На президента ФББУ Делієва відкрито справу: функціонера підозрюють у розкраданні бюджетних коштів

На президента ФББУ Делієва відкрито справу: функціонера підозрюють у розкраданні бюджетних коштів
345907 ПЕРЕГЛЯДІВ

Халатність чи корупційна схема? Низка спортсменів-бодібілдерів заявили, що не отримали у 2020-2021 роках преміальні за міжнародні змагання. Раніше керівника ФББУ Ігоря Делієва та його родину вже підозрювали у привласненні коштів. Як стверджують спортсмени, питання є й щодо розподілення спонсорських фінансів, адже за ці кошти ніхто не звітує. Тож скільки грошей насправді надходить до федерації та на що їх витрачають? Розбиралася Марія Гураль.

Зібравши всю інформацію, знімальна група «СтопКору» вирушила до 

Національної федерації бодібілдингу України, щоб поспілкуватися з її керівником Ігорем Делієвим. Журналісти приїхали за адресою, вказаною на сайті Міністерства молоді та спорту. Однак там на них чекав сюрприз: із приватного будинку, у халаті, вийшла дружина Ігоря Делієва.

З'ясувалося, що так званий офіс федерації розташований у зовсім іншому місці, а саме – в торговому центрі «Олімпійський», у спортклубі «Інтер Фіт», який належить Ігорю Делієву.

Саме там репортерам і вдалося поспілкуватися з керівником федерації.

«Ми подаємо документи в Міністерство, що ми відібрали цих людей. Вони звірили, так, у нас є. У міністерстві, не наша людина, йде та купує квитки на цю збірну, віддає, спортсмени їдуть. На сьогоднішній день 90 людей – збірна команда України. Вони відібрані на чемпіонат світу. Але є спортсмени, які не відібрані, і вони говорять: можна, ми поїдемо власним коштом? Ми займаємо перше місце в світі у 187 країнах, і, щоб не впасти в очах, дозволяємо: ви можете поїхати власним коштом», – стверджує функціонер.

Ігор Делієв

Ігор Делієв Фото: СтопКор

Варто зауважити, що прізвища спортсменів, які їдуть за свої кревні, виведені в документах окремо, а йшлося про тих, що їхали за державні кошти.

Позиція щодо інших питань у Ігоря Делієва – така ж, як і в його доньки.

«Нібито все це – рейдерське захоплення, а вони виграли всі суди. Тільки ось родина Делієвих — анічичирк про кримінальне провадження, розпочате наприкінці 2021 року. Справу веде слідчий Печерського управління поліції Ігор Кищук. Проте схоже, що правоохоронець не квапиться з розслідуванням провадження», – коментує журналістка Марія Гураль.

За інформацією «СтопКору», слідчий Кищук вів першу справу, яку було закрито через вичерпання терміну давності. Він міг подовжити ці терміни, але так і не зробив цього. Понад те, за наявними у журналістів даними, Делієви нібито намагаються зам'яти й нову справу.

Тож чи не логічно було б у цій ситуації замінити Ігоря Кищука на іншого слідчого?

Наразі останнє слово – за процесуальним керівником Печерської прокуратури.

Підозра у розкраданні державних коштів, призначених для спортсменів, та відкрите кримінальне провадження – чи відомо Міністру молоді та спорту України Вадиму Гутцайту про те, що коїться в Національній федерації бодібілдингу? Редакція «СтопКору» спрямувала туди запит із проханням про відеокоментар, але отримала у відповідь лише електронний лист.

Відповідь Мінспорту

У Мінспорті не знають про ймовірні зловживання у ФББУ? Фото: скриншот

«Інформація про можливі факти розкрадання бюджетних коштів, виділених Міністерством молоді та спорту країни Федерації бодібілдингу України в період з 2016 по 2018 рік, невідома», – йдеться у повідомленні.

Поспілкуватися з представником міністерства журналістам усе ж вдалося.

Заступник Міністра молоді та спорту Матвій Бідний про гучний скандал добре знає, проте запевняє, що Міністерство жодним чином не може впливати на федерацію.

«Міністерство не має можливості жодним чином втрутитися. Тому що, по-перше, федерація – це громадська організація і законом захищена від втручання з боку органів влади. Ми не можемо вказувати федерації, яким чином та кого вони мають обрати на посаду президента, бо це все ж таки фахова спільнота», – пояснює чиновник.

stopcor.org

Теги: ФББУ ,Ігор Делієв,Національна федерація бодібілдингу України,розкрадання