“Туалетна схема”: Верховний Суд може позбавити Київраду одного із механізмів дерибану землі

“Туалетна схема”: Верховний Суд може позбавити Київраду одного із механізмів дерибану землі
281557 ПЕРЕГЛЯДІВ

Найближчим часом Велика Палата Верховного Суду може поставити “крапку” в резонансній справі щодо відведення Київрадою ділянки площею 0,529 га на вул. Бродівській, 81-п (Голосіївський район) в оренду ТОВ "Енерджі-ВМ". В рамках даного провадження столична прокуратура намагається довести, що столична влада незаконно проігнорувала необхідність проведення земельного аукціону та наділила орендаря значно більшою ділянкою, ніж йому було необхідно для обслуговування розміщеної на цій локації споруди площею 12,9 кв.м. На думку окремих депутатів Київради, своїм вердиктом судді можуть сформувати прецедент. Якщо служителі Феміди дослухаються до аргументів правоохоронців, міська влада може позбутися одного з механізмів дерибану комунальної землі, який експерти називають “туалетною схемою” та функціонування якого позбавляє столичний бюджет надходжень коштів.

Як стало відомо, 20 липня 2022 року має відбутися засідання Великої Палати Верховного Суду України у справі №910/5201/19.

В рамках даного провадження прокуратура Києва добивається від служителів Феміди визнання незаконним та скасування рішення столичної міськради №1136/5200 від 5 липня 2018 року. Згідно з цим рішенням Київрада передала ТОВ "Енерджі-ВМ" земельну ділянку площею 0,529 га на вул. Бродівській, 81-п (кадастровий номер -  8000000000:90:439:0019) в оренду на 25 років для будівництва, експлуатації та обслуговування СТО з об`єктами дорожнього сервісу. Відповідачем у цій справі є Київрада.

Заплановане судове засідання супроводжується значним суспільним резонансом. Громадські діячі та депутати різних рівнів вказують на те, що рішення служителів Феміди по цій справі може мати вирішальне значення для процесів відведення столичною владою земельних ділянок в оренду тим чи іншим особам.

“У даному випадку розглядатиметься правомірність однієї із “туалетних” схем. Нагадаю, це коли під обслуговування “халабуди” дають велику земельну ділянку. Такі схеми спричиняють великі втрати для бюджету міста (мова йде про передачу ділянок без проведення аукціонів, через що бюджет недоотримує кошти). Ну тобто залазять в кишеню кожного киянина і киянки. Більшість депутатів Київради вважає голосування за такі схемачі цілком собі нормальним. Прокуратура Києва не згодна і просить суд розірвати договір оренди. Подібних кейсів у Києві десятки. Схема дуже типова і поширена. Нещодавно Київрада підіграла по ній на вулиці Вершигори, рік тому – на вулиці Гетьмана. Я впевнена, ця практика буде продовжуватися. Але рішення, які ухвалює Велика Палата, працюють майже як прецедентне право. Тобто, якщо зараз суд стане на бік громади міста, то інші такі випадки приречені на справедливість”, – написала у своєму Телеграм-каналі депутатка Київради Ксенія Семенова (фракція “Слуга народу”). 

Судова cуперечка

Згідно зі згаданим рішенням №1136/5200 від 5 липня 2018 року, підставою для землевідводу став той факт, що ТОВ "Енерджі-ВМ" з червня 2015 року є власником розміщеної на цій ділянці нежитлової споруди площею лише 12,9 кв.м.

При голосуванні за відповідний проєкт рішення в сесійній залі Київради більшість столичних депутатів не мали запитань стосовно того, про яку саме будівлю йде мова та яким чином вказана компанія планує використовувати комунальну землю. Під час пленарного засідання, на якому розглядався цей документ, лише депутат Вадим Васильчук (у минулому VIII скликанні Київради був членом фракції “Самопоміч” та депутатської групи “Київська команда”, у поточній IX каденції – член фракції “Голос”) спробував встановити обставини даного землевідводу. Проте, його питання з цього приводу залишились без відповіді, і за затвердження цього проєкту рішення без обговорення проголосували 63 депутати столичної міськради.

Надалі цим землевідводом зацікавились у столичний прокуратурі. У квітні 2019 року правоохоронці звернулися до Господарського суду Києва зі вказаним вище позовом про скасування рішення №1136/5200. У якості аргументів для задоволення своїх вимог прокурори вказували декілька чинників.

Так, на думку правоохоронців, ділянка на вул. Бродівській, 81-п мала бути передана в оренду лише через аукціон, адже раніше ця земля не мала користувачів – зокрема, наголошувалося на тому, що попередній власник вищезгаданої споруди (фізична особа, особисті дані якої в матеріалах справи не вказані.) не оформлював на неї право оренди. Тобто, мова йшла про ймовірне порушення столичною владою принципів конкурентних засад при здійсненні землевідводів. 

Також прокурори у своєму позові висловили переконання, що у даному випадку має місце “перевищення площі земельної ділянки над площею нерухомого майна, на якій воно знаходиться у 410 разів”. Тобто, правоохоронці натякали на те, що півгектара землі занадто багато для обслуговування споруди площею “три на чотири”. Крім того, серед іншого, правоохоронці вказали на те, що проєкт землеустрою, який Київрада затвердила при передачі вказаної ділянки в оренду ТОВ "Енерджі-ВМ", не містить даних стосовно “площі наданої земельної ділянки, яка має визначатись з урахуванням державних будівельних та санітарних норм”.

