Нардеп Мамоян і його непроста родина

Нардеп Мамоян і його непроста родина
41681 ПЕРЕГЛЯДІВ

М’ясна продукція, депутатські мандати, родичі-посадовці у Генпрокуратурі, елітні автівки та нерухомість. Це не випадковий набір слів. Погодьтеся, далеко не кожен народний депутат може похвалитися такими життєвими надбаннями. А якщо подібна можливість є, то всім цим добром володіє не особисто. Здебільшого власниками є хтось з сім’ї або наближених осіб. Але у нашому випадку і членам сім’ї є, що декларувати. Тож сьогодні познайомимо вас із дуже непростим депутатом, якому, схоже, зайва публічність зовсім не потрібна.

Чи багато вам відомо про таку національність, як єзиди? Напевно, пересічний читач знає про них набагато менш аніж, скажімо, про італійців чи німців .Так ось, живуть єзиди здебільшого на територіях країн Близького Сходу і Кавказу. Всього у світі нараховується від 1,5 до 2 млн представників цієї національності. І велика їх кількість проживає в Україні. Ба більше, найталановитіші з них займають досить високі державні посади. Але давайте про все всіх по порядку.

Знайомтеся, Суто Чолоєвич Мамоян.

Суто Мамоян. (Фото: MY.UA)

Один із найяскравіших представників єзидів, які мешкають в Україні. До того ж, згідно з даними аналітичної системи youcontrol  керівник їх новоствореної общини.

А за “сумісництвом” Суто Чолоєвич є народним депутатом від проросійської фракції “ОПЗЖ”. Цікаво, що до свого обрання “під купол” він не займався політикою. Від слова “взагалі”. Науковцем (на відміну від його однопартійця Іллі Ківи… жартуємо) пана Мамояна назвати важко. Згідно з даними Центральної виборчої комісії Суто Чолоєвич має загальну середню освіту. Тобто, закінчив лише школу. Можливо, саме тому обрав для балотування партію “ОПЗЖ”?

Проте, без ВИШів і наукових ступенів Суто Мамояну вдалося стати серйозним бізнесменом. Хоча, можливо, в цьому здебільшого заслуга не нардепа, а його родини, яка, згідно з даними Youcontrol має цілу групу компаній.

 

Тобто, так би мовити, старійшиною бізнес-групи є батько народного депутата Чоло Ашоєвич Мамоян. Але про родичів та усіх їм зв’язкам, посадам та справам буде присвячена друга частина. Нині ж пропонуємо зосередити увагу на Суто Чолоєвичі.

У ЗМІ можна знайти окремі відомості про сумнівну діяльність нардепа в минулому. Так, зокрема, на Суто Мамояна ще у 2007 році було відкрито кримінальну справу за трьома статтями: “вимагання”, “розбій” та “викрадення, привласнення документів”. Як нам вдалося з’ясувати, швидше за все, мова йде ось про цей документ.

В якому, “Особа_11”, ймовірно, і є Суто Мамоян. По-перше, ТОВ “Афе-інвест” також входить до “Групи родини Мамоян”.


По-друге, як зазначалося вище, Суто Мамоян також має загальну середню освіту.

А звинувачували  його  за те, що він разом із поплічником силою посадив у свій автомобіль інструктора ФК “Динамо”, побив його та вимагав одну тисячу доларів. Але у 2016 році був виправданий, бо “з’ясувалося”, що хлопці нікого не били, а заступилися за незнайому дівчину, якій ласий до наживи чоловік з “Динамо” продав старий мобільний під виглядом нового.

Цікавим є той факт, що рідний брат Суто Мамояна – Рустам Чолоєвич Мамоян (Сутко) з 2015 року працює в органах прокуратури. І не де-небудь “на периферії”, а у столиці. І у 2016 році був заступником начальника першого слідчого відділу прокуратури Київської області.

Рідний брат нардепа Суто Мамояна – Рустам Чолоєвич Мамоян (Сутко) (Фото: Kyivvlast)

І про нього теж можна розповісти багато цікавого. Але як зазначали вище – усій рідні нардепа буде присвячена друга частина матеріалу. Та все ж виникає риторичне питання: чи можна уникнути покарання за трьома досить серйозними статтями, маючи родича в обласній прокуратурі?

