Моменти Володимира Мороза

Моменти Володимира Мороза
48010 ПЕРЕГЛЯДІВ

Фракція ОПЗЖ у парламенті – це токсичний набір з проросійських меседжів, ностальгії по радянщині, українофобського світогляду та, звичайно, “професійних” кадрів, які з усіх сил намагаються слідувати курсу становлення України, як колонії “руського міра”.

І серед тих, хто активно просуває цю доктрину є персони, які не з чуток знають, що ж воно таке, той “руській мір”? І про його “переваги” і “братню любов” розповідають у стінах парламенту та в ефірах телеканалів. При цьому, чомусь забувають згадувати про жертв цієї самої “любові”, зруйновані міста та відтяту територію у суверенної держави. Але для них, схоже, це дрібниці.  

Цікаво, що на сьогодні, є серед нардепів від ОПЗЖ і ті, хто значну частину свого життя прожив на Донбасі. Непогано влаштувався за часів режиму Януковича, ще краще під час президентства Петра Порошенка, а нині з Донецької області переїхав до Києва, де знайшлося зручне місце під куполом Верховної Ради. І сьогоднішній наш матеріал саме про такого діяча.

Новий Мороз у Верховній Раді

Напевно, більшість українців при словосполученні “політик Мороз” одразу згадає сивочолого Сан Санича з його “Соціалістичною партією”. Але часи змінюються, а разом із ними змінюються і “Морози” в парламенті. Так, наприклад, на сьогодні у Верховній Раді, у складі фракції ОПЗЖ засідає депутат – Мороз Володимир Вікторович.


Мороз Володимир Вікторович

Саме той депутат, який на власні очі міг побачити усю “красу” “руського міра”, але чомусь вирішив стати народним обранцем від тієї партії, яка активно просуває його в Україні.

Героєм заголовків ЗМІ Володимир Вікторович стає нечасто. У нього в декларації немає мільйонних заощаджень, елітних автівок чи дороговартісної нерухомості у столиці. Проте, все ж, є кілька моментів, про які варто розповісти, щоб ближче познайомитися з персоною нардепа.

Читаючи біографію Віктора Мороза можна припустити, що його життєпис – це формула успіху звичайного курахівскього хлопця, який з вантажника паливно-транспортного цеху місцевої ГРЕС доріс до цілого народного депутата. І не тільки…

Історія Віктора Володимировича, власне, і розпочалася у Кураховому. Після роботи вантажником, на початку 90-х років він працював електрозварювальником на підприємстві під назвою ТЕС МПМ “Екологія”. Але згодом змінив роботу і став одразу заступником директора з постачання у АТЗТ “Донагросервіс”, яке, згідно з даними Мар’їнського трудового архіву було ліквідоване ще у 2003 році.  5 років працював заступником директора ТОВ “Променергобуд”.  Це якщо офіційно. Ось, що наприклад, писали журналісти з порталу “ОРД”:

“Если копнуть чуть глубже, то в 90-е его в родном Курахово пана Владимира знали больше по кличке Мобиль и считали членом банды рекетиров (хотя сам Мобиль, отмечают злые языки, не сидел).” 

Як би то не було, але у 2010 році Володимир Мороз перейшов на державну службу і став заступником міського голови з питань житлово-комунального господарства та благоустрою міста Курахівської міської ради. На той час мером міста був “регіонал” Сергій Сажко.


Сергій Сажко – мер Курахового 2010-2014

Той самий, якого у 2014 році викрали представники “Правого сектору”.  Причиною стала підозра Сергія Сажка в сепаратизмі. А саме “з’ясування фактів його можливої співпраці з терористами з ДНР”. Наводкою стали жителі Курахове, які стверджували, що Сажко надавав харчування блокпосту сепаратистів в Мар’їнці. Через день Сажка відпустили, про що заявив він сам. 

“У Правого сектора не мають до мене претензій. У мене – до них. Вони розібралися в ситуації і розуміють, що Курахове – українське місто”.

Це так, до слова. Інформація для роздумів, чиїм заступником був Володимир Мороз. Але про пана Сажка ми ще згадаємо. 

Проте, цей нюанс не завадив Володимиру Морозу у 2014 взагалі піти на підвищення й очолити Мар’їнську районну державну адміністрацію. І про цей момент хотілося б розповісти детальніше.

Для початку варто зазначити, що за повідомленням Донецької обласної організації партії “Європейська солідарність” Володимир Мороз, будучи головою Мар’їнської РДА, за сумісництвом очолював міську організацію «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Щоправда, фото не збереглися.

