Міжнародна конференція з відновлення України в Лугано (Швейцарія)

Міжнародна конференція з відновлення України в Лугано (Швейцарія)
311163 ПЕРЕГЛЯДІВ

Олеся Тарасенко, віце-президент з комунікацій World Woman Club

У конференції у Швейцарії взяли участь понад 1000 осіб, у тому числі 5 глав держав та урядів, 23 міністри та 16 заступників міністрів. Швейцарію представляли президент Кассіс, член Федеральної ради Соммаруга, а також голова Національної ради Келін та інші парламентарі. Українську делегацію у складі 90 осіб очолили прем'єр-міністр Шмигаль та речник парламенту Стефанчук, а також ще 7 міністрів. Усього 58 міжнародних делегацій (представники урядів та міжнародних організацій) взяли участь та підтримали Україну у запуску політичного процесу відновлення.

Паралельно відбулася конференція в рамках Ukrainian-Swiss Business Hub, яка об'єднала велику кількість бізнесменів, експертів та громадських діячів. 

У Лугано обговорювалися такі теми:

  • План відновлення та розвитку України (в рамках ініціативи президента Зеленського United 24) та різні внески міжнародних партнерів у відновлення України

  • Методи, пріоритети та принципи відновлення.

  • Соціальне, економічне, екологічне та інфраструктурне відновлення після пошкоджень та втрат, завданих війною.

  • Реформи, які можна чи необхідно реалізувати у поточній ситуації.

На Конференції з відновлення України питання про те, звідки взяти гроші для реконструкції країни, було лише другорядною темою. Основний акцент робився не на тому, скільки треба грошей, а на інших питаннях - хто буде відновлювати країну, як це взагалі можна зробити, що для цього потрібно, коли і де слід зайнятися реконструкцією насамперед? Та й взагалі, чи не рано думати про відновлення в умовах війни, що все ще триває?

Конференція з відновлення України в Лугано стала подією, яка увійшла в один ряд із самітом G7 та НАТО, бо стала важливим стартовим сигналом, який визначив усі майбутні формати, маршрути та заходи щодо відновлення України у післявоєнний період.

Конференція проводилася з ініціативи Президента Швейцарської Конфедерації у 2022 році Іньяціо Кассіса. Він сам родом з Лугано і дуже хотів би, щоб цей саміт увінчався «Луганською декларацією», порівнянною за історичною значимістю з «Планом Маршалла», програмою відновлення Західної Європи після Другої світової війни. Для Швейцарії в даному випадку йдеться про престиж і прагнення зіграти важливу роль на світовій арені.

Для України йдеться про набагато більше. Але першочерговим завданням має бути зараз пошук способів припинення війни. Справді, внаслідок масованих російських бомбових ударів, ракетних нальотів та артилерійських атак в Україні руйнується не лише критично важлива інфраструктура, включаючи лікарні, дороги та міста. Гине ще й соціум, суспільство як таке!

Зараз Швейцарія приєдналася вже до сьомого пакету санкцій Заходу, введених ним щодо Росії. Результатом конференції стала Луганська декларація - документ, що забезпечує основу для політичного процесу відновлення України та встановлює Луганські принципи як спільні орієнтири на майбутнє.

Україна та українці мають стати на чолі видбудови своєї країни: від ідеї про те, що і як ми хочемо відбудувати, до її реалізації. Своїми думками щодо Конференції поділилися українці, які були учасниками.

Дворнікова Віолетта 

Радник Ірпінського міського голови, депутатка Ірпінської міської ради, членкиня  групи зі стратегічного планування в рамках «Irpin reconstruction summit».

Нещодавно з делегацією з Ірпені відвідали міжнародну конференцію в Лугано. Радію тому, що наші партнери нам виділять гроші для відбудови нашої країни! Приємно те, що надаватимуться безпосередньо регіонам, які постраждали від збройної агресії росії. Члени Ірпінської команди поспілкувалися з представниками європейського політикуму, міжнародних організацій та фінансових установ. Зокрема, обговорили з нашими партнерами можливі інвестиції та варіанти відновлення Бучанського району на Київщині, який як ніхто інший постраждав від збройної агресії росії.

Звісно, гроші нам дають не просто так, нас зобов‘язують дотримуватися ключових принципів: стабільний розвиток, партнерство, фокус на реформах, прозорість, підзвітність та дотримання закону,  демократія, залучення до діалогу не тільки більшості, але й меншості, гендерна рівність.

