Злочинні преференції: Андрію Гудзю “світить” до 5 років в'язниці

Злочинні преференції: Андрію Гудзю “світить” до 5 років в'язниці
301891 ПЕРЕГЛЯДІВ

Правоохоронці встановили, що керівник Департаменту комунальної власності Київської міськдержадміністрації (КМДА) Андрій Гудзь (на колажі ліворуч) та його перший заступник Олег Шмуляр (на колажі праворуч), ймовірно, незаконно звільнили орендаря комунальних приміщень на вул. Івана Франка, 26, літ. Б від сплати орендної плати та зменшили вартість цього об'єкта. Як наслідок – столичний бюджет недоотримав близько 200 тис. гривень, а самі приміщення ризикують бути приватизованими за “несправедливою вартістю”. Що цікаво, вигодонабувачами в цій схемі, схоже, є люди пов'язані з росією, Владою Молчановою Віктором Медведчуком та Андрієм Портновим. Зазначимо, що нещодавно правоохоронці передали до суду справу, яка за своїми обставинами є майже ідентичною – Гудзю і Шмуляру загрожує покарання за оформлення “безоплатної оренди” кінотеатра “Київ”. 

Як стало відомо, столичні правоохоронці продовжують слідство за фактами можливих порушень законодавства, які були скоєні посадовими особами Департаменту комунальної власності КМДА при передачі в оренду одного з об'єктів нерухомості.

Мова йде про кримінальне провадження №12022100100000601, яке було відкрито Шевченківським управлінням Нацполіції Києва 23 березня 2021 року за фактом вчинення правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки). У ході досудового розслідування правоохоронці встановили, що службові особи Департаменту комунальної власності КМДА неналежно поставились до своїх посадових обов'язків при передачі в оренду нежитлових приміщень вул. Івана Франка, 26, літ. Б, що стало причиною недонадходження коштів до бюджету Києва.

Що зацікавило правоохоронців

Як з'ясувалось, улітку 2019 року Департамент комунальної власності КМДА включив приміщення вул. Івана Франка, 26, літ. Б загальною площею 440,6 кв.м у перелік комунальних об'єктів, які можуть бути передані в оренду без проведення конкурсу. Тоді чиновники повідомили, що орендарем даного приміщення планує стати громадська організація “Асоціація національно-патріотичного виховання дітей та підлітків” (ГО “АНПВДП”). Але з таким способом використання майна територіальної громади не були згодні окремі депутати Київради та декілька інших потенційних орендарів. У зв'язку з цим впродовж осені-зими 2019 року на засіданнях комісії Київради з питань власності неодноразово розглядалося питання щодо скасування рішення профільного департаменту про включення об'єкту в перелік "позаконкурсних" та щодо проведення конкурентної процедури його передачі в оренду. 

Проте, ці обговорення не мали результату. Як повідомляється в судовій ухвалі по вказаному провадженню, вже 21 лютого 2020 року між Департаментом комунальної власності КМДА, ГО “АНПВДП” та КП “Київжитлоспецексплуатація” (балансоутримувач вказаного об'єкта) було укладено договір оренди приміщення вул. Івана Франка, 26, літ. Б. У відкритих джерелах відсутні дані про термін оренди та розмір щомісячної орендної плати, яку має сплачувати дана ГО. У згаданій судовій ухвалі лише вказувалося, що вартість цих приміщень становить 13 млн гривень (розмір орендної плати розраховується у відповідності до вартості об'єкта).

Через пів року, 26 серпня, сторони внесли зміни до договору оренди, вказавши у цій угоді, що вартість об'єкта оренди становить 8,8 млн гривень (на 4,2 млн гривень менше, ніж початкова). А вже 23 жовтня 2020 року Департамент комунальної власності КМДА і КП “КЖСЕ” склали акт щодо звільнення ГО “АНПВДП” від орендної плати за використання приміщень вул. Івана Франка, 26, літ. Б.