Ну і якщо почали, то не можемо залишити без уваги ще одного з братів – Сергія Чолоєвича Мамояна. В минулому він був депутатом Полтавської обласної ради від “Соціал-демократичної партії” Сергія Капліна.

Сергій Мамоян разом із керівником “СДП” – Сергієм Капліним (Фото: “Опора”)

А на сьогоднішній день вже засідає у сесійній залі КМДА від … як і старший брат у парламенті … від “ОПЗЖ”.

Третій з братів Мамоян – Сергій (Фото: MY.UA)

Та повернімося до Суто Чолоєвича. У 2019 році його було обрано народним депутатом. У партійному списку “Медведчука-Рабіновіча-Бойко” він йшов під 33 номером. Але після оприлюднення декларації за 2019 рік питання до пана Мамояна виникли не тільки у журналістів, а й у Національного антикорупційного бюро. 

“Депутат підозрюється у декларуванні завідомо неправдивих відомостей у декларації за 2019. Так, можливе заниження суми на понад вісім з половиною млн грн, даних щодо вартості придбаних автомобілів Toyota Land Cruiser 200, а також придбання двох квартир у житловому комплексі “Зарічний” площею 124 та 125 кв.м.”, – повідомляли у РГК НАБУ.

І справді, суми щодо придбань у декларації за 2019 рік просто фантастичні. Так, Суто Чолоєвич купив 2 автомобілі Toyota Land Cruiser 200 за… 40 000 гривень.

І це при умові, що ціни на них стартують від 2 000 000 грн.

Кортеж депутата. Mercedes S-klasse, якого немає у декларації Суто Мамояна та його Land Cruiser із спецзасобами (за 20 000 тисяч гривень)

Також це дві квартири у новобудові всього за якихось 500 000 гривень кожна. Площею 124 та 125 метрів кв., відповідно. Проте, якщо ознайомитися з цінами на офіційному сайті забудовника, можна зрозуміти, що у декларації нардепа вони занижені, як мінімум втричі.


Так, навіть, за умови купівлі квартири при 100% оплаті на 125 кв. м., вона б коштувала пану Мамояну більше 2,7 млн грн., але аж ніяк не 500 тисяч гривень. Тож ми надіслали запит до НАБУ з проханням надати інформацію: що вдалося розслідувати на підставі відкритого у 2020 році кримінального провадження щодо народного депутата України Суто Мамояна?

Але, також існує варіант, що ціну особисто для пана Мамояна, так би мовити по дружбі, у ЖК “Зарічний” сформував його колега по фракції. Як повідомляли у ЗМІ, цей житловий комплекс звела компанія пов’язана із народним депутатом від “ОПЗЖ” Вадимом Столаром.

Та як би там не було – рухаємось далі. Якщо вірити декларації нардепа і даним опублікованим на сайті ЦВК, то до депутатства Суто Мамоян працював у компанії свого батька ТОВ “М’яспром”. Але чи то трудився так собі, чи то батько вирішив, що сину можна платити близько 2500 тисяч гривень на місяць? Про це, на жаль, невідомо. Але  у декларації Суто Чолоєвич зазначив, що за 2019 рік у “М’яспромі” заробив цілих 30 тисяч 975 гривень.

Проте щедрий подарунок для Суто Чолоєвича того ж року здійснила його мати Мамоян Гавяз Бадровна, яка у негрошовій формі презентувала нардепу 1 000 000 грн.  Щоправда жодної інформації про неї або ж її підприємницьку діяльність у відкритих джерелах немає.



Те, що Суто Мамоян любить дорогі автомобілі та нерухомість у новобудовах за дуже привабливими цінами – це ми вже зрозуміли. Як-то кажуть, “хороший понт дорожче грошей”.  Проте, схоже, розкоші пана Мамояна немає межі. 

У березні минулого року журналісти з “Bihus Info” помітили нардепа на вкрай дорогій машині Rolls Royce Cullinan. Названа машина на честь найбільшого алмазу у світі. Як зазначив автожурналіст Павло Сащук, ціна на такий автомобіль стартує від 500 000 $. Також примітно, що Rolls Royce має майже ідентичні з вищезгадуваними Land Cruiser та Mercedes номерні знаки.

Rolls Royce, на якому був помічений Суто Мамоян та той самий Land Cruiser з його декларації

Проте у декларації нардепа цього надзвичайно дорогого автомобіля немає. Дуже сподіваємося, що невдовзі він з’явиться. Цікаво буде глянути, яку ж суму вкаже пан Мамоян за це недешеве придбання.

