З київської громади знов намагаються стягнути 671,5 млн. гривень за “примарну” реконструкцію Харківської площі

З київської громади знов намагаються стягнути 671,5 млн. гривень за “примарну” реконструкцію Харківської площі
279371 ПЕРЕГЛЯДІВ

В суді по другому колу починається розгляд справи про стягнення з бюджету Києва 24,46 млн доларів США (671,5 млн. гривень) на користь екс-інвестора реконструкції Харківської площі. Мова йде про ТОВ “Київ Термінал” (компанія відомого грузинсько-російського бізнесмена Тамаза Сомхішвілі), яке не встигло приступити до реконструкції: підписаний в 2007 році інвестдоговір було розірвано в 2013 році, але фірма начебто понесла значні збитки. Черговий раунд судових розглядів може бути поганим знаком для столичної громади: у “Київ терміналі” за невідомих обставин погодились зменшити розмір своїх претензій та не побоялись заплатити солідний судовий збір. На думку фахівців, це може свідчити про певні домовленості на “найвищому рівні”. При цьому, для громадськості можуть ускладнити участь у судовому процесі через воєнний стан.

Як стало відомо із даних аналітичної системи Youcontrol, на 21 червня 2022 року заплановане засідання Північного апеляційного господарського суду в рамках справи №910/17647/18.

Нагадаємо, позивачем у вказаному судовому провадженні виступає ТОВ “Київ Термінал”, відповідачами – Департамент економіки та інвестицій КМДА, безпосередньо сама КМДА і Київрада. В рамках цієї справи “Київ Термінал” намагається стягнути зі столичного бюджету збитки, які він нібито зазнав внаслідок розірвання у 2013 році інвестиційного договору на реконструкцію Харківської площі, укладеного зі столичною владою ще в 2007 році. Претензії даної компанії достатньо серйозні – вона має намір отримати 98,6 млн доларів (в цю суму увійшли заявлені позивачем прямі збитки на суму 24,46 млн доларів США та упущена вигода на суму 74,04 млн доларів США. – ). 

23 грудня 2019 року Господарський суд Києва частково задовольнив позов компанії, підтвердивши її вимоги на суму 24,4 млн доларів (прямі збитки без урахування упущеної вигоди. – ). 27 травня 2021 року, Північний апеляційний господарський суд Києва, за скаргою Департаменту економіки та інвестицій КМДА, скасував рішення суду першої інстанції та відмовив ТОВ “Київ Термінал” у задоволенні позову. Компанія натомість звернулася до Касаційного господарського суду з вимогою скасувати цю постанову апеляційного суду, а рішення суду першої інстанції залишити без змін. 13 жовтня 2021 року Касаційний господарський суд частково задовольнив відповідну скаргу, відправивши справу на новий перегляд в апеляційному суді.

 вирішила проаналізувати останні перипетії цього судового спору, адже він триває вже майже три роки і викликав значний суспільний резонанс.

Думка експерта

Столичний правозахисник та адвокат Олександр Дядюк (разом з громадськими активістами брав активну участь у захисті інтересів столичного бюджету в рамках даної справи.) вважає, що Касаційний господарський суд не мав підстав для задоволення скарги ТОВ “Київ Термінал”. На думку експерта, таке рішення може свідчити про певні “підкилимні домовленості”.

“На мою особисту думку [касаційний] суд був мотивованим. Але так як на засідання суду приходила громадськість, він побоявся відверто прийняти рішення на користь “хароших таваріщей” (“Київ Терміналу”.), тому прийняв “соломонове рішення” – “ні вашим, ні нашим”. Я не бачив підстав для цього – я вважав, що рішення апеляційного суду [від 27 травня 2021 року] цілком законне”, – розповів Олександр Дядюк. 

За його словами, з точки зору законодавства у ТОВ “Київ Термінал” не має шансів виграти апеляційну інстанцію. Проте, як вважає Олександр Дядюк, окремі нюанси цієї ситуації вказують на те, що компанія таки зможе добитися свого. Так, за словами правозахисника, “Київ Термінал” вже погодився зменшити суму свої претензій – наразі компанія бореться лише за 24,4 млн доларів та фактично відмовилась від компенсації упущеної вигоди. Крім того, Олександра Дядюка насторожує те, що компанія заплатила досить солідний касаційний збір перед засіданням 13 жовтня 2021 року – вочевидь, у “Київ Терміналі” впевнені в своїй перемозі. 

