Житомирська обласна рада повертається в часи Януковича

Житомирська обласна рада повертається в часи Януковича
47348 ПЕРЕГЛЯДІВ

Не пройшло трьох тижнів після попередньої сесії обласної ради, як Житомирська обласна рада почала готуватися до наступної. 

І підготувала ряд важливих питань. Одне з перших – зміна регламенту самої обласної ради. І зміни певне дуже важливі, адже подання в.о. голові Володимиру Ширмі про ці зміни підписали голови трьох абсолютно різних фракцій депутатів: і Диняк (від партії «Наш край») і слуга народу Олександр Ющенко, і навіть Олександр Рабінович («Європейська Солідарність»). Що ж викликало таку небувалу єдність і тягу до спільної праці? Певне надзвичайна оптимізація ради у воєнний час. Адже нас всіх закликають бути єдиними і працювати разом. Отже, які основні зміни пропонуються таким потужнім тріо?

Житомирська обласна рада повертається в часи Януковича

Одним з перших кидається в очі пропозиція вносити проекти рішень за 5 днів до відкриття сесії обласної ради. Так було при Партії регіонів до 2014 року. Потім після революції гідності цей термін став 20, пізніше 10 календарних днів. Звісно порівнювати не можна, адже там написано: «У виключних випадках, пов’язаних із необхідністю забезпечення вирішення невідкладних питань життєзабезпечення жителів області, …..».

Але які саме випадки є виключними? Які питання є невідкладними? Що саме мається на увазі під «забезпеченням життєзабезпечення»? На жаль, цього не пояснили. Так, новий час вимагає швидких рішень. Але треба пам’ятати і про ризик таких швидших рішень, особливо коли їх не встигають нормально обговорити. Або суспільство, ЗМІ не встигає про них дізнатися. Цим же пунктом змін ст. 15 у депутатів можуть забрати можливість вносити питання до порядку сесії у будь-який час. Чим так завинили депутати, що в них забирають досить важливу можливість запитувати щось суспільно важливе чи значиме? Ми цього не знаємо.

Житомирська обласна рада повертається в часи Януковича

Але одним із найцікавіших, на нашу думку, пунктів змін є виключення положення про обов’язковість надання всім депутатам проектів рішень разом з усіма додатками. Як правило, весь зміст рішення САМЕ В ДОДАТКАХ. Бо в проекті тільки назва, яка дуже часто навіть не відображає суть питання. І в додатках розписується мета, обґрунтування і суть рішення, яке пропонується прийняти. Але навіщо то депутатам? Навіщо читати ті додатки, якщо можна голосувати просто за назву? Наприклад, «оптимізація майна підприємства», «розвиток сільського господарства» чи «бюджет області». І все. Як саме оптимізовувати і покращувати, чи що саме в тому бюджеті то ж така дрібниця, про яку депутатам і "напрягатися" не варто?

Житомирська обласна рада повертається в часи Януковича

Прибирається і візування проектів рішень адміністрацією. Ця норма практикувалась до 2014 за часи Партії регіонів, коли депутати обласної ради голосували всерівно за що та потім адміністрація вносила правки в проекти рішень після сесії. Тобто проект рішення ухвалили, а зміст можна дописати і потім?

Прибрали і відповідальність за внесений проект рішення.

Прибрали візування проектів рішень юридичним управлінням обласної ради. Тепер не треба висновки юристів, відповідальних/фахових управлінь і відомств. Тоді навіщо вони взагалі, якщо їх думка і знання не використовується при оцінці рішень. І націкавіше: хто ж розробляє і подає настільки якісні проекти, що не потребують оцінки будь-якого фахівця? Цікаво? І нам також. Адже настільки фахові люди могли б замінити цілий штат будь-якої ОДА! Ми ж би могли досвід передавати в інші області, як економити фонд заробітної плати і при цьому приймати суперякісні рішення! Це ж який рівень! Заздри, Ілон Маск, тут найкрутіші фахівці.

Прибрали пункт, який з’явився після Революції Гідності, щоб на кожному проєкті рішення, який розміщується на офіційному вебсайті обласної ради, зазначається інформація про розробника проєкту рішення (назва установи, підприємства, організації, прізвище, ім’я та по батькові відповідальної за підготовку проєкту рішення особи, її посада, контактний телефон), дата розміщення даного проєкту рішення на офіційному вебсайті обласної ради. І дійсно. Навіщо нам знати, хто це пропонує.

Прибрали вимогу порівняльної таблиці (така як розміщена вище), щоб розуміли депутати та громадськість, які саме вносяться зміни до діючих рішень. Так занадто просто. Одразу видно, що змінюється. А ми не шукаємо легких шляхів. І взагалі навіщо такі спрощення, адже в нас самі круті фахівці, які не потребують ні додатків з поясненням, ні консультацій фахових відділів. І кілька днів на розгляд більш ніж достатньо!

Топ змін. Не потребує коментування.

Житомирська обласна рада повертається в часи Януковича

То на кого покладається? Відсутнє положення? Чи відсутня відповідальність? Чи відповідальність не за автором? А тоді за ким? Будем сподіватися, що відповідь є. В додатках.

Ну і про оприлюднення проектів рішень на сайті.

Житомирська обласна рада повертається в часи Януковича

Ну і звичайно щодо вищих органів. Була президія обласної ради, а стає Погоджувальна рада Житомирської обласної ради VІІІ скликання, що є дорадчим органом для розгляду та узгодження питань щодо проєктів рішень Житомирської обласної ради, що вносяться на її розгляд, інших питань, які стосуються організації роботи обласної ради та її виконавчого апарату. І тут саме цікаве.

Житомирська обласна рада повертається в часи Януковича

Була рада обласна, а стала погоджувальна. З обласною адміністрацією. Чи навіщо тоді включати всі її верхівку? Чи філіал? Підлегла структура? Почекаємо сесії і побачимо. Але сподіваємося, що депутати обласної ради, що є представниками своїх регіонів, своїх людей. Що є поважними і поважаємими людьми і не дозволять із собою таке зробити. Із собою, своїми обов’язками, самоповагою і обласною радою як органом. І її майном і регламентом діяльності.

Джерело

Теги: часи Януковича,Янукович, Виктор Янукович,Виктор Янукович Википедия,Янукович Википедия,Житомирська обласна рада ,Житомир, Житомирська область,Україна,Житомирської обласної ради VІІІ скликання,ОДА,Революція, Революція Гідності,Володимир Ширма,Ширма,Володимир Ширма Вікіпедія,Ширма Вікіпедія,Віктор Янукович,Віктор Янукович Вікіпедія,Янукович Вікіпедія,Диняк,Диняк Вікіпедія,Олександр Ющенко, Олександр Рабінович,Ющенко, Рабінович,Олександр Ющенко Вікіпедія, Олександр Рабінович Вікіпедія,Ющенко Вікіпедія, Рабінович Вікіпедія,ЄС,Європейська Солідарність,Наш край,партія Наш край,Партія регіонів
Автор: wikibazacom