Але візити до Верховної Ради такими пафосними кортежами не гарантують плідної роботи у парламенті. За весь час роботи під куполом Суто Мамоян подав 23 законопроєкти.  Один найбільш знаковий, що характеризує нардепа, як вірного послідовника ідей партії “Медведчука-Рабіновичча-Бойко” “Про відзначення 75-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років”, поданий у березні 2020, тоді ж його ініціаторами стала вся фракція “ОПЗЖ”. Проте цей законопроєкт “провалявся” кілька місяців у комітетах і зрештою  був знятий з розгляду взагалі.

Проте, в парламенті Суто Мамоян більше запам’ятався тим, як вів переписку з невідомим чоловіком у лютому минулого року щодо призначення “своєї людини” на посаду очільника СБУ у Закарпатті.


Близько місяця тому в Закарпатському СБУ і справді змінився очільник. Ним став Віктор Микита. Чи вдалося здійснити задумане з переписки пану Мамояну – поки невідомо. Можливо, для цього потрібен був час?

Але все це ще “квіточки” у порівнянні з історією, яка набула широкого розголосу і в якій одним з головних дійових осіб, за повідомленням ЗМІ,  був Суто Мамоян. 

Сталася вона незадовго після того, як пан Мамоян набув мандату народного депутата. До журналістів звернувся підприємець з Київщини – Валерій Шевчик (співвласник групи компаній, яка видобуває і продає пісок) з приводу того, що, нібито, люди від Суто Мамояна запропонували бізнесмену “співпрацю”, але на своїх умовах.

«Нам було заявлено: якщо ви не будете нам платить і не будете з нами працювати, ми вас закриємо і ви не будете працювати на цьому ринку. Тобто – це рекет», – розповідав Валерій.

Валерій Шевчик – підприємець з Київщини

Відомо, що видобуток і продаж піску – справа дуже прибуткова. По-перше, це один з найважливіших компонентів під час виготовлення бетону. По-друге, з кількістю забудов у столиці попит на бетон зростає, а разом із цим збільшується і ціна на пісок. Тому, як-то кажуть: “тема прибуткова”.

Тоді ж Валерій Шевчик, ">як повідомляли ЗМІ, відмовився від пропозиції наполегливих громадян. А після того розпочався тиск на підприємця. То на шляху вивозу піску міну знайшли (хоч і учбову, але…), то біля будинку гранату, яку ледь не підібрала дитина.

“Замінована” дорога на вивіз піску з підприємства Валерія Шевчика

На жаль, за номером телефону, який нам вдалося знайти – Валерій Шевчик не відповідає. Тож чим закінчилася історія – сказати важко. Хоча, наші колеги по цеху, також шукали відповідь на це питання. Але тоді Суто Мамоян ">все заперечував і стверджував, що ніколи не мав стосунку до пісочного бізнесу. Проте, не буває ж диму без вогню… І ось тут давайте пригадаємо маленький нюанс. А саме, де працює рідний брат Суто Мамояна – Рустам Чолоєвич Сутко. На сьогодні, у Генпрокуратурі. До того ж з приводу “пісочного непорозуміння” мережею гуляла ось такі відомості.


І на цій інформації для роздумів хотілося б закінчити першу частину знайомства із непростою родиною Мамоян (далі буде)…

bulava.info

Теги: Нардеп Мамоян ,Нардеп ,Мамоян ,Украина,Україна,Генпрокуратура,Генпрокуратура Украины,Суто Мамоян,ОПЗЖ,Чоло Ашоєвич Мамоян,Чоло Мамоян,Мамоян, ТОВ “Афе-інвест”, ТОВ Афе-інвест,Афе-інвест,ФК “Динамо”,ФК Динамо,Динамо,Рустам Чолоєвич Мамоян,Рустам Мамоян,Сергій Чолоєвич Мамоян,Сергій Мамоян,Сергій Каплін,Каплін,Соціал-демократична партія,КМДА,Медведчук-Рабіновіч-Бойко,Бойко,Медведчук,Рабіновіч,РГК НАБУ,Столар, Вадим Столар,Мамоян Гавяз Бадровна,Павло Сащук,Сащук,Закарпаття,СБУ,Закарпатське СБУ,Віктор Микита,Микита,Валерій Шевчик,Шевчик
Автор: wikibazacom