Ефективність чи перерозподіл потоків: КМДА пропонує об'єднати “Київзеленбуд” і “Київміськрозвиток”

Ефективність чи перерозподіл потоків: КМДА пропонує об'єднати “Київзеленбуд” і “Київміськрозвиток”
308454 ПЕРЕГЛЯДІВ

Найближчим часом Київрада може об'єднати КП “Київський центр розвитку міського середовища” (“Київміськрозвиток”) з КО “Київзеленбуд”. Відповідний проєкт рішення на розгляд депутатів подала Київська міськдержадміністрація (КМДА). Необхідність такої реорганізації чиновники пояснюють тим, що “Київміськрозвиток” має невеликі доходи, і значна їхня частина витрачається на утримання керівництва цього підприємства. При цьому, в КМДА “тактовно” ігнорують проблему багатомільйонних порушень, які в роботі цього КП нещодавно знайшли аудитори: як мінімум 8,5 млн гривен “Київміськрозвиток” переплатив за роботи по облаштуванню лише двох столичних парків у 2018-2020 роках. Чи буде доцільним таке “схрещення” комунальних структур – велике питання. “Київзеленбуд”, на який буде покладено виконання нових проєктів, також по праву вважається одним із найбільш скандальних розпорядників бюджетних коштів столиці.

Як стало відомо, 1 липня 2022 року в Київраді було зареєстровано проєкт рішення “Про реорганізацію КП “Київміськрозвиток” шляхом приєднання до КО “Київзеленбуд” (№08/231-827/ПР).

Суб'єктами подачі даного документу виступили заступник голови КМДА Петро Пантелеєв і Управління екології та природних ресурсів КМДА.

У проєкті рішення вказано, що, у випадку його затвердження, міський голова Києва Віталій Кличко має  утворити комісію з реорганізації, затвердити передавальний акт КП “Київміськрозвиток” і затвердити нову редакцію статуту КО “Київзеленбуд”. Документом передбачено, що в результаті “злиття” цих двох комунальних структур КО “Київзеленбуд” буде правонаступником усього майна, всіх прав та обов'язків КП “Київміськрозвиток”. Терміни виконання зазначених вище заходів у проєкті рішення не вказано.

Як повідомляється в пояснювальній записці до проєкту рішення, КП “Київміськрозвиток” у останні роки “показує негативну динаміку та є збитковим підприємством”. 

Так, впродовж 2019-2021 років чистий дохід цього КП склав 8,1 млн гривень. При цьому, тільки на утримання керівництва цього підприємства – директора і головного бухгалтера – за останні три роки було витрачено 2,6 млн гривень або 32% від отриманих доходів. Крім того, як повідомляється в документі, згідно зі своїм статутом, КП “Київміськрозвиток” фактично виконує ті ж задачі, що й КО “Київзеленбуд”: виконання функцій замовника проектування будівництва, реконструкції, ремонту та утримання елементів благоустрою, інженерних мереж, а також будівель, споруд та малих архітектурних форм на території парків, скверів та міських територій тощо.

В КМДА стверджують, що реорганізація КП “Київміськрозвиток” дозволить:

  • підвищити ефективність його діяльності;
  • забезпечити дієвий контроль за ефективністю використання коштів, що належать територіальній громаді Києва;
  • забезпечити економію коштів шляхом зменшення керівного складу підприємства та направити їх на підвищення середньої заробітної плати працівникам;
  • упорядкувати кількість комунальних підприємств;
  • підвищити ефективність використання комунальних активів.

Перед тим, як даний проєкт рішення буде винесено на затвердження Київради, його повинні розглянути дві постійні комісії – з питань власності та з питань екологічної політики. Дата найближчого пленарного засідання столичної міськради наразі невідома – керівництво Києва не публікує відповідні анонси у зв'язку з воєнним станом, не здійснює відеотрансляцію таких засідань тощо.

Фінансові порушення “Київміськрозвитку”

Як з'ясувала KВ, протягом липня-грудня 2020 року Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА проводив аудит щодо оцінки діяльності КП “Кивїміськрозвиток” упродовж 2018-2020 років. В рамках аудиту “ревізори” проаналізували ступінь виконання та досягнення цим підприємством своїх цілей, завдань, планів і вимог, управління активами та джерелами їх формування. За результатами перевірки було складено аудиторський звіт №070-5-13/46 від 29 грудня 2021 року.