Далі – ще цікавіше. У 2016 році президент Петро Порошенко підписав Указ “Про утворення Мар’їнської цивільно-військової адміністрації”. І її головою став Володимир Мороз. Але, за кілька місяців головування у ВЦА депутати Мар’їнської районної ради висловили йому недовіру. Щоправда, це не завадило Володимиру Вікторовичу залишатися на посаді, навіть, вже за Зеленського, ще два місяці. Але і це, так, дитячі забавки.

Момент з копанками

Ще задовго до початку війни на Донбасі існував такий вид незаконно заробітку, як нелегальні копанки з видобутку вугілля. А з приходом до влади “сім’ї” цей бізнес намагався монополізувати Олександр Янукович. В 2014 році разом із батьком він виїхав з України проте, копанки залишилися і, схоже, не тільки на окупованих територіях.

Так, ще у 2015 році місцевий курахівський активіст Олексій Гармаш зацікавився питанням щодо роботи нелегального вугільного кар’єру неподалік села Іл’їнка, що біля Курахового.  Тривалий час чоловік отримував відписки, що розслідування триває.

І, невдовзі, правоохоронні органи і справді помітили нелегальний кар’єр. Так у серпні 2015 року СБУ провела операцію з ліквідації незаконного видобутку вугілля у промислових масштабах. Проте, за інформацією все того ж місцевого активіста, незаконний промисел невдовзі поновився. І вся конфіскована техніка повернулася на місце.

В свою чергу, місцеві депутати заявляли, що саме після призначення Володимира Мороза на посаду історія з нелегальним видобутком і розпочалася.

І за інформацією Олексія Гармаша, Володимир Мороз був далеко не першим, хто міг би отримувати якийсь зиск від нелегальної роботи кар’єру.

“Не думайте, что Мороз там главный, все курирует Артур Герасимов, а непосредственное руководство осуществляет его помощник Женя Татарчук. У них в материалах расследования якобы эта информация присутствует, но мне эти материалы не дают. Я сначала не поверил,стал искать общих знакомых и эта информация подтвердилась по двум каналам”, – розповідав він.

До слова, Артур Герасімов, колишній народний депутат від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», який мав досить тісні приятельські стосунки з бойовиком Ігорем Безлером. А у 2012 році балотувався до ВР, як кандидат від неформального об’єднання “Команда Сергія Шахова”.

Агітація Артура Герасімова у Горлівці (2012 рік)

Тож маємо ще один момент, який звичайний курахівський хлопець Володимир Мороз навряд чи запише у свою офіційну біографію. 

Момент з “ТОВками”

Перевіряючи інформацію про Володимира Мороза в Інтернеті, знайшли досить цікавий коментар під його досьє депутата на сайті “НВ”. А стосувався він того, що пан Мороз через свою підлеглу заводив “потрібні” фірми для освоєння бюджету району.

Тож вирішили цю інформацію перевірити. Підемо по списку. По-перше, за даними Youcontrol, кінцевим бенефіціаром ПП “Екіпаж” є Теплицький Сергій Сергійович, бізнесмен з Харкова.

Нам вдалося знайти найбільші тендери ПП “Екіпаж”, де б замовником робіт у цієї компанії виступав Відділ освіти Мар’їнської районної державної адміністрації. Так, наприклад, у травні 2017 року держустанова замовила у ПП “Екіпаж” капітальний ремонт будівлі загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 по пр.Миру, 76 у м.Курахове. А також заміна зовнішніх вікон та дверей. І все це коштувало місцевому бюджету 2 280 000 млн грн. Щоправда, обґрунтування ціни, технічного завдання чи документів, які б розкривали фінансову складову угоди у тендері чомусь відсутні.

Того ж року, аналогічні роботи ПП “Екіпаж” проводило й у школі №2 міста Курахове. Щоправда їх вартість була дещо меншою – 1 113 100 грн. В цьому випадку все дещо простіше. ПП “Екіпаж” запропонувало більшу суму, ніж інші учасники торгів і в результаті отримало підряд.

Наступний тендер – капітальний ремонт школи в селі Катеринівка Донецької області. Замовник той самий – Відділ освіти Мар’їнської районної державної адміністрації. Вартість – 1 085 000 тисяч гривень. І ще один тендер-рекордсмен ПП “Екіпаж” з тим самим замовником на 1 096 000 грн.

До чого це все? У разі, навіть, якщо Володимир Мороз і отримував від “Екіпажу” відкат у 15%, то тільки з цих чотирьох тендерів заробив би 832 050 грн. 