За даними столичної прокуратури, після цього на адресу КП “КЖСЕ” було направлено акт із вказівкою про припинення нарахування орендної плати, який було підписано першим заступником директора Департаменту комунальної власності КМДА Олегом Шмуляром. Це було пов'язано з тим, що балансоутримувач у судовому порядку намагався стягнути з орендаря кошти за користування комунальним майном. Очевидно, правоохоронці мали на увазу позов КП “КЖСЕ” до ГО “АНПВДП” щодо стягнення 75 тис. гривень за користування земельною ділянкою під орендованими у громади приміщеннями – наразі ця судова справа не розглядається.

Згідно з даними судової ухвали по кримінальному провадженню, правоохоронці припустили, що посадовці профільного Департаменту КМДА, звільнивши орендаря цього об'єкта від сплати орендної плати, завдали столичному бюджету збитків. У свою чергу, заниження вартості об'єкта оренди, на думку слідчих, може свідчити про можливу зацікавленність чиновників у подальшому відчуженню вказаних приміщень на користь ГО “АНПВДП”. Тобто, ймовірно, мова йде про те, що ця організація може отримати можливість придбати вказаний об'єкт за ціною, яка нижче оціночної.

Скріншот ухвали в рамках кримінального провадження

15 липня 2022 року слідчі отримали висновок судово-економічної експертизи по цьому кримінальному провадженню, відповідно до якого за період з жовтня 2020 року по вересень 2021 року столичний бюджет недоотримав від орендаря вказаних приміщень грошові кошти у розмірі 220 тис. гривень – орендну плату, яку ця ГО мала б сплатити, але не сплатила через “преференції” Департаменту комвласності КМДА. 

Майже через два тижні після цього, 25 липня, Київська міська прокуратура на своїй сторінці у Facebook повідомила, що в рамках даного провадження підозри отримали директор Департаменту комунальної власності Андрій Гудзь та його перший заступник Олег Шмуляр. За інформацією правоохоронців, першому інкримінується скоєння злочину, передбаченого вищезгаданою ч.2 ст. 367 КК України (санкції цієї статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 5 років), другому – ч. 1 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, максимально суворе покарання за цією статтею – до 3 років позбавлення волі).

Цією світлиною столична прокуратура проілюструвала новину про вручення підозри посадовцям Департаменту комвласності. Ймовірно, особа справа – це Андрій Гудзь

Наступного дня, 26 липня, Шевченківський районний суд, за клопотанням Шевченківської окружної прокуратури, наклав арешт на вказаний об'єкт нерухомості. Це було зроблено задля того, щоб Департамент комунальної власності КМДА не зміг ним розпоряджатися до завершення слідства, у тому числі – здійснити відчуження цих приміщень.

Цікавий орендар

За даними аналітичної системи Youcontrol, столична ГО “АНПВДП” була заснована у квітні 2019 року (незадовго до включенням приміщення по вул. Івана Франка, 26, літ. Б. в перелік на позаконкурсну оренду). Керівником організації вказано Олега Піднебенного, засновниками – мешканців Києва Антона Канторіза і Володимира Саранчука.

Примітно, що згаданий вище Олег Піднебенний також є офіційним керівником як мінімум трьох ТОВ (наприклад, “Тібоун”“Оптимум Люкс” і “Рент Менеджмент Інвест”), які система Youcontrol відносить до групи родини Сергія Коровченка. Дана група об'єднує близько 14 компаній, які працюють переважно в сфері нерухомості. Ключова особа даної групи – підприємець Сергій Коровченко.

Останній найбільше відомий громадськості як начальник Головного управління Міністерства юстиції України в АР Крим Сергій Коровченко у 2013-2014 роках. Його робота на цій посаді стала причиною гучного скандалу. Так, у 2019 році у розпорядженні журналістів опинилися т.зв. "плівки Глазьєва” – записи розмов помічника президента РФ Сергія Глазьєва з депутатом Держдуми РФ Костянтином Затуліним часів лютого 2014 року, де ці російські політики начебто обговорювали перспективу призначення Коровченка міністром юстиції анексованого Криму. При цьому, представники країни-окупанта називали Сергія Коровченка людиною Віктора Медведчука, який наразі підозрюється у держзраді. 

