Шукають "російський слід": стратегічне підприємство на Київщині хочуть привласнити під час війни?

Шукають "російський слід": стратегічне підприємство на Київщині хочуть привласнити під час війни?
296119 ПЕРЕГЛЯДІВ

Понад 5 млрд грн прибутків і жодної гривні податку: найбільший в Україні картонно-паперовий комбінат в Обухові підозрюють в ухиленні від оподаткування. І все б нічого, але буквально 24 травня Асоціація платників податків України випустила презентацію: згідно з нею, Обухівський комбінат – серед трьої найбільш сумлінних підприємств Київщини. Тож чим насправді комбінат зацікавив правоохоронців? Та до чого тут "російський слід"? З'ясовував журналіст Денис Гойко.

Фінансова директорка ТОВ ККПК Ніна Колодій продемонструвала знімальній групі "СтопКору" платіжні доручення про сплату податку на прибуток за попередній рік. У сумі за 9 місяців 2021 року це – понад 73 млн гривень. А загальна сума податків склала у 2021-му майже мільярд гривень.

Цікаво й те, що міжнародна аудиторська компанія, яка щорічно проводить перевірку підприємства, не виявила жодних порушень у звіті за 2021 рік, зазначає журналіст. 

Але, якщо з податками все чисто, чому ж на Обухівському комбінаті проводили обшуки? І що ще закидають бюджетоутворюючому підприємству? Виявляється, окрім потенційної несплати податків, які насправді все таки сплатили, правоохоронці знайшли сліди ймовірної співпрацї з Білоруссю та рф у 2021 році.

ККПК у трійці найбільш сумлінних платників податків Київщини

Як таке теоретично могло статися? У компанії "АгроБізнесТрейд" з Республіки Білорусь, Обухівський комбінат, за твердженням слідчих, купував макулатуру начебто за завищеними цінами. 

"Потужності української целюлозно-паперової галузі з переробки макулатури складають майже 1000 тисяч тонн на рік. При цьому Україна внутрішнім збором забезпечеє лише 600 тисяч тонн на рік. Тобто, макулатури просто не вистачає", – пояснює журналіст.

Ба більше, частка придбаної в Білорусі макулатури становила не більше 2,5%.

Своєю чергою, в Архангельскому ЦБК підприємство закуповувало целюлозу. Слідство переконане, що купувати дану продукцію нібито можливо й в Україні. Однак фахівці це твердження спростовують.

Олександр Биковець

"Целюлоза в Україні не виробляється, при чому дуже-дуже давно. Вона виробляється там де багато хвойних лісів: в росії, в країнах Скандинавії, в Латинській Америці, зокрема Бразилії", – зазначає директор із закупівель ККПК Олександр Биковець.

На підприємстві також повідомили, що у 2021 році було законтрактовано поставки на наступний рік. І як виявилося, українці товар отримали, а от росіяни оплату – ні. І ця сума – в рази більша, ніж начебто розтрата коштів, яку закидає слідство.

stopcor.org

Теги: Олександр Биковець,ККПК ,ТОВ ККПК,Ніна Колодій,Обухівський комбінат,податки,АгроБізнесТрейд