Повернення ЄДАПСу: замовлення на пів мільярда довірили скандальній компанії

Повернення ЄДАПСу: замовлення на пів мільярда довірили скандальній компанії
269773 ПЕРЕГЛЯДІВ

ЄДАПС повертається? Поліграфкомбінат «Україна», який займається виготовленням біометричних паспортів, довірив замовлення на пів мільярда грн фірмі з орбіти скандального об’єднання з корупційним шлейфом. При цьому від закупівлі безпідставно усунули надійного європейського партнера. Аналітики «СтопКору» дізналися, хто може стояти за новим фаворитом і як цей «зашквар» позначиться на цінах на паспорти.

Наприкінці 2021 року поліграфкомбінат «Україна» уклав із вітчизняною компанією «Поллі-Сервіс» договори загальною сумою близько 500 млн грн. Ідеться про постачання матеріалів, необхідних для виготовлення бланків документів, електронні обкладинки для паспортів тощо. Більшість контрактів укладено на безальтернативній основі – ТОВ «Поллі-сервіс» було єдиним учасником, допущеним до торгів. За даними ЗМІ, фірма входить до орбіти ЄДАПС.

ТОВ «Поллі-Сервіс»

Комбінат уклав із ТОВ «Поллі-Сервіс» договори на пів мільярда гривень Фото: ProZorro

При цьому, за інформацією наших колег з «УП», від участі в тендерах безпідставно усунули багаторічного надійного партнера поліграфкомбінату – компанію Linxens. Це підприємство із головним офісом у Франції та виробництвом у Таїланді, що працює на ринку понад 35 років. Донедавна саме воно постачало обкладинки з чіпами для українських паспортів. Останній договір із французами було укладено у 2020 році.

Linxens

Компанія Linxens була постійним надійним партнером поліграфкомбінату Фото: ProZorro

За словами представника Linxens, на початку 2021 року керівництво поліграфкомбінату почало ігнорувати листи від французької компанії та попередні домовленості щодо постачання матеріалів.

Поліграфкомбінат

На поліграфкомбінаті спочатку декларували намір продовжити співпрацю з французькою компанією, але потім почали ігнорувати домовленості Фото: УП

На чию користь «прокинули» французів?

ТОВ «Поллі-Сервіс» було зареєстровано у Києві в 2004 році. Основний вид діяльності – 46.49 «Оптова торгівля іншими товарами господарського призначення». Статутний капітал – 20,5 тис. грн. Виручка та активи у 2018-2020 роках не перевищували 170 млн грн. Натомість у 2019-му компанія імпортувала з-за кордону продукції на понад 450 млн грн.

Привертає увагу і те, що обсяг виграних тендерів у 2021 році уп'ятеро перевищує суму доходів підприємства за попередній рік.

Тендери ТОВ «Поллі-Сервіс»

У 2021 році ТОВ «Поллі-Сервіс» виграло тендерів на 515 млн грн Фото: YouControl

ТОВ «Поллі-Сервіс» також фігурує у кримінальній справі № 757/18679/18-к від 2018 року. Йдеться про закупівлю товарів та послуг банківською установою за необґрунтовано завищеними цінами.

Засновники підприємства – Наталія Кочубей та ТОВ «Інноваційно-Індустріальна Група». Останнє належить низці закордонних компаній із реєстрацією в ОАЕ, на Кіпрі та у Швейцарії, а також Ірині Обиденко – ексдиректорці скандально відомого ЄДАПСу.

ТОВ «Поллі-Сервіс»

ТОВ «Поллі-Сервіс» опосередковано належить ексдиректорці ЄДАПСу Фото: YouControl

За даними джерел «Економічної правди», Ірина Обиденко також є подругою директорки поліграфкомбінату «Україна» Тетяни Бондаренко. Можна припустити, що саме з цим пов’язана раптова зміна політики комбінату щодо вибору постачальника.

Чим відоме об’єднання ЄДАПС?

За даними ЗМІ, Інноваційно-Індустріальна Група або Industrial Innovation Group, до складу якої входить ТОВ «Поллі-Сервіс» – це фактично ребрендинг скандально відомого ЄДАПСу. Адже до менеджменту групи входять ті самі особи.

ЄДАПС

«Нові» засновники пов'язані з «батьком» ЄДАПС Юрієм Сидоренком Ілюстрація: СтопКор

Так, Ірина Обиденко керувала ЄДАПСом від заснування у 2004 році до припинення. Директор «Іноваційно-індустріальної групи» Андрій Котул очолював ТОВ «ЄДАПС-Принт». Обиденко та Матар Мохамед Таріям з ОАЕ у 2017 році замінили у складі бенефіціарів «Іноваційно-індустріальної групи» так званого «батька ЄДАПСу» Юрія Сидоренка, проте, за деякими даними, патенти Industrial Innovation Group досі зареєстровані саме на Сидоренка.

За часів президентства Кучми та Януковича (у 2004-2013 роках) ЄДАПС був де-факто монополістом із виготовлення документів. Керівника об’єднання Юрія Сидоренка у 2006 та 2014 році правоохоронці підозрювали у корупційних схемах, але засудити так і не змогли.

