Кримінальне оцифровування: продовжується слідство щодо бюджетних розпилів у київському БТІ

Кримінальне оцифровування: продовжується слідство щодо бюджетних розпилів у київському БТІ
301884 ПЕРЕГЛЯДІВ

Служба безпеки України (СБУ) спільно з Шевченківською окружною прокуратурою продовжують слідство за фактом можливого розкрадання коштів при проведенні робіт зі створення електронної бази даних технічної документації на столичні об'єкти нерухомості. Правоохоронці попередньо встановили, що посадовці КП “Київське міське бюро технічної інвентаризації” (“КМ БТІ”) спільно з ПП “Лабораторія інформаційних технологій” могли привласнити близько 10-12 млн гривень. За даними слідства, це стало можливим завдяки ймовірним завищенню кошторисів на реалізацію цього проєкту і виведенню бюджетних коштів на рахунки фірм з ознаками фіктивності. В рамках відповідного кримінального провадження підозри від правоохоронців уже отримали один із заступників начальника КП та керівник підприємства-підрядника – їм загрожує до 5 та до 12 років позбавлення волі відповідно.

Як стало відомо, правоохоронці продовжують слідство за фактами можливих бюджетних зловживань з боку посадових осіб КП “КМ БТІ” та його підрядників. 

Так, ще 8 липня 2022 року Шевченківський районний суд Києва застосував у відношенні директора ПП “Лабораторія інформаційних технологій” (підприємство, яке займалося оцифровуванням документів для КП “КМ БТІ”) запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання на термін до 4 вересня 2022 року. Протягом цього часу керівник підприємства не має права відлучатися за межі Києва без дозволу правоохоронців або суду, прибувати до слідчих за кожною вимогою і т.д. Вказана особа офіційно підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 – привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою (санкції цієї статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна); 
  • ч. 2 ст. 366 – службове підроблення, якщо вони спричинили тяжкі наслідки (санкції статті – до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років).

Свою підозру директор ПП “Лабораторія інформаційних технологій” отримав у рамках кримінального провадження №12021100100002052, яке було відкрито Шевченківською окружної прокуратурою Києва 27 травня 2021 року. Коли саме йому було вручено підозру, в судових ухвалах по цьому провадження не уточнюється. Примітно, що на початку слідства правоохоронці інкримінували можливим фігурантам цієї справи вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України (привласнення та розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб). Але надалі, як вказано вище, дії можливих порушників було перекваліфіковано.

За даними правоохоронців, у період 2018-2021 років посадові особи КП “КМ БТІ”, за попередньою змовою із службовими особами, керівниками та кінцевими бенефіціарами ПП “Лабораторія інформаційних технологій” та інших підприємств, вчинили розтрату та привласнення бюджетних коштів, що призначались для закупівлі послуг з обробки даних. Слідчі Нацполіції вважають, що це було зроблено шляхом незаконного перерахування коштів на рахунки т.зв. “ризикових суб'єктів господарювання”.

Як повідомляється в судових ухвалах в рамках зазначеного провадження, у період з 28 листопада 2017 року по 17 березня 2021 року між КП “КМ БТІ” та ПП “Лабораторія інформаційних технологій” було укладено чотири договори підряду на створення електронної бази даних технічної документації на об'єкти нерухомого майна (розшивання, сканування та зшивання інвентаризаційних справ БТІ, індексація та оцифрування документів тощо). Цими угодами було передбачено, що загальна вартість робіт має скласти 75,1 млн гривен.

Згідно з договорами, ПП “Лабораторія інформаційних технологій” мало виконувати усі роботи безпосередньо у приміщеннях КП “КМ БТІ”  на вул. Трьохсвятительська, 4-В. При цьому, вказане ПП мало право використовувати субпядрядників лише в рамках одного договору (від 21 квітня 2020 року), і лише за письмової згоди БТІ. Проте, як з'ясували правоохоронці, у період 2019-2020 років ПП “Лабораторія інформаційних технологій” перераховуло 12,9 млн гривень за виконання робіт по договорам з КП “КМ БТІ” на рахунки чотирьох компаній, які мають ознаки фіктивності – ТОВ “Стантул”ТОВ “Софткорт”ТОВ “Тілафон” і ТОВ “Донторгюа”. На думку слідства, такі дії мають ознаки легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Скріншот судової ухвали в рамках кримінального провадження

Так, за даними слідчих, майже всі вказані компанії були створені у кінці 2019 року – на початку 2020 року, а їхня господарська діяльність не пов'язана із наданням послуг з обробки даних (оцифровування документів або суміжна діяльність). Крім того, як з'ясували правоохоронці, реєстраційні дії по даним компаніям та усі зміни до їхніх статутних документів здійснювались одним і тим же приватним нотаріусом. Цей же нотаріус посвідчувала довіреності керівників зазначених субєктів господарювання, у відповідності до яких одне коло осіб було уповноважене на представництво інтересів цих компаній. Тобто, слідчі, ймовірно, натякають на те, що вказані чотири компанії пов'язані між собою та з ПП “Лабораторія інформаційних технологій”.

26 жовтня 2021 року офіційний сайт СБУ повідомив, що внаслідок вказаних вище дій місцевий бюджет Києва втратив близько 12 млн гривень (ця сума схожа на суму коштів, переведених “фіктивним” компаніям. – КВ). Цей факт, за даними правоохоронців, підтверджували “записи “чорної бухгалтерії”.