Друга компанія зі списку ТОВ “Енергобуд”. Але на сьогодні за її кодом ЄДРПОУ мережа Youcontrol відшуковує дещо іншу компанію – ТОВ “Променергобуд”. Керує компанією Присяжнюк Станіслав Станіславович. І його ТОВ справді надавала послуги вже згаданому Відділу освіти Мар’їнської районної державної адміністрації. Протягом 2016-2018 рр. “Променергобуд” 13 разів ставало переможцем на тендерах мар’їнських освітян, ні загальну суму – 7 280 133 грн.

Враховуючи інформацію про 15%, чистий прибуток Володимира Мороза міг скласти – 1 092 019 млн грн.
До речі, директор ТОВ “Променергобуд” – Присяжнюк Станіслав Станіславович у 2019 році був довіреною особою у Донецькій області кандидата на пост Президента – Порошенка Петра Олексійовича. Враховуючи, хто очолював міську організацію «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» (нагадуємо, Мороз Володимир Вікторович) і якщо дадати факт того, що Відділ освіти Мар’їнської РДА регулярно замовляв послуги у компанії ТОВ “Променергобуд”, плюс інформація з коментаря – дещо маємо… Ще один момент, який може свідчити, домовленість щодо перемог на тендерах мала місце бути.

Що ж стосується останньої зі списку – ФОП Антонова Ганна Сергіївна, то і у неї є тендери з Відділом освіти Мар’їнської РДА. Ба більше, виключно з ними, крім одного випадку, коли виступили замовником не освітяни, а просто Мар’їнська районна державна адміністрація Донецкої області. І нехай сума найбільшого тендеру складає 1 137 200 грн, проте, факт залишається фактом. Тендери є. А їх загальна сума, яку заплатили  освітяна ФОП Антонова Ганна Сергіївна, здебільшого за 2018 рік складає – 2 554 278 грн. Тобто, знову ж таки, 15% – 383 141 грн.

До слова, редакція Центру медіарозслідувань “Булава” намагалася зв’язатися із автором коментаря – Артемом Савченко у Facebook, щоб дізнатися подробиці співпраці Відділу освіти Мар’їнської РДА з вищезазначеними ТОВками, проте, на момент виходу матеріалу він не відповів.

Момент із помічницею

Помічники народних депутатів – це окрема каста. Без них народні обранці працювали б не так ефективно та плідно. Володимир Мороз, звичайно, має і свою обойму вірних помічників і серед них є дуже неоднозначна персона дівчини на ім’я – Гнатенко Карина Валеріївна. І була вона фігуранткою однією не дуже приємної історії.

Помічниця нардепа Володимира Мороза – Каріна Гнатенко

У 2015 році, в Харкові, близько 03:00 на вулиці Пушкінській сталося ДТП за участі Range Rover та Daewoo Lanos. Здогадайтеся з трьох спроб про кого йде мова? І за кермом якого автомобіля могла знаходиться ця особа? Так, мова йде про Каріну Гнатенко

Фото з місця аварії

Вона разом із другом у стані алкогольного сп’яніння вилетіли на зустрічну смугу та не розминулися з іншим автомобілем. Про це свідчить ухвала Київського районного суду міста Харкова, де, ймовірно, ОСОБА_1 і є пані Гнатенко.

Але суд дійшов наступного висновку:
“… вказані в протоколі дані про стан алкогольного сп’яніння ОСОБА_1 є суб’єктивним, оціночним критерієм та базується на внутрішньому переконанні співробітника ДАІ, а не на фактичних доказах, які б підтверджували наявність чи відсутність обставин, викладених в протоколі.

Відповідно до ст. 62 Конституції України всі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачиться на її користь.

Отже, суд, дослідивши матеріали справи та письмові докази, дійшов висновку, про відсутність у діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 130 КУпАП…”

Та й у читача може виникнути питання? А взагалі звідки у Каріни Валеріївни такий автомобіль як Range Rover? Відповідаємо: ймовірно, справа у тому що вона є донькою колишнього мера Дружківки – Валерія Гнатенка, колишнього мера Дружківки, нинішнього колеги по фракції – Володимира Мороза.

Нагадаємо, хто це. Градоначальник, який після того, як над будівлею міської ради встановили російський прапор вийшов до сепаратистськи налаштованих мітингарів і запевнив їх, що ">“все буде добре і референдуму бути”. Під час окупації Гнатенко залишався на посаді та керував містом. А газета “Дружківський робітник”, яка фінансується коштом міськради, виходила з прапором, так званої, “ДНР”. До того ж у ній друкували “Акт про проголошення державної самостійності ДНР”. Але, коли українські військові повернули місто під контроль, Гнатенко, незрозуміло як, але зумів залишитися на посаді мера. 

