У Києві відновлено скандальне будівництво ЖК "Stanford", яке пов'язують з Ісаєнком із ОПЗЖ

У Києві відновлено скандальне будівництво ЖК "Stanford", яке пов'язують з Ісаєнком із ОПЗЖ
48204 ПЕРЕГЛЯДІВ
До забудови може бути причетний нардеп забороненої ОПЗЖ Дмитро Ісаєнко.

У Києві відновилися роботи на будівництві елітного ЖК "Stanford", до якого може бути причетний нардеп ліквідованої ОПЗЖ Дмитро Ісаєнко. Висотки зводяться на території підприємства оборонно-промислового комплексу "Радар".

Земельна ділянка розташована на елітному Печерську та перебуває у постійному користуванні заводу. У 2016 році із "Радаром" було укладено договір про пайову участь у капітальному будівництві ЖК. Коли розпочиналися роботи, цільовим призначенням землі було розміщення та експлуатація основних, підсобних і допоміжних будівель. Через порушення з боку девелопера було відкрито кримінальне провадження. Утім вже у квітні 2021 року забудовник через суд закрив питання з цільовим призначенням. Так само суд визнав забудовника правим у тяжбах з ДАБІ, та й майже у всіх інших справах. Так, на земельні ділянки неодноразово накладали арешт, але рішенням суду його скасовували. Про що раніше " target="_blank" rel="follow noopener">розповідала журналістка проєкту "Стоп корупції" Марія Гураль.

Утім, виграні забудовником суди не скасовують факт знищення приміщень, що належали "Радару". Дивним чином всі вони згоріли. Після чого їх було знесено та розпочато будівництво ЖК "Stanford".

Після надання історії розголосу, ситуація дещо змінилася.

Так, 5 липня 2021 року Київський апеляційний суд усе ж наклав арешт на земельну ділянку, яка по факту належить громаді міста Києва в особі Київської міської ради, перебуває у постійному користувнні ПАТ Київський завод "Радар", а фактично використовується ТОВ "Катерпіллер" ("Печерськбудінвест"). Досудове розслідування встановило, що службові особи "Радару" діяли у змові з посадовими особами "Укроборонпром" та ТОВ "Катерпіллер". З метою особистого збагачення було проведено низку дій, які призвели до руйнування виробничих комплексів заводу.

Також суд заборонив ведення підготовчих та будівельних робіт на земельній ділянці.

А вже 31 серпня в Київській міській прокуратурі повідомили про підозру одній з винних осіб, яку було оголошено в розшук. 

Втім, 21 квітня 2022 року активісти ВГО "Стоп корупції" зафіксували відновлення робіт на будівельному майданчику.

"Нами неодноразово фіксувалися випадки ведення такого будівництва. Особливу цинічність забудовника виказує пряма трансляція ведення будівництва вищевказаного об’єкта , яка розміщена на сайті ЖК "Stanford".

Ми щиро стурбовані вищевказаним, адже в період коли країна бореться з ворогом та всі сили правоохоронної системи віддані на документацію жахливих дій окупантів, у нас в країні продовжує діяти свій внутрішній ворог, а саме – недобрі на руку ділки, що працюють в обхід закону", – розповів правозахисник Роман Литвин.

Варто зазначити, що за даними журналістів 83% об'єктів заводу "Радар" здаються не за ринковими цінами. І якщо ціну за одні об'єкти суттєво занижують, то інші – перебудовують на елітний ЖК.

Угода з девелопером

Генпідрядник будівництва ЖК "Stanford" – "Бориспільміськбуд", який входить у групу компаній "Perfect group" (девелопер). Замовник – ТОВ "Катерпіллер", який 2016 року уклав із заводом "Радар" договір про пайову участь у капітальному будівництві ЖК.

За угодою завод мав отримати 1500 метрів квадратних. Загальна площа житлового комплексу – 128 000 метрів квадратних. Наскільки це вигідно заводу – взялося розслідувати НАБУ. Тож з 2017 року бюро розслідує кримінальне провадження. За версією слідства посадові особи "Радару" з метою одержання неправомірної вигоди більш ніж уп'ятеро занизили вартість ділянки, на якій здійснюється будівництво. Та не вказали про наявність на ній 9 приміщень вартістю понад 10 млн грн. У результаті – зменшення розміру пайового внеску заводу на понад 100 млн грн. Приміщення, які знаходилися на території заводу дивним чином згоріли. Залишки було знесено та розпочато будівництво ЖК.

Будівництов комплексу супроводжують ледь не десятки кримінальних проваджень. Примітно, що й сам завод "Радар" теж подав позов на розірвання договору. Але й тут є нюанс – у разі розірвання завод має компенсувати втрати забудовнику на суму у понад 70 млн грн.

Наразі оцінити на якому етапі перебувають кримінальні провадження неможливо через призупинку роботи державного реєстру судових рішень у зв'язку з війною з рф.