Також в СБУ звернули увагу на те, що кошторис послуг, які надавалися КП “КМ БТІ”, було складено з урахуванням завідомо завищених показників.

За даними правоохоронців, до скоєння цих злочинів можуть бути причетними посадові особи Департаменту комунальної власності Київської міськдержадміністрації (КМДА) – структури, у підпорядкуванні якої знаходиться КП “КМ БТІ”. 18 червня 2022 року СБУ повідомила що збитки столичного бюджету внаслідок незаконних дій при оцифровці технічної документації об’єктів нерухомості дорівнюють 10 млн гривень. 

Чому інформація стосовно розміру можливих втрат дещо відрізняється, наразі невідомо. Цілком можливо, сума збитків була уточнена за результатами судово-економічної експертизи, адже в публікації СБУ від 18 червня 2022 року повідомляється, що втрати встановлені саме за результатами такого дослідження.

Зазначимо, у другій публікації СБУ повідомляється, що підозру в рамках даного провадження також отримав заступник начальника КП "КМ БТІ". В матеріалі не вказано, хто саме з двох заступників опинився в епіцентрі уваги правоохоронців та що йому інкримінується. Проте, ймовірно, мова йде про Олену Донець (вона підписувала як мінімум 3 з 4 угод з ПП "Лабораторія інформаційних технологій"). Схоже, вона підозрюється в скоєнні правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 367 КК України, адже саме ця стаття згадується в публікації СБУ. Санкції цієї статті – до 5 років позбавлення волі.

Примітно, що керівництво ПП “Лабораторія інформаційних технологій” намагалося в судовому порядку добитися спростування інформації, яку СБУ оприлюднила у своїй публікації від 26 жовтня 2021 року. У підприємстві вказували на те, що вона є недостовірною, і за своїм змістом порочить честь, гідність та ділову репутацію “Лабораторії інформаційних технологій”. Також керівництво цього ПП заявило, що ця інформація принижує статус підприємства в очах суспільства, партнерів та клієнтів, а також дискредитує ведення його господарської діяльності. Проте, 22 лютого 2022 року Господарський суд Кива відмовив компанії у задоволенні відповідного позову до СБУ. Наймовірніше, це рішення суду вступило в силу, адже в держреєстрі судових рішень немає інформації щодо оскарження вказаним підприємством такого вердикту служителів Феміди в апеляційній інстанції.

Зазначимо, позиція столичної влади стосовно можливих зловживань при реалізації проєкту з оцифровування документів БТІ була і залишається однозначною. Чиновники не визнають факти порушень та продовжують отримувати фінансування на ці роботи.

Так, 1 листопада 2021 року КМДА заперечила звинувачення, які СБУ оприлюднила у згаданій публікації від 26 жовтня. Чиновники вказали на те, що вказані роботи проводилися відповідно до законодавства України, на них було отримано всі погодження, а Департамент комунальної власності КМДА і зовсім не причетний до цієї історії – мовляв, замовником у тендерах на оцифрування виступало КП “КМ БТІ”. 

Через півтора місяця, 16 грудня, Київрада рішенням №4032/4073 затвердила міську цільову програму "Управління об'єктами комунальної власності територіальної громади Києва на 2022-2024 роки", у відповідності до якої КП “КМ БТІ” отримало можливість в 2022 році освоїти ще 40,5 млн гривень на продовження створення електронної бази даних технічної документації на об'єкти нерухомого майна. При цьому, під час пленарного засідання, на якому розглядалося це питання, депутат Максим Нефьодов (фракція “Голос”) висловив сумніви щодо адекватності витрат на оцифровування документів. Він звернув увагу на те, що українські банки, які також вносять дані щодо своїх клієнтів до баз, роблять це за набагато менші гроші за більш серйозних вимог до збереження інформації. Проте, такі аргументи не переконали більшість депутатського корпусу столичної міськради.

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ПП “Лабораторія інформаційних технологій” було зареєстроване в січні 2005 року. Керівником, засновником та кінцевим бенефіціаром підприємства вказано мешканця Києва Юрія Цирульнєва (на колажі в центрі). Очевидно, саме він отримав підозру від правоохоронців: на посаді керівника цього ПП він перебуває з 2014 року, а офіційним власником став у 20015 році.

Юрій Цирульнєв є генеральним директором “Digital Docs” – групи компаній, які займаються оцифровкою документів, архівною експертизою та іншими роботами. На офіційному сайті “Digital Docs” повідомляється, що клієнтами їхніх компаній є чимало бюджетних структур, у тому числі – КМДА, Національна академія наук України, Державна науково-технічна бібліотека України тощо.

Обов'язки начальника КП “КМ БТІ” з 13 лютого 2017 виконує Надія Ященко (на колажі ліворуч). Підприємство підпорядковане Департаменту комунальної власності КМДА, який з 5 листопада 2014 року очолює Андрій Гудзь (на колажі праворуч).

kievvlast.com.ua

Теги: Київське міське бюро технічної інвентаризації,КМ БТІ,Digital Docs,Юрій Цирульнєв,Надія Ященко,Андрій Гудзь,КМДА,Департамент комунальної власності КМДА,Лабораторія інформаційних технологій