А його дочка, нинішня помічниця Володимира Мороза – встигла ще й попрацювати у 2018-2019 рр на посаді головного спеціаліста в Головному територіальному управлінні юстиції у Харківській області. Принаймні, про це свідчить її декларація. Щоправда, Range Rover там відсутній, натомість є Mercedes-Benz GLE 250 2017 року, вартістю лише 990 000 тисяч грн. Цікаво, звідки вона взяла на нього кошти при зарплаті 95 тисяч гривень на рік та за відсутності заощаджень?

І це теж момент. Принаймні у тому, що помічниця Володимира Мороза – донька мера-сепаратиста. Тож цікаво, будучи головою осередку “Солідарності” Петра Порошенка, які стосунки мав із мером Дружківки? Чи просто точку зору визначає місце сидіння?

Момент у Селідовому

Вже після того, як Володимир Мороз став нардепом він все ж не забув про рідну Донеччину. Й інколи навідується туди. Щоправда, один з таких візитів закінчився досить неочікувано. 26 листопада 2021 мала відбутися сесія Селідівської міської ради, куди, власне, і вирішив навідатися Володимир Мороз разом зі своїми помічниками.

Відеопрогравач
 
 
00:15
 
00:54
 

Масова бійка у Селидівський міськраді 

Проте, у якийсь момент щось пішло не так. І сесія взагалі не відбулася завдяки помічнику Володимира Мороза, який вдарив одного з місцевих депутатів, а в результаті конфлікт переріс у масову бійку. Причина ж полягала у тому, що однопартійця Володимира Мороза – колишнього мера Селідового Віталія Нешина депутати відправили у відставку, після чого на сесії міськради і почали заїжджати гості на чолі з нардепом від ОПЗЖ. Історія, закінчилася, як часто буває у таких випадках – нічим.

“Помічника” народного депутата з поставленим ударом відпустили під особисте зобов’язання.

Момент з декларацією

Як вже було написано вище, згідно з декларацією Володимира Мороза, його навряд чи можна назвати одним з найзаможніших депутатів ВР. Проте, знову ж таки, момент і в цьому випадку існує.

У 2020 році в декларації Володимира Мороза з’явилися суттєві зміни. А саме, новоспечений депутат купує автомобіль. Цікаво, що з 2016 по 2019 рр. колишній голова Мар’їнської РДА взагалі не мав автівки. Мабуть, їздив на службовій.

Проте, набувши статусу народного депутата, ймовірно, вирішив, що без авто якось не солідно і вирішив придбати “колеса”, зокрема, Volkswagen CC 2015 року, за 600 000 гривень.

Але вже за рік, схоже, вирішив ще більше “прокачати” солідність. Так, продав Volkswagen і, навіть, трохи на цьому заробив. Купив за 600 000, продав за 675 000. І за кілька місяців купив Toyota Land Cruiser 2012 року, знову ж таки за 600 000. Щоправда, вартість такої автівки відповідного року випуску на сайтах з продажу автомобілів стартує від мільйона гривень.


Тож, цілком ймовірно, що пан Мороз з приводу купівлі-продажу автомобілів вказав недостовірні відомості в декларації. Але із цим моментом, за нашою заявою, має зайнятися НАЗК.

І на останок усіх цих моментів з Володимиром Морозом хотілося б додати, що українські політики вміють, а головне знають, коли і у який колір потрібно перефарбовуватися, щоб залишитися на плаву, а подекуди піти на підвищення. І, схоже, українці ще не до кінця навчилися розпізнавати політичних “хамелеонів”. 

bulava.info

Теги: Володимир Мороз,Мороз,Украина,Фракція ОПЗЖ,ОПЗЖ,Фракція ,Донбас,Порошенко,Петро Порошенко, Донецька область,Київ,Мороз Володимир Вікторович,Мороз Володимир ,Мороз ,помічниця,аварія,ДТП,ТОВ,декларація,Мороз декларація,Володимир Мороз декларація,Сергій Сажко,Сажко,ДНР,Правий сектор,Олексій Гармаш,Гармаш,СБУ,ВР,ВРУ,Верховна Рада, Верховна Рада України,Україна,Каріна Гнатенко,Гнатенко
Автор: wikibazacom