У документі повідомляється, що впродовж трьох років керівництво КП “Київміськрозвиток” допустило порушень на загальну суму більш ніж 12,7 млн гривень, з яких порушення з втратами – 9,45 млн гривень, порушення з ризиками втрат – 2,98 млн гривень, порушення без ризику втрат – 330,3 тис. гривень.

Переважну більшість втрат керівництво вказаного КП допустило при реконструкції та благоустрою ландшафтного парку у Солом’янському районі та будівництві парку культури і відпочинку “Парк Почайна” в Оболонському районі в 2018-2020 роках. За даними аудиторів КМДА, внаслідок завищення обсягів та вартості робіт на реалізації цих проєктів міський бюджет Києва втратив 8,5 млн гривен. 

При цьому, аудитори КМДА у своїх висновках вказали, що вони не змогли провести аналогічні перевірки ще по 8 об'єктах, замовником реконструкції та благоустрою яких виступало КП “Київміськрозвиток”, адже підприємство не надало повні комплекти документів по цим проєктам (зокрема – проєктно-кошторисну документацію). Серед таких – “реконструкція парку “Кіото” в Деснянському районі”, “реконструкція парку “Юність” в Святошинському районі” тощо.

Також в аудиторському звіті повідомляється, що КП “Київміськрозвиток” з 2018 року неефективно використало кошти столичного бюджету в сумі 2,26 млн гривень на проведенні робіт з благоустрою та берегоукріплення набережної Лівобережжя. Мова йде про те, що після розробки проєктно-кошторисної документації цих робіт підприємство більше нічого не зробило, а реалізація цього проєкту була фактично зупинена.

Крім того, аудитори КМДА мають претензії до кадрової політики КП “Київміськрозвиток” і зарплат його працівників. 

Так, “ревізори” встановили, що це підприємство, не перебуваючи в статусі наукової установи, виплачувало своїм працівникам посадові оклади із застосуванням “зарплатних” коефіцієнтів співвідношення для науково-дослідних організацій. Це, зокрема, призвело до того, що в 2018 році працівникам КП “Київміськрозвиток” із бюджету Києва було виплачено "зайві” 426,7 тис. гривень. 

Також аудитори КМДА звернули увагу на те, що в 2019-2020 роках 5 із 6 працівників цього підприємства займали керівні посади – директор, заступник директора, заступник директора з фінансових питань, заступник директора з організаційно-правових питань та помічник керівника. При цьому, наприклад, протягом вказаного періода в “штаті” даного КП навіть не було посади інженерів з проєктно-кошторисної роботи, а роботи, які вони мали б виконувати, “Київміськрозвиток” замовляв у сторонніх осіб на підставі цивільно-правових договорів.

“Зазначені вище порушення та недоліки засвідчили, що наявний на КП “Київміськрозвиток” рівень контролю не забезпечує в повній мірі раціонального та ефективного управління коштами міського бюджету і потребує вдосконалення та ефективних рішень управлінського характеру”, – зазначили аудитори в своєму звіті, можливо, натякаючи на необхідність ліквідації цього підприємства. 

За результатами аудиту “ревізори” надали керівництву КП “Київміськрозвиток” 8 рекомендацій про усунення виявлених недоліків та порушень. Втім, станом на сьогоднішній день жодна з таких рекомендацій підприємством не була врахована.

Скандальний дует

Як неодноразово повідомляла KВ, КП “Київміськрозвиток” за свою коротку історію (підприємство було створено лише в 2015 році) запам'яталося столичній громадськості різноманітними скандалами з корупційним підтекстом та серйозними організаційними проблемами.

Так, у 2019 році Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА встановив, що протягом листопада 2016 року – липня 2018 року КП “Київміськрозвиток” при проведенні робіт реконструкції парку “Кіото” втратило 11,43 млн гривень, які підприємству були виділені зі столичного бюджету. У цей же період реалізацією цього проєкту активно цікавилися правоохоронні органи: слідчі Нацполіції розслідували факти можливого виведення передбачених на виконання цих робіт коштів у сумі близько 50 млн гривень у тіньовий сектор економіки.