“На мою думку, підстав для задоволення апеляції немає. Але я боюсь, що зараз, під “шумок” військового часу, деякі люди можуть провернути все так, що потім не знайдеш крайнього. Мені здається, що у цій історії мова може йти про якісь “договірняки”, адже ніхто не став би викидати гроші на вітер. Треба розуміти, що судовий збір в касації дорівнює 2 млн гривень – вони (”Київ Термінал”.) не стали б платити його, якби хтось не дав їм якісь гарантії. На сьогодні мене ця ситуація лякає, честно кажучи”, – відзначив Олександр Дядюк.

Також адвокат нагадав, що міська влада, у випадку програшу в апеляційній інстанції, зможе оскаржити таке рішення в касації. Проте, чи принесуть такі дії позитивний для громади результат – велике питання. Крім того, Олександр Дядюк прогнозує, що громадськість не зможе потрапити до залів найближчих судових засідань, що також може вплинути на перебіг справи.

“Не факт, що у нас, громадськості, буде можливість потрапити на засідання 21 червня. Цілком можливо, що нам відмовлять у цьому пославшись на воєнний стан. Не секрет, що на сьогоднішній день пересічним громадянам не дозволяють відвідувати багато заходів та отримувати певні документи – начебто через війну в країні. Хоча я впевнений, що в даному випадку війна не може бути виправданням”, – наголосив Олександр Дядюк.

Історія примарного боргу

Як раніше повідомляла , 18 травня 2007 року між Головним управлінням економіки та інвестицій КМДА (зараз – Департамент економіки та інвестицій КМДА), ТОВ “Київ Термінал”, КК “Київавтодор” та КП “Київський метрополітен” було укладено договір №049-13/і/20 на комплексну реконструкцію Харківської площі з будівництвом транспортної розв'язки у різних рівнях Харківської площі у зв'язці зі станцією метрополітену, розміщенням автовокзалу, торгових комплексів та автостоянок.

Відповідно до умов угоди, реконструкція площі та будівництво зазначених об'єктів інвестування мали здійснюватися на землі в межах внутрішнього кільця транспортної розв'язки на Харківській площі та прилеглій до неї території, обмеженої вулицями Колекторна та Світла. Загальна орієнтовна площа вказаної ділянки становила 4,6 га. Цю землю, відповідно до інвестдоговору, Київрада мала передати ТОВ “Київ Термінал” в оренду на 25 років. Скільки коштів інвестор повинен був вкласти в ці роботи, у відкритих джерелах не повідомляється. Проте, у квітні 2007 року міська влада заявила про те, що орієнтовна вартість інвестиційного проекту складає 830 млн. гривень.

Отримати землю для реалізації свої намірів ТОВ “Київ Термінал” змогло не відразу. Київрада з різних причин не здійснила таке землевідведення, тому інвестору довелося впродовж 2008 року добиватися укладення договорів оренди ділянок площею 7,74 га (компанії "додали" землі, яка могла використовуватися для проїзду спецтехніки, складування будматеріалів тощо. – *КВ) через суд. Проте, вже у жовтні 2013 року Київрада розірвала відповідні орендні угоди з інвестором. Підставою для цього стала необхідність вилучення більшої частини орендованої компанією землі (площа – 5,18 га) для її подальшого “використання у суспільних потребах”. Під таким формулюванням малося на увазі, що столична влада вирішила здійснити реконструкцію Харківської площі самотужки і за кошти бюджету Києва.

5 грудня 2013 року між Департаментом економіки та інвестицій КМДА, ТОВ “Київ Термінал”, КК “Київавтодор” та КП “Київський метрополітен” було укладено угоду про розірвання інвестиційного договору №049-13/і/20 від 18 травня 2007 року. Якими були умови розірвання, у відкритих джерелах  знайти інформацію не вдалося. Проте вже через два тижні після цього, 19 грудня 2013 року, сторони уклали додаткову угоду до угоди про розірвання. І цей документ за своєю суттю визначив подальші взаємини між тепер уже екс-інвестором та столичною владою.

