Столичні чиновники можуть “кинути” ошуканих інвесторів ЖК “Aston Park”

Столичні чиновники можуть “кинути” ошуканих інвесторів ЖК “Aston Park”
323735 ПЕРЕГЛЯДІВ

Київрада може вже 9 травня погодити передачу земельної ділянки на вул. Солом'янській, 17-А в оренду ТОВ "Марго" для добудови ЖК "Aston Park" (будівництво було розпочато іншим забудовником у 2007 році та заморожено у 2008 році). Передати землю новому забудовнику, схоже, планують без вирішення проблем інвесторів, які раніше оплатили, але не отримали квартири в цьому ЖК. Представники останніх кажуть, що ТОВ "Марго" не хоче їм нічого гарантувати, а на Хрещатику, 36, попри гучні обіцянки, так і не спромоглися вирішити цю проблему. Таку ситуацію в т.ч. пов'язують з корупційними мотивами окремих депутатів Київради, серед яких – голова земельно-містобудівної комісії Михайло Терентьєв (фракція “УДАР”, на колажі праворуч).

9 червня 2022 року Київрада може розглянути у другому читанні проєкт рішення про передачу земельної ділянки по вул. Солом'янській, 17-А (Солом'янський район Києва) в оренду ТОВ "Марго" (№08/231-2937/ПР від 5 серпня 2021 року). Про це редакції повідомив Всеволод Кліщ – інвестор недобудованого ЖК “Aston Park”, який розташований на вказаній землі.

Нагадаємо, ТОВ “Марго” мріє отримати вищезазначену ділянку площею 0,4647 га в оренду на 5 років. Дана земля може бути використана для будівництва житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями адміністративно-соціального призначення та підземним паркінгом з благоустроєм прилеглої території (кадастровий номер – 8000000000:72:0186:0065). У проєкті рішення Київради уточнюється, що вказаний землевідвід необхідний для того, щоб ТОВ “Марго” завершило будівництво недобудованого житлового будинку готовністю 9,5%, який належить цій компанії (згаданий вище ЖК “Aston Park”, до якого вказана компанія юридично не має відношення, про що мова буде йти нижче. – ). 

Київрада вже неодноразово розглядала вказане питання. Так, 23 вересня 2021 року депутати не підтримали цей проєкт рішення через скандальний бекграунд недобудованого ЖК та невдоволення інвесторів даного комплексу, перед якими попередній забудовник ділянки не виконав свої зобов'язання.

Незабаром Київська міськдержадміністрація (КМДА) в особі заступника її очільника Петра Оленича (на колажі ліворуч) і Департаменту земельних ресурсів знову запропонувала столичний міськраді затвердити зазначений документ. Як наслідок – 7 жовтня 2021 року депутати прийняли його в першому читанні та пообіцяли “більш комплексно пропрацювати цей землевідвід”, створивши спеціальну робочу групу “на базі” комісії Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин. Цей орган повинен був усунути протиріччя між інвесторами ЖК “Aston Park” та потенційним орендарем/новим забудовником.

За словами Всеволода Кліща, незважаючи на всі обіцянки, діяльність вказаної робочої групи не виправдала сподівань інвесторів, яких наразі нараховується 5 родин (насправді їх більше, але свої претензії висунули далеко не всі. – ). 

Так, адвокатка ТОВ “Марго” – жінка на імя Роза – ще на старті роботи зазначеного органу заявляла про те, що компанія не визнає інвесторів та вимагала, щоб останні довели сплату коштів за квадратні метри в недобудованому будинку. Коли інвестори зробили це, почалися певні “торги”. Спочатку ТОВ “Марго” пропонувало інвесторам, що надасть їм у майбутньому ЖК половину із оплачених людьми “квадратних метрів”. Потім компанія повідомила, що може надати інвесторам по 30 кв.м. у цьому будинку з можливістю придбати більші квартири за умови сплати 1 тис. доларів за кожен квадратний метр. Кінцева пропозиція ТОВ “Марго” була більш щедрою: інвесторам запропонували по 80 кв.м. у цьому ж будинку. Люди погодились. Але коли інвестори повідомили ТОВ “Марго”, що хочуть підписати хоча б якийсь документ, котрий буде засвідчувати зобов'язання нового забудовника перед ними, у компанії відмовилися. 