При цьому, керівництво КП “Київміськрозвиток” очевидно не справлялося з реалізацією покладених на нього задач. 

Наприклад, реконструкція Солом'янського ландшафтного парку почалася лише у другій половині 2020 року – незважаючи на те, що рішення про проведення цих робіт було прийнято столичною владою ще в 2004 році, сам проєкт реконструкції готувався з 2016 року, був затверджений в 2019 році та після цього корегувався

Не менше питань викликало і будівництво парку “Почайна”, яке КП “Київміськрозвиток” розпочало в 2020 році. Для прикладу, на момент укладення договору підряду на будівництво 1-ого пускового комплексу цього проєкту підприємство навіть не оформило землю, на якій має бути створено вказаний рекреаційний обєкт: на той час вона не була закріплена за підприємством і не значилась в Держземкадастрі як зелена зона, що цілком може свідчити про перспективи її часткової забудови. 

При цьому, наразі залишається питанням, чи покращиться ефективність використання бюджетних коштів при проведенні робіт у парках і скверах, адже діяльність КО “Кивїзеленбуд”, яке може стати єдиним замовником таких проєктів, також не відрізняється прозорістю та стовідсотковою законністю. 

Так, правоохоронці неодноразово розслідували факти можливих бюджетних розпилів, до яких можуть бути причетними керівники вказаного КО – слідчі звертали увагу на роботи з розчищення та благоустрою озера у парку Відрадний та озер у парку “Нивки”, на капітальний ремонт парку “Партизанська слава”, реконструкцію парку “Наталка” і т.д. 

Крім того, правоохоронці припускають, що група осіб, до якої входять у т.ч. колишні посадовці “Київзеленбуду”, могла в 2016-2018 роках привласнити понад 115 млн гривень під час проведення цим КО закупівель спецтехніки. За даними слідства, бюджетні кошти, можливо, привласнювалися шляхом сумнівного подорожчання техніки вже після укладання договорів на її постачання, а надалі фігуранти даної справи вкладали ці фінансові ресурси у будівництво житла в Італії. Втім, станом на сьогоднішній день ніхто з чинних чи колишніх “керівних кадрів” КО “Київзеленбуд” не отримав обвинувального вироку.

Нагадаємо, КП “Київміськрозвиток” з 28 березня 2021 року тимчасово керує Вадим Зелений (на колажі ліворуч). Його попередниками на цій посаді були Денис Півнєв (з 29 березня 2016 року по 15 липня 2018 року), Станіслав Дьомін (з 10 серпня 2018 року до 16 липня 2019 року) та Наталія Гричина (з 17 липня 2019 року і до призначення Зеленого).

КО “Київзеленбуд” з 16 липня 2019 року керує Олексій Король (до 10 грудня 2020 року він був виконувачем обов'язків генерального директора, а з 11 грудня 2020 року призначений гендиректором, на колажі праворуч). Раніше, з 13 липня 2016 року до 27 квітня 2018 року “Київзеленбудом” керував Михайло Наконечний (депутат Київради нинішнього IX скликання, позафракційний), а з 27 квітня 2018 року до 2 липня 2019 року в.о. гендиректора цього КО була Наталія Бєлоусова.

Обидві комунальні структури в своїй діяльності підпорядковані Управлінню екології та природних ресурсів КМДА, яким з 11 січня 2021 року керує Олександр Возний. З 26 липня 2018 року по 21 травня 2020 року це управління очолював Андрій Мальований (з травня 2020 року керує Державною екологічною інспекцією України). 

Сферу екології столиці вже не перший рік контролює згаданий вище заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Треба зазначити, що на час воєнного стану вся повнота влади в Києві належить Київській міській військовій адміністрації (КМВА), яку з початку березня 2022 року очолює генерал Микола Жирнов. В голови КМВА є два заступники, одним з яких є голова КМДА, мер Києва Віталій Кличко.

kievvlast.com.ua

Теги: Київзеленбуд,Київський центр розвитку міського середовища,Київміськрозвиток,КМДА ,Департамент земельних ресурсів КМДА,Олексій Король,Олександр Возний,Андрій Мальований