Бенефеціари будівництва

Засновниками ТОВ "Катерпіллер" є белізька компанія "Мерлін Девелопментс Інк" і ТОВ "Спецмехбуд 21". Кінцевими власниками "Катерпіллера" значаться Олег Тимошенко, Василь Шомонка. Керівник фірми – Андрій Клочко. Генпідрядником будівництва є ТОВ "Бориспільміськбуд", девелопером – ТОВ "Перфект Груп Інвест".

"Спецмехбуд 21", "Бориспільміськбуд" і "Перфект Груп Інвест" входять в групу компаній Perfect Group, яку пов'язують из нардепом ліквідованої партії ОПЗЖ Дмитром Ісаєнком.

Зокрема пан Дмитро у своїй декларації вказував дохід від інвестиційного фонду "Княгиня Ярославна" у розмірі 67 млн грн. У свою чергу це акціонерне товариство є засновником ТОВ "Перфект Груп Інвест". Сам Ісаєнко у коментарі журналістам свою причетність до девелопера спростовував. Щоправда у справах ЖК "Stanford" депутат був добре обізнаний.

"Всі документи оформлені. Там не було такої ситуації аби обєкт будувався без дозвільної документації чи дозволів на будівництво, жодного дня такого не було", – казав він.

Свою обізнаність нардеп пояснював роботою в секретаріаті Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Примітно, що Ісаєнко до 2015 року був заступником міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

У серпні 2020 року він став одним із ініціаторів подання до Конституційного Суду щодо відповідності Конституції низки положень антикорупційного законодавства. 28 жовтня КСУ оприлюднив скандальне рішення, згідно з яким скасовується відповідальність за недостовірне декларування та саме електронне декларування.

Через рішення КСУ всі справи щодо недостовірного декларування мали бути закриті.

Щоправда, варто відзначити, що 14 квітня Ісаєнко повідомив про вихід з фракції ОПЗЖ.

Якщо говорити про белізьку "Мерлін Девелопментс Інк" то кінцевими власниками є Дмитро Мармуляк з Кременчука і громадянин Індії Кумар Кульдіп.

Дмитро Мармуляк у 2013-2016 рр був директором ТОВ "Проффайненс Груп", якого надалі замінила, ставши і засновником фірми, Лариса Криворучко – це дружина Володимира Криворучка. Разом із нинішнім головою правління ПАТ "ХК "Київміськбуд" Ігорем Кушніром у 2010 році вони стали депутатами Кременчуцької міської ради від Партії регіонів. Саме у Кременчуці Кушнір вибудував свою кар’єру.

Відзначимо, що Мармуляк та індієць Кумар Кульдіп значаться також власниками кіпрської компанії "Асодрія Холдінгс Лтд", яка володіє українським ТОВ "Расмус". У 2013-2016 рр 50% частки у цьому підприємстві належало Вікторії Полухіній.

Щодо керівника заводу "Радар", то раніше він відмовився коментувати "СтопКору" ситуацію сказавши, що боїться за своє життя та потерпає від переслідувань.

Щоб отримати актуальні дані представники ВГО "Стоп корупції" звертаються з інформацінйми запитом до ТОВ "Катерпіллер" (Печерськбудінвест) та керівництва ПАТ Київський завод "Радар".

Також було надіслано письмове звернення з повідомленням про вищеявиявлені факти до керівників Офісу генпрокурора, СБУ, Міноборони та Кабміну.

 

Як повідомляв "СтопКор" раніше, перед початком війни забудовник ЖК "White Lines" фактично захопив бомбосховище. Туди не пускали активістів.

stopcor.org

Теги: незаконні забудови ,Київ ,забудовник,Забудова,ОПЗЖ ,Дмитро Ісаєнко,Ісаєнко,ЖК "Stanford",Stanford,Радар,Марія Гураль,Гураль, ТОВ "Катерпіллер" ,Печерськбудінвест,Катерпіллер,ПАТ Київський завод "Радар",Укроборонпром,РФ,НАБУ,ТОВ "Бориспільміськбуд",Бориспільміськбуд, Олег Тимошенко, Василь Шомонка, Тимошенко, Шомонка,Андрій Клочко,Клочко,ТОВ "Перфект Груп Інвест",Перфект Груп Інвест,КСУ,Дмитро Мармуляк,Мармуляк,Кумар Кульдіп,Кульдіп,Мерлін Девелопментс Інк, ПАТ "ХК "Київміськбуд" , Ігор Кушнір, Кушнір, ПАТ ХК Київміськбуд,Київміськбуд,ТОВ "Проффайненс Груп",Проффайненс Груп,Партія регіонів,ТОВ "Расмус",Расмус,СБУ,Міноборони ,Кабмін, Служба Безпеки України,Служба безпеки,Україна,ЖК "White Lines",White Lines,Perfect group
Автор: wikibazacom