Всеволод Кліщ вказує на те, що допомогти інвесторам намагалися депутати Вадим Васильчук (фракція “Голос”) та Леонід Ємець (фракція “Євросолідарність”). Вони запропонували наступний механізм: Київрада має надати ділянку в оренду на термін 3 місяці, впродовж цього часу ТОВ “Марго” має укласти з інвесторами договори обміну їхніх цінних паперів (колишній забудовник продавав квартири за процедурою реалізації цінних паперів. – ) на майнові права в цьому об'єкті будівництва, і якщо це буде зроблено, Департамент земельних ресурсів КМДА має право продовжити оренду на 5 років. Проте, земельно-містобудівна комісія Київради не підтримала відповідну правку до проєкту рішення.

Натомість, за пропозицією секретаря Київради Володимира Бондаренка, вказана комісія знайшла свій “шлях” вирішення проблемного питання – до проєкту рішення було включено пункт, згідно з яким впродовж місяця після передачі ділянки в оренду “майнові питання інвесторів мають бути вирішені на договірних засадах”. На думку Всеволода Кліща, у такому формулюванні криється небезпека, адже воно не надто конкретне і не фіксує конкретну процедуру компенсації.

Всеволод Кліщ припускає, що у даній ситуації деякими депутатами Київради рухає корупційний мотив. Серед таких народних обранців, на думку інвестора, може бути і голова комісії Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин Михайло Терентьєв. Наразі громадськість очікує, яким буде кінцевий вердикт міської влади, і вже відштовхуючись від нього, інвестори будуть планувати свої наступні кроки для вирішення своїх проблем.

“Це був такий фарс – зробити вигляд, що щось відбувається. Терентьєв і публічно, і кулуарно декларував, що поки не буде вирішено питання з інвесторами, цей проєкт рішення на сесію не піде. Таке враження, що Терентьєв – найголовніший у цій справі. І до речі, він напряму спілкується з власниками ТОВ “Марго”, хоча депутати неодноразово задавали питання, чому вони (власники. – ) не відвідують засідання. Терентьєв нас вмовляв, крутив “різні конструкції”. Але ми і так зменшили свої вимоги більше ніж на половину. Мені здавалося, що війна змінила майже все. Але ці люди, я не можу підібрати слів щодо них, намагаються реалізувати корупційні схеми. Серед нас, інвесторів, є жінки, які вимушені були тікати від війни за кордон. Серед нас є інвестор, який просидів декілька тижнів у Бучі під час окупації. З якої позиції нам треба донести цю інформацію? Як ще донести, що не можна думати лише про корупційні доходи?”, – розповів Всеволод Кліщ.

Будівництво ЖК “Aston Park” розпочалося у 2007 році. Даний комплекс повинен був складатися з одного 25-поверхового будинку. Замовником цього будівництва виступало ВАТ "АК "Київреконструкція", а його "партнером" в рамках даного проєкту, на підставі договору про спільну діяльність, було ТОВ "Марго Інвестбуд". Протягом року житло в комплексі, що на той час будувався, придбали близько трьох десятків сімей. Втім, у 2008 році роботи були заморожені (нібито через брак коштів), у 2009 році у ВАТ “АК “Київреконструкція” закінчився термін оренди землі, а у 2011 році право власності на недобудований будинок через рішення суду отримало ТОВ “Марго”.

На думку деяких юристів, перехід права власності на об'єкт до нової юрособи був необхідний, серед іншого, щоб усунути від справ інвесторів будівництва (людей, які купили, але так і не отримали квартири). Ще з 2015 року Нацполіція розслідує кримінальне провадження за фактом можливого шахрайського заволодіння грошима інвесторів цього ЖК – на момент початку слідства йшлося про суму 12,6 млн. гривень.

