“Віджим” їдальні “Київводоканалу”: Київрада збирається віддати одеському забудовнику скандальну ділянку на Водогоні

“Віджим” їдальні “Київводоканалу”: Київрада збирається віддати одеському забудовнику скандальну ділянку на Водогоні
281849 ПЕРЕГЛЯДІВ

Київрада може найближчим часом передати ділянку на вул. Дніпроводській, 8-А (Оболонський район, селище Водогін) в оренду ТОВ “Форест Буд”. Компанія, якою володіє власник одеської будівельної компанії “Гефест” Пантеліс Бумбурас (на колажі праворуч), має намір отримати цю землю для експлуатації та обслуговування житлового будинку, який наразі там начебто знаходиться. Цілком можливо, що даним землевідводом можуть закікавитись правоохоронні органи, адже ще в 2018 році Генеральна прокуратура України (ГПУ) відкрила кримінальне провадження за фактами махінацій навколо згаданої будівлі. Наразі відомо, що вказана споруда насправді є нежилою і, ймовірно, була незаконно “віджата” у АТ “Київводоканал”. При цьому, єдиною компенсацією, яку міська влада вимагатиме від потенційного орендаря, може стати необхідність заплатити до столичного бюджету кошти за користування землею без оформлення відповідних угод.

Як стало відомо KВ, найближчим часом Київрада збирається погодити передачу ділянки на на вул. Дніпроводській, 8-А в оренду ТОВ “Форест Буд”.

Відповідний проєкт рішення №08/231-652/ПР від 20 травня 2022 року комісія Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин підтримала під час засідання, яке відбулося 25 травня 2022 року. Про це редакції повідомили джерела в депутатському корпусі столичної міськради.

Суб'єктами подачі вказаного проєкту рішення виступили заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) з питань здійснення самоврядних повноважень Петро Оленич (на колажі ліворуч) та Департамент земельних ресурсів КМДА.

Згідно з документом, наразі вказана ділянка (кадастровий номер 8000000000:78:311:0003) не має землекористувача. Її площа складає 0,58 га, цільове призначення – “для експлуатації та обслуговування житлового будинку”, термін оренди цієї землі має скласти 10 років. 

У проєкті рішення вказано, що дана ділянка забудована квартирним житловим будинком площею 717,8 кв.м., який з 18 вересня 2016 року належить ТОВ “Форест Буд”. При цьому, згідно з документом, вказана компанія має сплатити безпідставно збережені кошти за користування земельною ділянкою з моменту набуття права власності на розташовані на ній об'єкти нерухомого майна. Тобто, ТОВ “Форест Буд” нібитокомпенсує міському бюджету кошти за використання землі без оформлення права оренди на неї. Про яку суму наразі йде мова, у проєкті рішення не уточнюється.

Відзначимо, один із членів комісії Київради з питань з питань архітектури, містобудування та земельних відносин на умовах анонімності повідомив KВ, що зазначений вище пункт є досить сумнівним з точки зору законодавства. За словами депутата, Земельним кодексом України передбачено, що орендарі комунальних ділянок мають сплачувати кошти за оренду до місцевого бюджету лише після укладення договорів оренди. У зв'язку з цим, у випадку, якщо такий пункт буде підтримано Київрадою при голосуванні за це питання на пленарному засіданні, ТОВ “Форест Буд”, цілком ймовірно, без особливих проблем зможе оскаржити його в судовому порядку.

У проєкті рішення повідомляється, що вказана ділянка не входить до зеленої зони та, згідно з Генеральним планом Києва, за функціональним призначенням відноситься до території багатоповерхової житлової забудови. Але також уточнюється, що для цієї ділянки відсутній Детальний план території (ДПТ), який би уточнював її функціональне призначення та вид використання.