Поміж цього, в його біографії є період співпраці зі скандально відомим Андрієм Портновим – у 2006-2010 роках, коли той був народним депутатом від “БЮТ”, Коровченко працював його помічником. Нагадаємо, Портнов був керівником Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Віктора Януковича та заступником голови його Адміністрації, і впродовж своєї політичної кар'єри неодноразово звинувачувався журналістами та політиками у проросійських поглядах.

Також ще декілька років тому ЗМІ називали Сергія Коровченка цивільним чоловіком Влади Молчанової – однієї з фінансових донорок столичного офісу партії “ВО “Батьківщина” та співвласниці девелоперської компанії “Stolitsa Group”. Нагадаємо, експерти та громадськість неодноразово звинувачували цього забудовника у порушеннях законодавства при будівництві житла в Києві. Крім того, Сергій Коровченко очевидно має близьких знайомих у владних колах столиці: його сестра Яна є дружиною депутата Київради від вищезгаданої партії Віталія Нестора. 

На потоці

Нагадаємо, що Андрій Гудзь очолює Департамент комунальної власності КМДА з 5 листопада 2014 року. За час роботи на цій посаді він неодноразово піддавався критиці з боку депутатів Київради, які, зокрема, звинувачували Гудзя в неефективній роботі та корупції.

Одна із таких історій дуже нагадує описану ситуацію з будівлею на вул. Івана Франка, 26, літ. Б. Мова йде про передачу в 2019 році будівлі кінотеатру “Київ” на вул. Великій Васильківській, 19 в оренду ТОВ “Сінема-Центр”, яка спочатку викликала значний суспільний резонанс, а потім також зацікавила правоохоронців. У ході розслідування слідчі Нацполіції встановили, що Департамент комунальної власності КМДА, ймовірно, незаконно призупинив нарахування орендної плати вказаній компанії, через що столичний бюджет недоотримав близько 22,3 млн гривень. Офіційною причиною для таких “пільг” стало те, що орендар начебто не міг використовувати будівлю через її неналежний стан, і вона потребує високовартісного ремонту. Хоча раніше депутати Київради заявляли, що цей об'єкт цілком придатний для використання і що чиновники не мають права надавати такі преференції.

Ще у жовтні 2021 року правоохоронці вручили підозри трьом фігурантам цього провадження – Андрію Гудзю, згаданому вище заступнику директору Департамента комвласності КМДА Олегу Шмуляру (у цій структурі працює з 2011 року) та керівнику КП “Київкінофільм” Денису Хомичу (підприємство-балансоутримувач будівлі кінотеатру). Їм офіційно інкримінували скоєння злочину, передбаченого вищезазначеною ч.2 ст. 367 КК України. Через два місяці, у грудні 2021 року, Нацполіція завершила досудове розслідування цього провадження і надала його фігурантам час на ознайомлення з матеріалами слідства – задля того, щоб в подальшому передати їх в суд для розгляду по суті. 

Проте, схоже, підозрювані не надто поспішали: станом на 5 травня 2022 року Андрій Гудзь ознайомився з 15-ма із 17 томів справи. Тому лише у червні 2022 року столична прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт по цьому провадженню.

Треба зазначити, що на час воєнного стану вся повнота влади в Києві належить Київській міській військовій адміністрації (КМВА), яку з початку березня 2022 року очолює генерал Микола Жирнов. В голови КМВА, з його слів, є два заступники, одним з яких є голова КМДА, мер Києва Віталій Кличко.

kievvlast.com.ua

Теги: Андрій Гудзь,Департамент комунальної власності КМДА,прокуратура, новини києва, КМДА, київрада, правоохоронці, підозра, нацполіція, кримінальне провадження, оренда, олег шмуляр, слідство, го, експертиза, договір оренди, олександр харченко, андрій гудзь, шевченківський районний суд, департамент комунальної власності, зловживання службовим становищем, орендна плата, оренда комунального майна, службова недбалість, арешт майна, сергій коровченко, олег піднебенний, антон канторіз, володимир саранчук, асоціація національно-патріотичного виховання дітей та підлітків, го асоціація національно-патріотичного виховання дітей та підлітків, анпвдп, го анпвдп, оренда комунальних приміщень, нежитлові приміщення,Олег Шмуляр