грн на придбання бронеавтівок “Справою Громад”.

Наразі UAF Coin допомагає пораненим бійцям та їхнім родинам, у партнерстві з українською організацією Mindy Foundation.

Від початку такі монети - token-as-a-service - планувалося запускати для бізнесів чи стартапів для збору коштів чи прискоренню розвитку. Проте війна внесла свої корективи, тож “пілотний” токен зараз працює на ЗСУ.

CEO мережі Sl8 Дмитро Іванов з Петром Порошенко перед передачею бронемашин на Схід

Плани на майбутнє

Вихід на біржу монети SSLX став великою віхою для мережі, проте команда Sl8 має ще багато амбітних планів.

Нещодавно у мережі став доступний перегляд відео з YouTube. На черзі важливі оновлення з боку безпеки, можливість завантажувати власні відео просто в мережу, додаткові можливості для творців контенту і бізнесів та багато іншого.

Також Sl8 вже розширюється далеко за межі України. На додачу до української та англійської локалізації вже створено польську, китайську та італійську, нові мови - на черзі.

Долучайтеся до мережі, створеної Україною для світу!

Запрошення тут.

Комьюніті проекту тут.

Теги: Sl8,Слейт, Криптовалюта,WhiteBIT,SSLX ,UAF Coin,Ukrainian Armed Forces Coin,соцмережа