Скандальна будівля

Правоохоронці зацікавилися тим, як ТОВ “Форест Буд” отримало у власність вищезгадану будівлю, чотири роки тому. Відповідне кримінальне провадження під №12018000000000420 було відкрито ГПУ 11 липня 2018 року. Тоді охоронці закону припускали, що фігуранти справи вчинили правопорушення, передбачені відразу декількома статтями кримінального кодексу, у тому числі – підробка документів (ч.3 ст. 358 Кримінального кодексу (КК) України) та зловживання владою або службовим становищем (ч.2 ст. 364 КК України).

У процесі розслідування прокурори попередньо встановили, що в період 2016-2017 років службові особи Головного управління Держгеодастру у місті Києві спільно зі службовими особами Департаменту містобудування та архітектури КМДА та працівниками ТОВ “Форест Буд”  на підставі підроблених документів неправомірно перевели приміщення їдальні за адресою на вул. Дніпроводська, 8-А, яка на той час належала ПАТ “АК Київводоканал”, із нежитлового фонду в житловий фонд. 

За даними правоохоронців, після цього, 6 вересня 2016 року, приватний нотаріус Марина Єгорова внесла до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно зміни, відповідно до яких на вказаній земельній ділянці розташована не їдальня на 108 місць, а індивідуальний житловий будинок. Вже 19 вересня 2016 року приміщення їдальні було внесено до статутного капіталу ТОВ “Форест буд” і в той же день за цією компанією було зареєстровано право власності на вказану будівлю. За інформацією ГПУ, в подальшому, 6 липня 2017 року, приватний нотаріус Костянтин Некрилов вніс до держреєстру речових прав зміни, відповідно до яких на зазначеній ділянці розташований вже не “індивідуальний”, а “квартирний” житловий будинок. 23 липня 2018 року, вже під час слідства, правоохоронці провели огляд цього “будинку” та встановили, що насправді це – нежитловий об'єкт, який не пристосований для проживання у ньому людей. У зв'язку з цими фактами прокурори припустили, що фігуранти даного провадження мають намір присвоїти земельну ділянку, на якій розташована скандальна будівля.

Відзначимо, на даний момент у відкритому доступі відсутня інформація щодо того, чи розслідується вказане провадження станом на сьогоднішній день. Остання судова ухвала по цій справі датована 5 січня 2021 року, і відповідно до неї термін розслідування провадження було продовжено до 11 січня 2022 року.

Дійові особи

За даними аналітичної системи Youcontrol, київське ТОВ “Форест Буд” було засноване в серпні 2016 року. Кінцевими бенефіціарами компанії є мешканець Києва Костянтин Локарев (також є керівником та засновником вказаного ТОВ) і громадянин Греції Пантеліс Бумбурас (зареєстроване місце проживання – смт Антонівка Херсонської територіальної громади Херсонської області). Примітно, що останній з'явився у переліку бенефіціарів на початку 2022 року, а до цього з моменту заснування даної компанії ще одним її співвласником був мешканець Маріуполя Стефан Балабанов.

Згаданий вище Пантеліс Бумбурас є засновником та президентом одеської будівельної компанії “Гефест”. У портфелі цього забудовника – більш ніж півтора десятка житлових комплексів та апарт-готелів на території Одеси. Також він є почесним консулом Греції в Криму та Херсоні.

Посаду директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА з 1 листопада 2016 року обіймає Олександр Свистунов. Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

Комісію Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин з 8 грудня 2020 року очолює депутат від фракції “УДАР”, директор КП “Інженерний центр” Михайло Терентьєв. До складу цього органу входять 24 народних обранці.

Треба зазначити, що на час воєнного стану вся повнота влади в Києві належить Київській міській військовій адміністрації (КМВА), яку з початку березня 2022 року очолює генерал Микола Жирнов. В голови КМВА є два заступники, одним з яких є голова КМДА, мер Києва Віталій Кличко.

КиївВлада

Теги: Київрада,Форест Буд,КМДА,Пантеліс Бумбурас,Костянтин Локарев,Стефан Балабанов,Валентина Пелих,Олександр Свистунов,Департамент земельних ресурсів КМДА,Київводоканал,Гефест