12 грудня 2019 року столичний господарський суд відмовив прокуратурі Києва у задоволенні її позову. Не погоджуючись з таким судовим рішенням, правоохоронці звернулися з апеляційною скаргою до Північного апеляційного господарського суду.  23 березня 2021 року цей суд задовольнив скаргу прокуратури, скасувавши рішення суду першої інстанції та постановивши задовольнити позов правоохоронців. Надалі ТОВ "Енерджі-ВМ" підготувало касаційну скаргу, і 15 вересня 2021 року Велика Палата Верховного Суду прийняла її до свого провадження. 

Примітно, що, станом на березень 2021 року, договір оренди вказаної ділянки між Київрадою і ТОВ "Енерджі-ВМ" укладено не було. Чи вирішено це питання наразі, встановити проблематично – на час воєнного стану доступ до кадастрової карти для громадськості закрито.

“Регулярний схематоз”

Як неодноразово повідомляла , столична влада регулярно здійснює землевідводи під обслуговування майна, яке з'являється на комунальних ділянках за невідомих чи явно сумнівних обставин та площа якого і близько “не дотягує” до площі переданої в оренду землі.

Наприклад, 23 червня 2022 року Київрада передала ділянку на вул. Петра Вершигори 2А/2 (Райдужний масив, Дніпровський район) площею 0,46 га в оренду ТОВ “Еталон-2021” – про цю землю згадувала Ксенія Семенова у своєму дописі. Таким чином вказана компанія (входить до орбіти власника мережі автозаправок “БРСМ–Нафта” Андрія Біби) зможе побудувати на цій ділянці “об’єкти інженерної та транспортної інфраструктури”. 

Юристи і журналісти відразу же назвали даний землевідвід незаконним і припустили, що його було здійснено з корупційних мотивів вищого керівництва столиці. На їхню думку, вказану ділянку треба було передати в оренду лише через аукціон, а дивна споруда площею 121 кв.м., яка знаходиться на ній і яка послугувала підставою для землевідводу, очевидно була побудована та легалізована без дозвільних документів. Цілком можливо, що вже найближчим часом законність таких дій Київради доведеться встановлювати правоохоронним органам та суддям.

Схожі ситуації спостерігаються і при поновленні міською владою Києва договорів оренди комунальної землі. 

Так, на початку 2021 року КМДА мала намір "вигнати" ТОВ “Яхт-клуб “Локомотив” (на той час компанією володіли люди із оточення експрем'єр-міністра Миколи Азарова) з ділянки площею 1,04 га на Парковій дорозі, 20 (Труханів острів). Офіційною підставою для цього було те, що орендар не використовував землю за цільовим призначенням – у підготовленому КМДА проєкті рішення наголошувалося, що на ній немає майна, яке компанії необхідно обслуговувати та експлуатувати згідно з договором оренди. Втім, через півроку на вказаній ділянці дивним чином "спливла" побудована кілька десятиліть тому човнова станція, у зв'язку з чим ТОВ "Яхт-клуб "Локомотив" попрохало столичну владу поновити орендну угоду на термін 10 років. У КМДА та Київраді заплющили очі на такі відверті маніпуляції, і вже 7 жовтня 2021 року було прийняте вигідне орендарю рішення.

Хто в головних ролях

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “Енерджі-ВМ” було зареєстроване у січні 2015 року. Керівником цієї компанії вказано Ігоря Грецького, засновником та кінцевим бенефіціаром – мешканця міста Львів Назара Гуменюка.

Зазначимо, Назар Гуменюк у 2009-2013 роках був офіційним керівником ПП “Діоленд” (нині діяльність цього підприємства офіційно припинена), яке система Youcontrol відносила до сфери впливу “Української інвестиційної групи” (“УІГ”). До складу цієї групи наразі входить більше сотні компаній, зайнятих у сфері паливно-енергетичного комплексу, хлібобулочної промисловості, девелопменту тощо. Серед головних активів “УІГ” – мережа заправних комплексів “ОККО” та концерн “Хлібпром” (один із найбільших виробників хліба в Україні). Ключова особа даної групи – бізнесмен Василь Антонов. У 2021 році він зайняв 27 місце у переліку найбагатших українців за версією “Форбс” зі статками 385 млн доларів.

Примітно також, що до 2018 року одним із засновників ТОВ “Енерджі-ВМ” було вказане ТОВ “Укрленддевелопмент”. Власником останньої компанії є івано-франківський бізнесмен Віктор Вінтоняк, якого ЗМІ неодноразово називали партнером згаданого вище Василя Антонова.

Нагадаємо, Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич (на колажі), який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

Треба зазначити, що на час воєнного стану вся повнота влади в Києві належить Київській міській військовій адміністрації (КМВА), яку з початку березня 2022 року очолює генерал Микола Жирнов. В голови КМВА є два заступники, одним з яких є голова КМДА, мер Києва Віталій Кличко.

kievvlast.com.ua

Теги: ТОВ Енерджі-ВМ,Вадим Васильчук,КМДА ,Департамент земельних ресурсів КМДА,Назар Гуменюк,Укрленддевелопмент,Київрада,Петро Оленич