За даними аналітичної системи Youcontrol, ВАТ “АК “Київреконструкція” (первісний замовник будівництва ЖК “Aston Park”, екс-орендар землі) було засновано у Києві у квітні 1995 року (з 26 липня 2017 року компанія офіційно перебуває у стані припинення у зв'язку з банкрутством). Останнім офіційним керівником компанії було зазначено Валерія Запорожця.

Система Youcontrol відносить ВАТ “АК “Київреконструкція” до групи родини Крючкових, яка об'єднує 105 компаній, зайнятих у сфері логістики, нерухомості та будівництва. Ключові особи даної групи – брати Дмитро (народний депутат V скликання від “Блоку Юлії Тимошенко” (“БЮТ”)) та Леонід (депутат Київради V скликання від “БЮТ”) Крючкові, а також дружина останнього Антоніна Сліпченко (нотаріуска, засновниця дитячої освітньої платформи “EDUKIDS”).

Столичне ТОВ "Марго Інвестбуд" ("партнер" замовника будівництва) було зареєстроване у січні 2003 року. На даний момент керівником даного ТОВ вказано Сергія Тарінського, засновником – компанію “Ленікс Сервісіз Лімітед” (Лондон, Великобританія), кінцевим бенефіціаром – мешканку міста Дніпро Ірину Расліну. 

Київське ТОВ "Марго" (власник недобудованого будинку ЖК "Aston Park", потенційний орендар ділянки) було засноване у вересні 2002 року. Керівником, засновником та кінцевим бенефіціаром цієї компанії є житель столиці України Олександр Калашніков.

Ця людина у 2016 році значилася підписантом ТОВ "Ірпінь-Будпроект-Плюс". На даний момент система Youcontrol відносить останнє ТОВ до групи "Драгон Капітал" – інвестиційної компанії, генеральним директором якої є громадянин Чехії Томаш Фіала, бізнес-партнер американського трейдера та інвестора Джорджа Сороса. До речі, у 2016-2017 роках одним із засновників ТОВ “Ірпінь-Будпроект-Плюс” була згадана вище компанія “Ленікс Сервісіз Лімітед”. Крім того, Олександр Калашніков наразі є одним із засновників громадської організації “Люстрація та чесність” – разом з нардепом VII скликання від “ВО “Свобода” Михайлом Блавацьким.

ТОВ "Марго Інвестбуд" та ТОВ "Марго" явно пов'язані між собою. Так, ТОВ "Марго" значиться засновником ще однієї компанії зі схожою назвою – ТОВ "Марго Плюс Інвестиції". Керівником останнього ТОВ є Олександр Бортняк, він же з 2014 року по 2019 рік був зазначений як керівник ТОВ “Марго Інвестбуд”. Олександр Бортняк свого часу працював помічником народного депутата V-VI скликань від Партії регіонів Олександра Касянюка (№215 у списку). Олександр Касянюк раніше керував міським осередком “Партії регіонів” у Донецьку та фракцією цієї політсили у Донецькій облраді.

Нагадаємо, Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував згаданий вище Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

Михайло Терентьєв від фракції "УДАР" очолює комісію Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин з 8 грудня 2020 року. 

Треба зазначити, що на час воєнного стану вся повнота влади в Києві належить Київській міській військовій адміністрації (КМВА), яку з початку березня 2022 року очолює генерал Микола Жирнов. В голови КМВА є два заступники, одним з яких є голова КМДА, мер Києва Віталій Кличко.

Іван Кулик

Теги: КМДА,Департамент земельних ресурсів КМДА,Михайло Терентьєв,Петро Оленич,Київська міськдержадміністрація,ТОВ Марго,Вадим Васильчук,Леонід Ємець,ЖК Aston Park,Марго Інвестбуд,Київреконструкція