Справа в тому, що ця угода підтвердила, що інвестор поніс витрати на реалізацію інвестдоговору, і столична влада повинна їх відшкодувати. При цьому порядок, терміни та спосіб відшкодування збитків мали бути визначені сторонами шляхом укладання “спеціальної” угоди про врегулювання питань, пов'язаних із розірванням інвестиційного договору. Для укладання такої "угоди" інвестор повинен був попередньо надати Департаменту економіки та інвестицій КМДА висновок про вартість завданих збитків, підготовлених оцінювачем (“спеціальною” фірмою, яка займається фінансовою оцінкою)

12 грудня 2016 року ТОВ "Київ Термінал" отримало від оціночної компанії – ДП "Бейкер Тіллі Україна Консалтинг" – звіт про оцінку вартості збитків. Цей документ "підтвердив", що "нездійснена" реконструкція Харківської площі завдала інвестору прямих збитків у сумі 24,46 млн. доларів США. У свою чергу, втрачена вигода інвестора склала – 74,04 млн. доларів. 16 грудня 2016 року ТОВ “Київ Термінал” звернулося до Департаменту економіки та інвестицій КМДА з листом про укладення договору про врегулювання питань, пов'язаних із розірванням інвестдоговору. До цього листа було додано зазначений звіт про оцінку вартості збитків.

18 січня 2017 року Департамент економіки та інвестицій КМДА відмовив ТОВ “Київ Термінал” в укладанні угоди про врегулювання питань, пов'язаних із розірванням інвестдоговору. Підставою для цього стало кілька факторів, у тому числі зауваження чиновників до “цифр” у згаданому оціночному звіті. Натомість профільний департамент запропонував екс-інвестору провести зі столичною владою наради з питань розміру “збитків” та визначення механізму їх відшкодування.

Зрештою екс-інвестор та столична влада не змогли врегулювати питання компенсації “збитків” шляхом переговорів, у зв'язку з чим наприкінці 2018 року ТОВ “Київ Термінал” звернувся з позовом до Господарського суду Києва. Вказаний судовий спір триває, як бачимо, досі.

Хто претендує на компенсацію

За даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ “Київ Термінал” було зареєстровано в лютому 2006 року. Керівником компанії наразі зазначений Ігор Дмитрук. Засновником цього ТОВ виступає компанія "Тондан Інвестмент Лімітед" (Британські Віргінські острови). Кінцевим бенефіціаром ТОВ “Київ Термінал” є Тамаз Сомхішвілі.

Тамаз Сомхішвілі – відомий грузинський та російський бізнесмен. У 90-х роках він був генеральним директором російських компаній "Лукойл", "Лукойл Маркетс" та "Роснефтекспорт". Крім того, Сомхішвілі є засновником інвестиційної та девелоперської бізнес-групи "ТС Холдинг", яка об'єднує більше десятка грузинських компаній. У 2013 році він входив до списку найбагатших людей Грузії.

При цьому відомо, що з моменту реєстрації ТОВ “Київ Термінал” та до березня 2012 року серед засновників цієї фірми було зазначено одеське ТОВ “Міський центр стратегічних розробок”. У різні часи засновниками вищезгаданого ТОВ значилися брати Олександр та Юрій Бугеда, які, за даними ЗМІ, є бізнес-партнерами мера Одеси Геннадія Труханова. У 2007 році газета “Хрещатик” повідомляла, що “ТОВ “Київ Термінал” входило до групи будівельних компаній ТОВ “Інвестиційна група “Рост”.

Як раніше повідомляла , директором та співвласником цієї групи протягом тривалого часу був Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії “Довіряй справам” (політичної сили одеського градоначальника Геннадія Труханова).

Нагадаємо, Департамент економіки та інвестицій КМДА з 16 лютого 2018 року очолює Наталія Мельник (на колажі праворуч від Кличко). Роботу цього департаменту з 2017 року курує перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Треба зазначити, що на час воєнного стану вся повнота влади в Києві належить Київській міській військовій адміністрації (КМВА), яку з початку березня 2022 року очолює генерал Микола Жирнов. В голови КМВА є два заступники, одним з яких є голова КМДА, мер Києва Віталій Кличко.

  • ТОВ "Київ Термінал" (код ЄДРПОУ: 34188582)

kievvlast.com.ua

Теги: Київ Термінал,КМДА,Наталія Мельник,Микола Поворозник,Департамент економіки та інвестицій КМДА,Київрада,ТОВ Київ Термінал,Київавтодор,Київський метрополітен,Бейкер Тіллі Україна Консалтинг,Тамаз Сомхішвілі,Юрій Шумахер,харківська площа,Микола Жирнов