Юрій Сидоренко

Юрій Сидоренко Фото з відкритих джерел

Сидоренко також отримав звинувачення у міжнародній корупції у США. Слідство встановило, що Сидоренко разом зі своїм племінником у 2005-2010 роках платив хабарі посадовцю зі структури ООН Мауріцио Сициліано. Однак зрештою суд Сполучених Штатів відмовився розглядати цю справу.

Власника ЄДАПСу також підозрювали у зв’язках з Росією: саме на кошти Сидоренка було побудовано єдиний на Аравійському півострові православний храм Московського патріархату. А сам Юрій власноруч від імені консорціуму вручав патріарху Кирилу голографічні ікони.

ЄДАПСівці на певний час залягли на дно, але згодом взялися за старе.

За даними системи публічних закупівель Prozorro, попередній пік активності «Поллі-Сервісу» припав на 2018 рік. Тоді фірма отримала замовлення на 121,9 млн грн за постачання пластикових карток і устаткування.

У 2019-му Industrial Innovation Group запропонувала українському Уряду свою допомогу у виготовленні id-карток. Компанія гучно презентувала у Києві свої технології, а її публічно підтримав лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

Утім, після розголосу у ЗМІ та появи інформації про походження групи, у Зе-команді передумали та відмовилися від співпраці з колишнім ЄДАПСом.

У яку суму українцям стане заміна перевіреного постачальника матеріалів для паспортів на «нове обличчя» ЄДАПСу?

За даними «УП», ТОВ «Поллі-Сервіс» продає обкладинки за ціною, вищою за ту, що пропонували французи (навіть з урахуванням імовірного підвищення прайсів). Так, вартість від Linxens мала становити 4,09 євро за обкладинку, тоді як пропозиція вітчизняного постачальника – 146-147 гривень або 4,6 євро за чинним курсом. Відтак на кожному екземплярі переплата становить близько 50 євроцентів.

З урахуванням обсягів уже укладених контрактів (близько 1,8 млн одиниць), ідеться про 28,8 млн грн націнки. А ціна на паспорт для громадян виросла щонайменше на 40 гривень.

«Крім того, повернення ЄДАПС може обійтися державі у десятки мільйонів гривень через компенсацію, якої тепер вимагає усунутий іноземний постачальник. Зрозумівши, що їх фактично обманули, 12 січня Linxens заявили державному комбінату матеріальну претензію в 1,5 мільйона євро», – йдеться у матеріалі.

Також, імовірно, новий-старий постачальник пропонує поліграфкомбінату застарілі чіпи. Джерела, наближені до поліграфкомбінату «Україна», припускають, що йдеться про матеріали складів у Єгипті, де колишній ЄДАПС, а нині Industrial Innovation Group займався проєктом системи видачі документів.

Про це може опосередковано свідчити й рекордна сума імпорту ТОВ «Поллі-Сервіс» у 2019 році (з обсягів виручки у 2019-2021 роках випливає, що ввезені матеріали не були розпродані). Однак жодних конкретних доказів на підтвердження цієї версії наразі немає.

Позиція поліграфкомбінату «Україна» та ТОВ «Поллі-Сервіс»

У ТОВ «Поллі-Сервіс» стверджують, що проти фірми буцімто розпочали «брудну кампанію офшорні посередники».

«Державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна» 23 жовтня 2021 року затвердило Політику, яка базується на національних пріоритетах. Компанія «Поллі-Сервіс» єдина з національних виробників надала вичерпний пакет документів, що підтверджують повну відповідність кваліфікаційним вимогам», – ідеться в офіційному пресрелізі підприємства, оприлюдненому на сайті компанії у грудні 2021 року.

Своєю чергою, сам поліграфкомбінат виклав власну позицію в січні 2022 року у листуванні з міжнародним постачальником Linxens. Свої дії керівництво «України» пояснює глобальною коронакризою, потребою знизити ціну на матеріали та захистом національних виробників.

«У світлі світової кризи та глобального дефіциту на ринку напівпровідників… поліграфкомбінат «Україна» був змушений шукати нові рішення, які б дозволили максимально зберегти закупівельну вартість витратних матеріалів… та мінімізувати супутні витрати. Інтелектуальна власність приватних компаній на програмний продукт призводить до зниження рентабельності, що є неприйнятним для державного підприємства», – зазначено у листі.

Утім, мотивація щодо намагань здешевити продукцію викликає певні сумніви на тлі наведених вище прайсів ТОВ «Поллі-Сервіс». А задекларована поліграфкомбінатом політика протекціонізму чомусь має дещо вибіркову дію й перетворюється радше на фаворитизм. Через який громадяни України вже сьогодні мають переплачувати по 40 грн за паспорт.

Ми продовжимо стежити за цією темою. Нові подробиці й деталі – у наступних матеріалах «СтопКору». Підписуйтеся на наш канал та сторінки у соцмережах, аби не пропустити.

stopcor.org

Теги: ЄДАПС ,ТОВ Поллі-Сервіс,Юрій Сидоренко,Ірина Обиденко,Linxens ,корупційні схеми,Industrial Innovation Group