Зараз ми можемо створити успішне європейське суспільство, у якому пануватиме верховенство права та гідний рівень життя.

Дідковська Дар’я

Підприємниця з 17-річним досвідом ведення бізнесу, власниця та СЕО агрокомпанії «АПК РЕСУРС», засновниця Ukrainian-European Business Hub-The Best Business Network, засновниця The Best Version Community For Woman.

Ми виступили організаторами відкриття Ukrainian-Swiss Business Hub у Лугано. На конференції були представлені дуже сильні, прогресивні та потужні проекти.  На мою думку, не вистачило діалогу бізнесу з представниками інвестиційних фондів, інвесторів.

Наступним кроком у продовження конференції пропоную ініціювати зустріч, на якій акцентуємо увагу на діалог бізнесу та інвесторів, оскільки вони все життя несуть ризики за свою діяльність. Це дасть вже перші кроки до ефективної співпраці за якою очікується долучення до вирішення питань зі сторони держави.

Волков Володимир

Голова ГО «Українська військова організація СПАС-23».

СКІФСЬКИЙ ТИГР! Україна в основі просування в світовому просторі – транзит! Транзит - ідей, духу, стандартів, бізнес моделей та традиційних систем, а саме товарів та послуг! Завдяки героїчному прикладу, який робить український народ, світ переживає найпотужніший перехід у нову парадигму соціальних та економічних відносин. Те, що станеться, вразить весь світ! Це Швейцарія не Європейського, а світового рівня!

Венглінська Анна  

Фінансист, досвід роботи понад 15 років, була Головою Наглядової ради українського банку, фінансовим директором столичного оператора газового ринку, незалежний директор Octo LNG

Конференція у Лугано – перша спроба «підсвітити мету» (свідомо використовую військовий термін), виробити алгоритм дії щодо відновлення України після російської агресії.  Конференція привернула увагу експертної спільноти до цієї проблеми. Вже зараз, після форуму, стають зрозумілими слабкі місця у підходах та вирішенні поставленого завдання. Мало визначити суму завданих збитків та кинути гасло «біжіть відновлюйте, будуйте де хочете». Необхідно налагодити зв'язки із владою на місцях.  Оцінити реальні збитки, створити живу економічну модель.  Мало відновити школу та лікарню та побудувати пару будинків там, куди люди просто не повернуться через відсутність елементарних робочих місць. Все це частина нюансів, які ще потрібно враховувати під час створення нових концепцій. Має бути велика робота. Дорогу подужає тон і тренд, що йде, цьому руху задала конференція в Лугано.

Семенюта Ірина

Співвласник КУА «Кепітал менеджмент Груп», Директор в розвитку юридичної компанії ТОВ « Аксельфо», амбасадор «Art mission “Mriya”

Війна цивілізацій з 24 лютого 2022 року змінила уявлення більшої половини світу про значення миру та підтвердила наявність загрози жорстокої агресії країни-терориста  та ризики ядерної війни. Україна сьогодні живе в умовах воєнної економіки (постійні бойові дії на території, пошкоджена або знищена інфраструктура, демографічна криза поглиблюється порушена, змінена  структура експорту та імпорту і т.д.). Лише інтеграція в світову економіку може забезпечити стабільне фінансування для відновлення України. На конференції в м. Лугано український  бізнес ще раз підтвердив професійну готовність до інтеграційних процесів у різноманітних проявах, с свою чергу міжнародні інституції, інвестори та донори зацікавлені в таких проектах. Та післявоєнна економіка може бути запущена лише після перемоги та миру в Україні. Українці - зріла та демократична нація, яка працює на всіх фронтах, в тому числі культурному.

 

Моя мета і програма на сьогодні буде направлена на сприяння інноваціям, культурній дипломатії, соціальному підприємництву, відновленою промисловості  в різних сферах економіки.

Теги: Міжнародна конференція з відновлення України в Лугано,Олеся Тарасенко,Дворнікова Віолетта ,Дідковська Дар’я,Волков Володимир,Венглінська Анна ,Семенюта Ірина,Швейцарія,Реформи, війна в Україні,Ukrainian-Swiss Business Hub,економічне відновлення України,відновлення України,Лугано