Ажіотаж та черги у банки за виплатами міжнародних організацій – це обман пенсіонерів

Ажіотаж та черги у банки за виплатами міжнародних організацій – це обман пенсіонерів
314260 ПЕРЕГЛЯДІВ
Інформація про виплату українським громадянам, зокрема, пенсіонерам щомісячної допомоги у розмірі 2200 грн. (сумарно 6600 грн.) від міжнародних організацій є відвертою маніпуляцією банківських установ.
 

Насправді, банки зараз взагалі не виплачують таких допомог, а лише заповнюють та надсилають реєстраційні форми, тобто заявки на отримання допомоги до Міністерства соціальної політики через платформу «Є-допомога».

Далі Міністерство соціальної політики має верифікувати та перевірити такі дані заявників і передати їх міжнародним організаціям для прийняття рішення – надати чи не надати конкретній особі таку допомогу.

Хоча заповнити заявку на допомогу може самостійно будь-хто, не відвідуючи особисто банк.

Нюанс цієї форми – необхідність обов’язкового вказання номеру IBAN (International Bank Account Number) – міжнародного номеру банківського рахунку заявника, який отримується при відкритті такого рахунку.

Саме тому, пенсіонери йдуть до банків, щоб отримати інформацію про реквізити свого IBAN або відкрити новий банківський рахунок.

Окремі банки під таким приводом суттєво збільшують кількість клієнтів, пропонують внести на картку символічну суму (50-100 грн.) та встановлюють кредитні ліміти, щоб люди користувались їхніми послугами.

Хто ж ці міжнародні організації? Це Місія Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, Товариство Червоного Хреста України, ЮНІСЕФ, Всесвітньої продовольчої програми ООН, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Вони підписали із міністерством меморандуми, згідно яких висловили готовність здійснювати грошові виплати. Сам по собі меморандум – це декларація про наміри, яка не є документом обов’язкової юридичної сили.

Чи всі отримають грошові виплати від міжнародних організацій? Звичайно, що не всі. Впершу чергу йдеться про внутрішньо переміщених осіб, про людей, які евакуюються із населених пунктів із районів проведення воєнних дій чи осіб, які проживають у деокупованих населених пунктах.

І в останню чергу, незахищеним верствам населення, наприклад, особам з інвалідністю, пенсіонерам, одиноким матерям або батькам, багатодітним сім’ям, отримувачам допомоги малозабезпечених сімей.

Яким чином, за якою процедурою і критеріями, в які строки будуть ухвалюватись рішення про виплату грошових допомог цими міжнародними організаціями– невідомо, це виключний розсуд і рішення тієї чи іншої міжнародної організації.

Чи всі охочі зможуть отримати таку грошову виплату? Звичайно, що ні. Лиші ті, хто на думку міжнародної організації буде підпадати під категорію «вразливості».

Тому черги у банки і штучний ажіотаж із виплатами грошових коштів від міжнародних організацій – це більше маркетинговий хід банківських установ у просуванні своїх послуг.

Адвокат Ярослав Жукровський

Теги: Адвокат Ярослав Жукровський,Інформація про виплату українським громадянам,Ажіотаж та черги у банки за виплатами,Міністерство соціальної політики